Colmar, orașul de pe drumul vinului

Aflată în nord-estul Franței, la granița cu Germania și Elveția, în regiunea Alsaciei se simte influența germană atât în accentul localnicilor, cât și în bucătărie, toponimie și arhitectură. Satele și orașele alsaciene se remarcă prin culorile pastelate ale caselor, în nuanțe de roșu, verde și galben și prin arhitectura specifică (maison a colombages).

Bucătăria rămâne fidelă rețetelor originale, iar viile alsaciene sunt renumite în toată lumea, atât pentru calitatea strugurilor, cât și pentru farmecul pe care îl dau regiunii. În preajma Crăciunului, orașele Alsaciei capătă un farmec deosebit, localnicii întrecându-se în decorarea clădirilor. În piețele principale se organizează târguri de Crăciun ca în povești, ce atrag turiști din toate colțurile lumii.

Din București, puteți ajunge în Alsacia luând avionul până în Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg (un aeroport din zona de graniță a Franței cu Elveția și Germania), care are legături prin mai multe servicii de transport (autobuzul 11 către gara din Saint Louis sau 50 către gara din Basel, navete către Freiburg sau Strasbourg) către diferite destinații interesante din punct de vedere turistic din cele trei țări).

Itinerarul propus (minimum 3 zile, recomandat 5 zile): Bucureşti – Aerport Basel-Mulhouse-Freiburg (zbor Wizzair) – Gara St. Louis – Colmar (1 zi) – Freiburg im Breisgau (2 zile) – Strasbourg (2 zile) – Aerport Basel-Mulhouse-Freiburg – retur Bucureşti

De la aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg, luați autobuzul Distribus – linia 11 (circulă în intervalul 05:20 -23:35) către gara St. Louis, de unde se poate lua trenul spre diverse destinații (în acest caz, Colmar). Pe site-ul TER Alsace puteți vedea liniile deservite de această gară (Horaires et travaux) și puteți calcula prețul unui bilet sau cumpăra bilete online.

Colmar, oraşul de pe drumul vinului

De pe site-ul Colmar Tourisme puteți descărca şi imprima harta orașului cu principalele atracții turistice, precum și broșura hotelurilor, restaurantelor şi adreselor practice.

IMG_1164
Clădirea gării din Colmar

Cunoscut drept „cel mai alsacian oraș din Alsacia” și a treia comună ca mărime din regiunea Alsacia, Colmar se remarcă prin centrul vechi foarte bine păstrat, prin numeroasele repere arhitecturale și prin muzeele sale. Colmar este, de asemenea, punctul de plecare pentru cei care vor să parcurgă „drumul vinului” în Alsacia. În plus, amatorii de piețe de Crăciun vor descoperi aici o lume de poveste care îi va mulțumi pe deplin, de la atmosfera generală a locului la decorurile caselor, magazinelor și restaurantelor și la aromele și culorile îmbietoare din vitrine și galantare.

Veți putea observa la tot pasul grija pentru detaliu și reperele care dau acestui oraș un aer intim.

Ce vedem în Colmar?

Cartierul tăbăcarilor (rue des Tanneurs) este compus din case din sec. XVII-XVIII ce au aparținut familiilor tăbăcarilor. La etajul caselor se uscau pieile de animale.

IMG_1042

La Maison des Tetes (19 Rue des Têtes) este o clădire din perioada Renașterii germane, a cărei fațadă e decorată cu 106 capete sau măști grotești. Frontonul este decorat cu volute și are în vârf statuia unui dogar, semnată Auguste Bartholdi.

Koïfhus (fosta clădire a vămii) din Place de l’Ancienne Douane este o clădire din sec. XV care a servit drept clădire publică, magistratură, teatru, bancă, Camera de Comerț și Industrie, scoală catolică de băieți și scoală israelită. În prezent este folosită pentru desfășurarea de activități publice.

Cartierul vânzătorilor de pește (Quai de la Poissonnerie) este locul în care trăiau cei mai mulți pescari și vâslași din Colmar. În 1706, un incendiu a distrus peste 40 de case.

Mica Veneţie (Petite Venise) este numele dat cursului râului Lauch din Colmar, din cauza căsuțelor înșirate de ambele parți ale râului.

Cel mai bun mod de a descoperi Mica Veneție este plimbarea cu barca pe canale. Veți afla câteva detalii despre clădirile de pe o parte și de alta a râului, cum ar fi semnificația unor simboluri sau rolul anumitor elemente structurale.

Casa Pfister (11 rue des Marchands) este o casă din sec. XVI cu trăsături atât medievale, cât și renascentiste. Este decorată cu picturi murale reprezentând scene biblice și seculare.

Biserica Dominicană (Place des Dominicains) datează din prima jumătate a sec. XIV.  Clădirea adăpostește în prezent celebra pictură religioasă „Vierge au buisson de roses” (Madonna între trandafiri) realizată de Martin Schongauer și se poate vizita contra taxă.

Casa Schongauer (36 rue des Marchands) sau „casa cu lebădă” datează de la sfârșitul secolului XV și a găzduit atelierul artistului Martin Schongauer. Cele mai vechi elemente sunt cele dinspre Str. Schongauer: două porți, dintre care una este compusă dintr-un arc în formă de acoladă decorat cu frunze, având în vârf un ornament floral. Familia pictorului Schongauer a locuit în casa de vis-a-vis, cunoscută drept „Maison à la Viole”.

‘Catherinettes’ (8 Rue Kléber) sau mănăstirea surorilor din ordinul Sfintei Ecaterina din Alexandria a fost întemeiată în sec. XIV. În prezent, în clădire se află o școală, o sală de festivități și sediul administrativ al Oficiului de Turism. Doar clopotnița elegantă, complet restaurată, mai amintește de fosta mănăstire.

IMG_0971

Biserica colegială Saint Martin (Place de la Cathédrale) este un exemplu important de arhitectură gotică alsaciană. Construită între 1235-1365, biserica și-a pierdut cadrul și toate acoperișurile într-un incendiu. Turnul în formă de felinar ce îi conferă forma caracteristică datează din 1575.

Sinagoga (3 rue de la Cigogne) datează din sec. XIX și reprezintă scaunul Consistoriului Evreiesc și al Marelui Rabinat din regiunea Haut-Rhin.

Fosta casă a gărzilor (Place de la Cathédrale) a fost construită pe locul fostei capele Saint-Jacques, ce adăpostea la subsol un osuar. Loja este un exemplu superb de arhitectură renascentistă. Clădirea a fost folosită inițial ca palat al justiției, apoi ca loc de anunțare a condamnărilor, ca sediu militar și ca sediul al politiei.

Statuia Libertății din Colmar (Route de Strasbourg) a fost ridicată drept replică a Statuii Libertății pentru a comemora împlinirea a 100 de ani de la moartea sculptorului Auguste Bartholdi, născut în Colmar.

Turnul de apă (Avenue Raymond Poincarré) are 53 m, este construit în stil neogotic și este situat într-unul din punctele cele mai înalte din oraș.

Casa cu arcade (fostul prezbiteriu protestant) din 11 Grand Rue este o clădire proiectată de Albert Schmidt, în stil renascentist german.

IMG_1057

Sediul breslei plugarilor (rue de l’Ange) se remarcă prin poarta construită în stil renascentist târziu.

colmar-poc3aale_des_laboureurs_28129
Sursa: Wikimedia

Monumentul Generalului Rapp (Place Rapp) este primul monument public realizat de Bartholdi și a fost expus inițial pe Champs Elysées în Paris. Statuia a fost distrusă de naziști în 1940 și reconstruită după război.

IMG_1146

Fântâna Bruat (Bartholdi, 1864) din Parc du Champ de Mars a fost inițial construită în onoarea Amiralului Armand-Joseph Bruat, născut în Colmar. Fântâna reprezenta alegorii ale celor patru continente. Și această construcție a fost distrusă de naziști în 1940. Statuia de bronz ce împodobea fântâna a fost restaurată și așezată pe o nouă fântână.

IMG_1162

Fântâna Schwendi (Place de l’ancienne Douane) realizată de Bartholdi are în centru statuia de bronz a lui Lazare de Schwendi. Conform unei legende, generalul Schwendi, cunoscut pentru victoriile împotriva Imperiului Otoman din anii 1560, a adus în Alsacia din campaniile sale în Ungaria strugurii de Tokai.

IMG_1031

Fântâna Roesselmann este o altă creație a lui Bartholdi, care îl reprezintă pe judecătorul Jean Roesselmann, considerat un erou local.

IMG_1118

Muzeul Unterlinden (Place Unterlinden) este unul dintre cele mai populare muzee din Franța și expune, printre altele, faimosul altar de la Issenheim pictat de Matthias Grünewald (1512 -1516).

Caruselul din 1900 (Place Rapp) este cel mai mare carusel din lemn din Franța și are pictate scene din Colmar din perioada 1900.

Unde mâncăm în Colmar?

La recomandarea recepționerului de la hotelul unde ne-am cazat, am mâncat în Colmar la restaurantul Le Bistrot des Copains (există unul și în Strasbourg). În comparație cu alte restaurante franceze pe care le-am mai încercat, nu a fost neapărat excelent, dar prețurile sunt accesibile și mâncarea este destul de gustoasă și în cantități mari. În plus, este unul dintre restaurantele deschise până târziu (comenzile se iau până la ora 10 seara).

Mai puteți încerca restaurantele Wistub, cu specific predominant tradițional (încearcă să recreeze stilul de viață alsacian), care au un raport calitate-preț bun și sunt adesea găzduite în clădiri vechi cu decor interesant.

Bucătăria alsaciană

Așa cum era de așteptat, bucătăria alsaciană are puternice influențe germane. Conform unui proverb alsacian, „En Allemagne, c’est beaucoup, mais ce n’est pas bon. En France, c’est bon, mais ce n’est pas beaucoup. En Alsace, c’est bon et c’est beaucoup.” (În Germania, mâncarea e multă, dar nu este bună. În Franța, mâncarea este bună, dar nu suficient de multă. În Alsacia, mâncarea este și bună și multă).

Cele mai gustoase și cunoscute preparate alsaciene sunt:

Baeckeoffe („cuptorul brutarului”) este o tocană din cartofi, ceapă, carne de miel, vită și porc care au stat la marinat peste noapte în vin alb alsacian și boabe de ienupăr, după care au fost gătite la foc domol într-o oală de lut cu capac, bine sigilată. Tocana mai poate conține praz, morcov, usturoi, cimbru, pătrunjel și măghiran.  În mod tradițional, femeile pregăteau oala sâmbătă seara și o lăsau la brutar, care o punea în cuptorul brutăriei duminică de dimineață, să fiarbă cât timp toată lumea se afla la biserică (slujbele în cadrul Bisericii Luterane durau mai multe ore).

Choucroute d’Alsace (varza acră alsaciană) se obține prin fermentarea naturală (lactică) a frunzelor de varză tăiate fâșii și lăsate în vase de fermentare împreună cu sarea necesară pentru conservare. Se folosește în preparate precum „choucroute garnie” (varză garnisită cu mai multe tipuri de carne – afumată sau neafumată, jumări, cârnați tradiționali, tobă etc.) sau „choucroute de poissons” (cu unul sau mai multe tipuri de pește afumat sau proaspăt, fructe de mare etc.) sau ca salată însoțitoare.

choucrutte
Choucrutte garnie

Tarte flambée sau flammenkuche/flamm („tartă flambată”) este o plăcintă asemănătoare cu pizza, cu excepția faptului că nu se folosește sos de roșii, ci cremă de brânză pentru acoperirea blatului. Cea tradițională este preparată cu brânză albă proaspătă (cremoasă), ceapă rondele și „lardons” (cubulețe de șuncă de porc afumată), dar pot exista diverse variante.

Pain d’épices alsacien este turta dulce, de obicei sub forma unei prăjituri asemănătoare checului, aromatizată cu suc de portocale, scorțișoară, ghimbir și cuișoare și presărată cu bucăți de zahăr.

Berea alsaciană

IMG_1388

Amatorii de bere vor avea poate o surpriză când vor încerca berea în Alsacia. Indiferent dacă e vorba de mărci locale sau internaționale, veți observa că berea produsă/vândută în zonă este ușor parfumată și (mai mult sau mai puțin) dulce.

În Strasbourg, întrebând un vânzător ce bere locală ne-ar recomanda, am aflat despre marca Meteor, una dintre ultimele mărci independente (majoritatea sunt preluate de companii internaționale).

Ce puteți vedea în apropiere de Colmar

Din Colmar, e destul de ușor să faceți o călătorie cu bicicleta până în orașul Eguisheim. Pentru biciclete, cel mai simplu e să mergeți la Velodocteurs lângă gară, tarifele de închiriere începând de la 7 euro pentru 5 h (atenție, trebuie să depuneți și o garanție de 150 de euro, recuperabilă după returnarea bicicletelor). Există și câteva autobuze către Eguisheim (440 și 208), dar trebuie să aveți grijă la orare și la stații (nu toate opresc în aceleași puncte, iar orele de dus și de întors nu sunt chiar optime.

Drumul trece prin pădure, printre câmpuri și lanuri de porumb sau de-a lungul râului, permițându-vă să vă bucurați de frumusețea peisajelor rurale.

Tot în apropiere de Colmar se află localitățile Riquewihr, Hunawihr și Ribeauville, legate de un drum de 5 km, care poate fi străbătut la picior. Autobuzele 106 și 109 vă pot duce până la Riquewihr, iar de acolo, puteți urma drumul (pe care merg și bicicliștii, uneori și mașini) printre vii până la Hunawihr și apoi mai departe la Ribeauville (de unde vă puteți întoarce în Colmar tot cu autobuzul 109).

Citește și…

 

 

3 gânduri despre „Colmar, orașul de pe drumul vinului

Lasă un comentariu