„Mic” ghid de vizitare a Barcelonei

Cu siguranță, nu voi scrie lucruri inovatoare despre Barcelona. Este una dintre destinațiile cele mai vizitate în Europa și există deja zeci, dacă nu chiar sute de articole de blog cu sfaturi despre acest oraș asaltat de aproximativ 20 de milioane de turiști în fiecare an.

Ce voi încerca să fac în schimb este să vin cu niște sfaturi practice care să vă ajute să selectați mai bine obiectivele de vizitat dacă e prima dată când vă faceți concediul aici, precum și să vorbesc despre obiective sau activități mai puțin cunoscute la această destinație.

Prima mea vizită în Barcelona a fost cu o prietenă veche în 2013. Și nu o să uit nici camera de hostel puțin cam studențească pentru niște oameni de vârsta noastră, nici cât de mult am mers, încât simțeam că ne-au intrat picioarele în fund la propriu, nici cum am căutat ore întregi o farmacie pentru că eu îmi strivisem un deget în bolovanii de pe plaja Barcelonetta, nici când am comandat Heineken crezând că era vorba de o bere locală (pentru că nu am înțeles accentul chelnerului), nici multe alte detalii mărunte care au făcut din această destinație un loc special și care, în egală măsură, au dus la o oarecare dezamăgire când am revizitat Barcelona 5 ani mai târziu.

Aș putea zice că Barcelona e un loc minunat și supraevaluat în același timp. Recomandarea mea e să alegeți câteva lucruri care vi se potrivesc, în loc de a alerga după tot ce e de văzut aici. Altfel, veți cheltui o avere și veți sfârși epuizați (exceptând cazul în care ați rezervat o săptămână sau mai mult aici și ați plănuit un buget generos).

Când e cel mai bine să vizităm Barcelona?

Dacă doriți să evitați perioadele de maximă aglomerație, aveți următoarele opțiuni:

  1. Perioada medie, în care vremea e plăcută și sunt mai puțini turiști, e de prin ultima săptămână din martie până la sfârșitul lui aprilie și de prin ultima săptămână din din septembrie până la sfârșitul lui octombrie.
  2. Perioada din afara sezonului, în care e posibil să prindeți temperaturi scăzute și ploaie (deci nu veți prea merge la plajă), dar veți beneficia de reduceri la zboruri, cazare, în magazine etc., plus un număr mult mai mic de turiști, este din noiembrie până spre sfârșitul lui martie.

Cum ne deplasăm cel mai ușor în Barcelona?

Deși, teoretic, puteți parcurge orașul pe jos, distanțele sunt de obicei destul de mari și s-ar putea să nu doriți să pierdeți zilnic câteva ore doar deplasându-vă între obiective. Cel mai simplu este să folosiți fie metroul (cu grijă la hoții de buzunare), fie tramvaiul sau autobuzul.

Dacă urmează să petreceți câteva zile în Barcelona, puteți cumpăra Barcelona Travel Card pentru 2, 3, 4 sau 5 zile. Acest titlu de transport vă dă dreptul la călătorii nelimitate (trebuie validat la fiecare urcare) în întreaga rețea de transport public (TMB, TRAM), precum și pe funicularul pentru Montjuïc, trenurile urbane (FGC, Zone 1) și trenurile Rodalies de Catalunya, Zona 1.

Îl puteți cumpăra online cu o reducere de 10% sau de la automatele de bilete și centrele Punt TMB de la metrou sau din birourile de informare turistică. Dacă îl cumpărați online, veți descărca un voucher care poate fi schimbat în cartelă de călătorii la automatele de la metrou.

Ce putem vedea/face gratuit în Barcelona?

Plimbare în cartierul Gràcia. Deși aici nu se găsesc foarte multe atracții, cartierul are o atmosferă deosebită și se remarcă prin străzile și piețele sale liniștite, în care localnicii savurează fiecare moment al zilei (Plaça del Sol, Plaça Vila de Gracia, Plaça de la Virreina, Plaça de la Revoluciò). De asemenea, aici se găsesc mai multe restaurante interesante (de exemplu, multe restaurante vegetariene), precum și buticuri de artă, mici magazine de artizanat, librării, magazine bio, chiar și o piață de fructe și legume (Mercat de l’Abaceria).

Vizită la Mercat de la Boqueria. Cea mai cunoscută piață a Barcelonei s-a deschis pentru prima dată în 1836, iar în prezent numără peste 200 de tarabe în care comercianții expun bunătăți locale. De jur împrejurul pieței veți găsi mai multe restaurante, dar vă sfătuiesc să rezistați tentației de a mânca aici. Prețurile sunt nejustificat de mari, iar mâncarea nu e nici pe departe minunată.

Plimbare în cartierul medieval (Barri Gòtic). Centrul vechi al orașului este delimitat de Plaça de CatalunyaLa Rambla și Via Laietana. Aleile sale înguste trec pe sub arcade și printre clădiri cu arhitectură impresionantă ce adăpostesc tot felul de buticuri și traversează piețe cu restaurante și clădiri importante.

Câteva atracții gratuite aici sunt:

  • Basílica de Santa Maria del Pi. La intrarea în această biserică veți vedea o vitrină care expune patru statuete gigantice. Este vorba de două perechi de statuete de procesiune, cele mai mari datând dinainte de 1601, iar cele mai mici, de pe la 1780.
  • Plaça del Pi. Această piață își ia numele de la un pin plantat în 1568, care a fost distrus de mai multe ori și înlocuit de fiecare dată cu un altul.
  • Plaça de Sant Felip Neri. Un mic colț cu aer romantic, având în centru o fântână și dominat de o biserică barocă, această piață amintește de un moment istoric trist. În ianuarie 1938, un bombardament aerian al trupelor fasciste a lăsat în urmă 42 de morți, mulți dintre ei copii care se ascunseseră în adăpostul anti-aerian din subsolul bisericii. Zidurile bisericii încă mai poartă urmele bombardamentelor.
  • Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Se crede că este cea mai veche biserică din Barcelona și că ar fi fost la origine un altar de închinăciune dedicat personajelor mitice Castor și Pollux. Pe măsură ce Barcelona a devenit un oraș catolic, cele două personaje s-au contopit cu Justus și Pastor, doi copii creștini decapitați de împăratul roman Dioclețian pentru că au refuzat să se lepede de credința lor în anul 304.

DSC_0404

  • Via Sepulcral Romana. În Plaça de la Vila de Madrid, o parte dintr-un vechi cimitir roman (sec. I-III) este amenajată astfel încât să fie vizibilă de la nivelul străzii. Mormintele fac parte din muzeul de istorie al Barcelonei (MUHBA), iar pentru a vedea colecția de obiecte găsite în acestea trebuie să plătiți vizita la muzeu.
    DSC_0369
  • Catedral de Barcelona se găsește în centrul cartierului gotic și are o arhitectură impresionantă.

Poate fi vizitată gratuit conform programului de pe site-ul oficial.

Vizita gratuită include accesul în interiorul bisericii și în claustru (curtea interioară), reședința gâștelor albe ale catedralei. Dacă doriți și acces la acoperiș, e nevoie să achiziționați unul dintre biletele de aici.

  • Zona pietonală La Rambla este practic cea mai aglomerată stradă a orașului, presărată cu tot felul de chioșcuri și plină de artiști stradali. Din păcate, asta înseamnă că tot aici se găsesc cei mai mulți hoți de buzunare, așa că plimbați-vă cu atenție.

Parc de la Ciutadella. Cu o suprafață de 280.000 m2, parcul se întinde între Estació de França, arcul de triumf și cartierul Villa Olímpica del Poblenou. Aici se află, printre altele, Palatul Parlamentului Cataloniei, grădina zoologică a Barcelonei, un mic lac, două muzee, o biserică și o fântână proiectată de Josep Fontserè.

Plaça d’Espanya. Construită cu ocazia expoziției internaționale din 1929, este una dintre cele mai importante piețe ale orașului. Aici puteți admira, printre altele, cele 2 turnuri venețiene care deschid drumul către Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), fântâna proiectată de Josep Maria Jujol (un colaborator de-al lui Gaudí), Arenas de Barcelona (arenă de lupte cu tauri construită în 1900, în prezent centru comercial) și cele 4 coloane, simboluri ale Cataloniei, care se aflau între 1919-1928 în locul unde e acum Font Màgica de Montjuïc.

Font Màgica de Montjuïc. Fântâna asigură un spectacol de lumini gratuit în fiecare seară, timp de o oră (a se vedea programul disponibil în acest link).

Grădinile care înconjoară Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): Jardins de Joan Maragall și Jardins de Laribal.

Plaça de Catalunya. Considerată centrul orașului, este locul unde se întâlnesc mai multe străzi importante. Are 50.000 mp și se remarcă prin statuile în stil neoclasic, precum și prin hotelurile, cafenelele și magazinele care o înconjoară și îi dau un aer modern.

Mirador de Colom. Monumentul înalt de 60 m având în vârf o statuie din bronz este ridicat pe locul în care a debarcat Columb la întoarcerea din prima călătorie în America.

Plaja Barceloneta face parte din cartierul pescăresc cu același nume, cunoscut pentru restaurante cu pește, fructe de mare și tapas preferate de localnici. Barceloneta este una dintre cele mai vechi plaje ale orașului și se crede că l-ar fi inspirat pe Cervantes în descrierea fundalului luptei dintre Don Quijote și Cavalerul Albei Luni.

Plaça Reial. Farmecul acestei piețe este dat de porticurile clădirilor care o încadrează, fântâna din centru, cele două felinare cu dragoni proiectate de Antoni Gaudí și palmierii încadrați de dale. Este unul dintre locurile cele mai aglomerate din Barcelona, în special seara, aici găsindu-se o mulțime de baruri și restaurante.

Mirador de l’Alcalde este considerat locul care oferă cea mai frumoasă priveliște asupra Barcelonei). De aici puteți vedea aproape toate reperele importante, cum ar fi Sagrada Família, catedrala sau Torre Agbar. Deși se găsește în vârful dealului Montjuïc, Mirador de l’Alcalde e ușor accesibil pe jos (45 minute până la o oră din Plaça d’Espanya, trecând prin parcuri și grădini superbe) sau folosind transportul public (există autobuze directe dinspre Plaça d’Espanya și centrul orașului).
O listă completă și harta punctelor de belvedere din Barcelona se găsește aici.

Cementiri de Montjuïc. Este cel mai mare cimitir din Barcelona, loc de veci pentru peste 4000 de persoane. Cel mai simplu de ajuns aici (nu tocmai ușor) este cu autobuzul 21 de la Plaça de les Drassanes până la partea inferioară a cimitirului. Odată aici, puteți admira multele opere de artă moderniste, precum și priveliștea deosebită.

Cementiri de Poblenou. Un al doilea cimitir monumental, poate ceva mai ușor de găsit, Poblenou adăpostește câteva statui impresionante, cea mai cunoscută fiind El beso de la muerte (Sărutul morții). În prima și a treia duminică a fiecărei luni, vă puteți alătura unuia dintre cele 2 tururi gratuite (în catalană, la 10:30 și în castiliană (spaniolă), la 12:30).

De unde cumpărăm bilete la atracțiile principale?

Ca regulă generală, prețurile biletelor achiziționate online sunt mai mici decât la fața locului. Dacă aveți de gând să intrați în majoritatea muzeelor/atracțiilor, veți face economii substanțiale cumpărând biletele astfel.

În plus, există diverse combinații de tip pass care pot fi foarte avantajoase în funcție de necesitățile fiecăruia:

Care sunt atracțiile principale pentru care trebuie să plătim intrare?

Construcțiile proiectate de Gaudi

  • Sagrada Familia. Fără îndoială, cea mai faimoasă atracție a Barcelonei, Sagrada Familia are mai multe variante de bilete. Dacă ar fi să îmi ceară cineva părerea, interiorul merită văzut. Deși (în opinia mea) lipsit de căldură cumva, este impresionant prin detalii și probabil una dintre minunile lumii moderne. Și da, treaba cu lumina la apus e interesantă, deci încercați să intrați cu puțin înainte de ora la care soarele începe să apună.

Cât despre restul variantelor de bilete (cu ghid, vizita turnurilor), aș zice că nu merită prețul care se adaugă la biletul de bază. Sigur, un ghid în carne și oase e mai ușor de urmărit decât un audio-ghid, dar tot în proporție de 80-90% veți uita informațiile auzite. Iar dacă doriți neapărat să urcați într-unul dintre turnuri, recomand Torre Naixement pentru simplul fapt că vă dă ocazia să traversați un mic pod la o înălțime impresionantă și să aveți parte de niște vederi frumoase.

Cu toate acestea, pentru a coborî din acest turn, trebuie să folosiți cele aproape 400 de scări înguste (motivul melcului), ceea ce pentru claustrofobi poate fi o problemă.

Nu mă voi apuca să descriu mai mult Sagrada Familia, dar las articolul acesta pe care l-am găsit util: 6 mistakes to avoid when visiting Sagrada.

  • Parc Güell. E destul de greu de ajuns aici, locația fiind departe de majoritatea celorlalte atracții din Barcelona. De asemenea, veți avea ceva de mers la deal și de urcat scări. Dar merită, poate mai mult decât casele proiectate de Gaudi.
  • Casa Milà. Poate cea mai interesantă dintre casele proiectate de Gaudi, fiecare secțiune a acesteia (camerele, podul, acoperișul) este deosebită și impresionantă în felul ei.

Intrarea și curtea interioară

Podul cu accente geometrice

Acoperișul cu sculpturi deosebite și vederi asupra orașului

  • Casa Batlo e minunată pe dinafară, iar interiorul amintește de un fel de căsuța piticilor, cu mult lemn și un design organic. Puteți face un tur virtual aici pentru a vă decide dacă o puneți pe lista de vizitat.
  • Casa Vicens se găsește în cartierul Gràcia. La exterior amintește de stilul decorativ andaluz (mudéjar), iar interiorul este la fel de bogat, cu panouri de lemn sculptat (artesonado), aplicații din teracotă, elemente din fier forjat sau vitralii colorate. Câteva fotografii puteți vedea aici.

Muntele Tibidabo

Ce este?

  • Un punct înalt cam la 4 km de centrul Barcelonei, de unde se vede întregul oraș.
  • Un parc de distracții pentru copii.
  • O biserică de pe terasele căreia puteți descoperi vederi uimitoare.

Cum se ajunge pe Tibidabo?

  1. Opțiunea 1: Metrou + Tramvaiul albastru + Funicular: mergeți la stația de metrou Av Tibidabo, apoi luați până la capăt metroul albastru (Tramvia Blau – închis temporar pentru modernizare!) care datează din 1901, apoi funicularul până în vârful muntelui.
  2. Opțiunea 2: Metrou + Autobuz + Funicular: la fel ca opțiunea 1, dar în loc de tramvaiul albastru, luați autobuzul bus 196 (aceeași stație).
    Funicular del Tibidabo vă va duce din Plaça del Doctor Andreu până la platforma superioară a funicularului, aflată lângă biserică.
  3. Opțiunea 3: Naveta T2A direct din Plaça de Cataluña (în fața magazinului Desigual). Din păcate, acesta circulă doar în zilele în care e deschis parcul de distracții Tibidabo, așa că trebuie să verificați înainte programul.

Odată ajunși pe Tibidabo, puteți vizita parcul de distracții (deschis pentru prima dată în 1901),

profita de vederile superbe asupra Barcelonei

și/sau vizita Temple Expiatori del Sagrat Cor de Jesús (intrarea este gratuită, dar pentru a urca pe platformele templului trebuie să plătiți liftul, care costă 2 euro). Statuia din vârful templului este o replică la scară mult mai mică a celei de pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Poble Espanyol

Pentru cei care vor să facă un tur al Spaniei fără a părăsi Barcelona, Poble Espanyol e locul ideal. E vorba de un fel de muzeul al satului care expune clădiri cu arhitectură specifică zonelor diferite ale țării. E un loc relaxant cu o atmosferă aparte și merită vizitat dacă timpul vă permite (mai multe detalii pe site-ul oficial).

Pe lângă clădiri și restaurante, vă puteți bucura și de câteva colțuri înverzite perfecte pentru relaxare.

Parc del Laberint d’Horta

Este cea mai veche grădină din Barcelona și un exemplu excelent de arhitectură peisagistică artistică. Foto și bilete aici.

Palau Dalmases

Unul dintre cele mai frumoase palate de sec. al XVII-lea din Barcelona, Palau Dalmases se află pe Calle Montcada. În prezent, aici se organizează în fiecare seară spectacole de flamenco, ocazii bune pentru a admira interiorul în stil baroc (deși prețul de intrare e destul de piperat). Detalii pe site-ul oficial.

Museu de l’Eròtica de Barcelona

Este vorba de un mic muzeu erotic aflat pe La Rambla, expunând aproximativ 800 de obiecte cu valoare istorică ce spun povestea manifestărilor erotice ale mai multor culturi, din perioada antică până în 1920.

Museu Picasso

Ocupând cinci palate istorice din Barcelona, muzeul expune o impresionantă colecție compusă din 4251 de lucrări de Picasso. După vizită, vă puteți opri la Els 4 Gats, cafeneaua celebră (fost hostel, bar și cabaret) unde se întâlneau și expuneau adesea artiștii moderniști din Catalonia (printre aceștia, Pablo Picasso și Ramon Casas i Carbó).

Museu Nacional de Arte de Catalunya (MNAC)

Muzeul de arte vizuale al Cataloniei adăpostește o colecție remarcabilă de picturi bisericești în stil romanic, plus alte colecții de artă interesante. Obiectele de artă sunt expuse în Palau Nacional, o clădire imensă în stil italian, datând din 1929.

Dealul și castelul Montjuic

Montjuic este un deal cu vedere la portul Barcelonei, pe care se află o fortificație militară a cărei fundație a fost construită în 1640. Vechiul fort a fost demolat în 1751 și reconstruit între 1779 și 1799 și a jucat un rol important în mai multe evenimente din istoria Cataloniei (în războiul civil din 1936 – 1939, aici au fost închiși, torturați și executați mai mulți prizonieri politici). Vizita la castel e gratuită duminica după ora 15:00 și în prima duminică a fiecărei luni. Mai multe detalii pe site-ul oficial.

Puteți ajunge pe Montjuic:

  • cu telefericul din Avingunda Miranmar – pentru vederi spectaculoase de sus.
  • cu metroul (linia 1 sau 3) până la Plaza España și apoi luând un autobuz până sus sau mergând pe jos cca. 30 de minute pe lângă Font Màgica de Montjuïc și Museu Nacional de Arte de Catalunya (MNAC). Avantajul aici e că puteți trece prin Jardins de Joan Maragall și Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, precum și pe deasupra stadionului olimpic Lluís Companys și pe lângă Anella Olímpica de Montjuïc (complex sportiv).
  • cu metroul linia 3 până la stația Parallel și apoi schimbând cu telefericul (inclus în prețul biletului de metrou.

Cam asta e Barcelona. Deși aș fi mai avut destule de spus, mă opresc aici.

În încheiere, vă las o listă de restaurante bune din Barcelona (și o hartă Google a acestora):

  • La Cua Curta (romantic)
  • Cerveceria Catalana
  • Arume Restaurante (cea mai ieftină paella)
  • Pinotxo Bar
  • Xiringuito Escribà (paella)
  • Can Majó (paella)
  • La Paradeta
  • Manà Restaurante
  • Bicos Restaurante
  • La Exquisita
  • Parrilla Alfonsina
  • Cierzo
  • SAGÀS Pagesos i Cuiners
  • 7 Portes
  • La forquilla
  • Can Vilaró

O listă de dulciuri catalane:

  • Panellets (mingi de marțipan decorate cu muguri de pin, fulgi de cocos, fructe confiate etc.)
  • Catànies (bomboane mici din migdale, alune și lapte, acoperite cu ciocolată și zahăr, având o alună caramelizată în interior)
  • Ensaïmadas (rulouri acoperite cu zahăr pudră)
  • Bunyols (gogoși dulci sau sărate)
  • Xuixo (cornuri prăjite, acoperite cu zahăr și umplute cu cremă de vanilie)

Și una de feluri de mâncare specifice, de încercat în Barcelona:

  • Pà amb tomàquet (pâine cu roșii și ulei de măsline)
  • Mandonguilles amb sípia (chiftele gătite într-un sos brun împreună cu bucăți de sepie)
  • Calçots (praji pe gătar serviți cu sos Romesco)
  • Sos Romesco (migdale, usturoi prăjit, ulei de măsline și ardei iuți uscați)
  • Sos Alioli (maioneză de usturoi cu ulei de măsline)
  • Butifarra amb mongetes (fasole cu cârnați de porc)
  • Faves a la Catalana (boabe de fasole Fava cu cârnați sângerete)
  • Fricandó (tocană de file de vițel în sos de ciuperci și legume, servită cu cu usturoi tocat, migdale și pătrunjel)
  • Escudella i carn d’olla (un fel de mâncare câmpenesc, ce constă dintr-o supă cu paste și carne tocată, plus o tocăniță de carne și legume – 2 feluri servite împreună)
  • Esqueixada de bacallà (salată din ardei, roșii, ceapă, oțet de vin roșu și cod sărat mărunțit)
  • Fideuas (un fel de paella, dar cu fidea în loc de orez)
  • Suquet de peix (tocană de fructe de mare cu cartofi, usturoi și roșii)
  • Botifarra negra (sângerete / budincă de sânge)
  • Botifarra blanca (cârnat de porc)
  • Botifarra d’ou (cârnat de porc cu ou)
  • Fuet (cârnat crud-uscat de porc).
  • Arròs negre (orez și fructe de mare colorate cu cerneală de calamar)
  • Ànec amb peres (rață cu pere)
  • Cargols a la llauna (melci gătiți la tavă cu sos picant sau vinegreta)
  • Espinacs amb panses i pinyons (spanac verde proaspăt sotat în ulei de măsline împreună cu stafide și muguri de pin)

La cât mai multe experiențe bune în Barcelona vă doresc!

 

Un gând despre „„Mic” ghid de vizitare a Barcelonei

  1. Ar mai fi Palatul Muzicii Catalane, Manastirea Pedralbes si Palatul Regal Pedralbes si gradinile lui, Spitalul Sant Pau, Arcul de Triumf, Casa Amatler (cea de langa Casa Batlo). Si pentru cine are mai mult timp la dispozitie, recomand o excursie de o zi la Monserrat, eventual si cu o oprire la Colonia Guell (acolo este si Cripta Guell construita tot de Gaudi). Iar pentru microbisti si nu numai, evident Camp Nou este de vazut. Casa Comalat si Casa de les Punxes, ca si multe dintre casele de pe bulevardul ce duce la funicularul Tibidabo sunt cladiri cu o arhitectura de exceptie.

    Apreciază

Lasă un comentariu