Turtă dulce alsaciană

Turta dulce are în Alsacia chiar și un muzeu dedicat (Le Palais du Pain d’épices) în orașul Gertwiller. În Evul mediu, în Alsacia exista tradiția de a oferi turtă dulce copiilor cu ocazia Sfântului Nicolae.

Turta dulce alsaciană se aseamănă mai degrabă unui chec, caracteristică fiind aroma de portocale.  Rețeta de mai jos se poate folosi și pentru turtă dulce în formă de brăduți, omuleți etc., dacă turnați aluatul într-o tavă întinsă și îl tăiați în formele dorite după coacere (în acest caz, reduceți timpul de coacere, să nu se usuce prea tare).

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 10 g praf de copt (un pachet)
  • 125 g zahăr
  • 125 g miere lichidă
  • 3 linguri lapte
  • sucul de la o portocală
  • 1 ou (opțional)
  • 1 1/2 linguriță condimente pentru turtă dulce (scorțișoară, cuișoare, nucșoară măcinate, în părți egale)
  • 1/2 linguriță praf de ghimbir sau 1 linguriță ghimbir proaspăt dat pe răzătoare
  • 1 linguriță extract de vanilie

Preparare:
Preîncălziți cuptorul (150°C).
Într-un bol, amestecați făina, praful de copt, zahărul și condimentele.
Adăugați laptele, oul și mierea peste ingredientele uscate și amestecați bine. Adăugați și sucul de portocală peste amestec. Puteți folosi mixerul pentru o omogenizare mai bună.
Turnați amestecul obținut într-o formă de chec sau de pandișpan.
Dați aluatul la cuptor timp de 35-40 minute (creșteți temperatura la 170-180°C).
Se servește pudrată cu zahăr sau presărată cu bucăți de zahăr solid.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Turtă dulce alsaciană&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s