Freiburg im Breisgau, orașul cel mai însorit din Germania

Din Colmar puteți ajunge în orașul german Freiburg („orașul liber”) cu autobuzul pe linia 1076 (autobuzele staționează în apropierea gării din Colmar, în partea stângă; atenție, orarul autobuzelor este diferit în timpul săptămânii / sâmbăta / duminica+sărbători legale).

Puteți cumpăra un bilet obișnuit până în gara din Breisach, de unde luați imediat trenul spre Freiburg (ambele bilete se pot achiziționa de la șoferul autobuzului în Colmar, costând în total puțin peste 10 euro).

De asemenea, dacă doriți să folosiți transportul în comun în Freiburg/Colmar, puteți cumpăra un bilet-abonament RegioElsass pentru o persoană sau un grup de 5 persoane, valabil 24h în întreaga rețea RVF (Regio-Verkehrsverbundes Freiburg) – autobuzele dintre Breisach și Colmar, trenurile către Freiburg, tramvaiele și autobuzele din Freiburg etc. Informații în limba franceză și germană despre acest bilet se găsesc pe pagina web RegioElsassTicket.

Biletele pot fi achiziționate în autobuzele 1076 (Kunegel și Südbadenbus), în KundenCenter al companiei Südbadenbus din gara Freiburg sau la distribuitoarele automate ale companiei DB Bahn.

De la gara din Freiburg, tramvaiele 1, 3 și 5 merg către centrul orașului. Harta centrului vechi poate fi accesată aici.

Ce vedem în Freiburg?

Dacă ajungeți în Freiburg venind dintr-un oraș mai mic, cum e Colmar, veți simți imediat trecerea de la străduțele liniștite la agitația specifică unui oraș universitar, chiar dacă se află la poalele munților. Totodată, arhitectura se schimbă, culorile predominante ale clădirilor sunt maro, alb și verde, iar casele au un aer ușor modern.

Aspectul orașului are și o explicație. Întregul oraș a suferit daune masive în urma unui raid aerian din 1944, după care s-a hotărât reconstruirea sa urmând planul medieval al străzilor și încercându-se păstrarea dimensiunilor și aspectului medieval al orașului vechi. Doar câteva dintre cele mai importante clădiri vechi au fost reconstruite așa cum arătau inițial, celelalte fiind gândite ca interpretări moderne ale orașului medieval.

Cartierele orașului

  • Altstadt (orașul vechi) este zona cea mai plăcută pentru plimbări și cea mai turistică.
  • Weihre se află la sud de centrul orașului, peste râu. Este un cartier cu clădiri mai vechi și cu puține magazine și restaurante.
  • Stühlinger este de partea cealaltă a căii ferate și este zona studențească. Aici veți găsi multe cafenele mici cu mâncare bună.
  • Gunterstal este la capătul liniei verzi, cum mergeți spre sud. Este aproape un sat de sine stătător, cu propriul său farmec.

Freiburg Münster este catedrala orașului Freiburg im Breisgau, a cărei construcție a început în 1200 în stil romanesc și a continuat în 1230 în stil gotic. Turnul este singurul turn gotic din Germania terminat în Evul Mediu și a supraviețuit în mod miraculos bombardamentelor din 1944. Turnul are 16 clopote, cel mai vechi datând din 1258.

Primăria veche a orașului a fost constituită din mai multe case vechi, între 1557 și 1559. Din 2007 găzduiește centrul de informații pentru turiști.

IMG_1176

Primăria nouă a fost finalizată în perioada 1896 – 1901, prin modificarea unei case renascentiste semi-detașate. Timp de mulți ani a servit drept Kollegiengebäude (clădire universitară); clopotul turnului din noua aripă centrală sună în fiecare zi de 12 ori la ora prânzului.

Historisches Kaufhaus (casa istorică a comercianților) a fost construită între 1520 și 1532 de Lienhart Müller pentru administrația municipală a piețelor. Emblemele și statuile de pe fațada principală ilustrează un omagiu adus casei Habsburg.

IMG_1207

Schwabentor (poarta Swabiei) este cea mai recentă dintre cele două porți rămase ale orașului din zidul medieval defensiv al orașului.

freiburg_schwabentor
Sursa: Wikimedia

De la Schwabentor puteți lua liftul sau urca scările către dealul Schlossberg. Dealul este o extensie a munților Pădurea Neagră și este terasat.  La primul nivel se găsește o berărie și de aici aveți o priveliște frumoasă a orașului.  De la al doilea nivel (Kannonenplatz) puteți admira, de asemenea, priveliști frumoase de pe băncuțele instalate sub copaci. Mai sus se găsește un turn-foișor în care se poate urca.

Martinstor (poarta Saint-Martin) este poarta cea mai veche a orașului.

IMG_1216

Breisacher Tor (poarta Breisacher) de la colțul Rempartstraße cu Gartenstraße este singura poartă care a supraviețuit din întreaga fortificație construită în stil baroc în timpul ocupației franceze din 1677.

Freiburg Bächle (mici canale). Se presupune că aceste canale erau folosite inițial la alimentarea cu apă sanitară și industrială și la evacuarea apelor uzate. În prezent, ele contribuie la atmosfera plăcută din centrul orașului. Există o legendă care spune că vizitatorii care calcă într-un Bächle se vor căsători cu un localnic sau o localnică (o altă variantă a legendei, similară legendei Fântânei Trevi din Roma, spune că cei ce calcă în canale vor reveni într-o zi în Freiburg).

IMG_1197

Augustiner Museum (Augustinerpl.) este găzduit într-o fostă mănăstire augustiniană și conține o colecție de sculpturi gotice și alte artefacte interesante.

Haus zum Walfisch (casa balenei) din Franziskanerstrasse se remarcă prin balconul de factură gotică târzie, ornamentat cu doi gargui.

haus_zum_walfisch
Sursa: Wikimedia

Piața de legume și fructe din Münsterplatz (Piața Catedralei) este organizată zilnic (cu excepția zilelor de duminică), de dimineață până aproape de prânz. Puteți cumpăra fructe și legume, vinuri, obiecte lucrate manual, flori, ceaiuri etc. În jurul pieței se găsesc standuri cu cârnați germani tradiționali, dar și multe restaurante.

Markthalle (Kaiser-Joseph-Str. 233) este un food court cu multe vitrine cu alimente și mese, unde se poate mânca relativ ieftin. În timpul prânzului devine foarte aglomerat, așa că este recomandat să sosiți mai devreme.

Mozaicurile din Freiburg, care se găsesc la tot pasul, au avut în trecut un scop practic: erau simboluri ale magazinelor și erau folosite pentru a găsi mai ușor comercianții doriți. În prezent tradiția este continuată de proprietarii magazinelor, restaurantelor sau hotelurilor, mai mult ca o atracție turistică.

Dacă vă place să descoperiți străduțe cu farmec, în Freiburg puteți încerca să vă plimbați pe Gerberau, Salzstrasse, Eschlozstrasse sau Konviktstrasse.

Unde mâncăm:

  • Flammkuchen: la Art Cafe și Cafe Legere (Niemenstraße)
  • Currywurst: la Mensa Drei (Niemensstraße 7);
  • Șnițel: la Tacheles (Grünwälderstr.17);
  • Standurile cu cârnați și alte tipuri de fast-food din piața Catedralei
  • Markethalle (Kaiser-Joseph-Str. 233) – bucătăriile lumii

Berării și pub-uri:

  • Hausbrauerei Feierling (Gerberau 46) – bere nefiltrată Inselhopf produsă local de microberăria Hausbrauerei Feierling;
  • Schlappen (Löwenstraße 2) – pub cu prețuri studențești (bere de import, absint, whisky și mâncare de pub);
  • O’Kellys (Milchstraße 1) – Irish pub

Citește și…

 

2 gânduri despre „Freiburg im Breisgau, orașul cel mai însorit din Germania

Lasă un comentariu