Pe drumurile Romei

Roma n-a fost niciodată pe lista mea de locuri în care trebuie musai să ajung, din simplul motiv că este una dintre marile capitale, vizitate de foarte mulți turiști, un oraș mare și aglomerat, cu foarte multe lucruri de văzut și cu un ritm puțin prea rapid pentru gustul meu. Dar pentru că am prins o ofertă de nerefuzat la bilete de avion, mi-am oferit 4 zile în Roma, care s-au dovedit pe cât de bogate în experiențe, pe atât de obositoare.


Cu ce ajungi la Roma și cât costă

Low-costurile din București oferă toate zboruri directe către Roma. Având în vedere experienţa personală, recomand Ryanair (care a introdus din octombrie 2015 zboruri către Roma, Milano și Bologna) – pentru că nu au taxe suplimentare la cumpărarea biletului cu cardul, îți permit să iei pe lângă bagajul de mână o gentuță în plus (și nu sunt imposibili la verificarea dimensiunilor bagajului), au, de obicei, prețuri foarte accesibile (inclusiv în comparație cu Wizz și Blue Air) și comunicarea este foarte bună (puteți contacta un consultant pe chat și afla răspunsuri/primi asistență rapid, fără a fi nevoie să sunați la servicii clienți).

Prețurile în perioada octombrie – februarie sunt mai mult decât convenabile (de la aproximativ 13 euro/zbor!), așa că oricine își poate permite să vadă orașul etern fără a cheltui o avere. În plus, poate fi o idee foarte bună să vizitați Roma în lunile mai răcoroase (vara este foarte cald și aglomerat).


Cazare în Roma

Dacă zborul nu o să vă coste prea mult, cu cazarea e altă poveste. Cu greu veți găsi prețuri mici, chiar și la hotelurile sau pensiunile care nu oferă prea mult confort. Sfatul meu este să rezervați cazarea cu cel puțin 2 luni în avans (asta dacă aveți posibilitatea). Cele mai convenabile hoteluri vor fi grupate în jurul gării Termini. Deși nu este o zonă foarte plăcută (din punctul de vedere al curățeniei, dar mai ales al siguranței), poate fi o opțiune bună, atâta timp cât aveți grijă să nu vă aventurați pe străzile mai periculoase la ore târzii (de ex., Via Giovanni Giolitti, Piazza Vittorio Emanuele, Via Marsala). Pentru o cameră de 2 persoane, așteptați-vă la prețuri de minimum 60 euro/noapte plus taxa de oraș (3-4 euro/persoană/zi, în funcție de hotel). Pentru a găsi cea mai bună variantă de cazare, puteți încerca HotelsCombined, Booking.com sau airbnb.


Transportul către Roma

De la aeroportul Ciampino – luați oricare dintre autobuzele din fața aeroportului (ATRAL, COTRAL, SIT sau Terravision) care pleacă spre Roma. Prețul unui bilet este 4-6 euro. Mai puteți încerca varianta mai ieftină, autobuz (COTRAL/SCHIAFFINI) + tren. Mai multe detalii aici.

De la aeroportul Fiumicino – cele mai bune opțiuni sunt trenul Leonardo Express (11 euro) sau autobuzele-navetă (4 euro cu Terravision). Mai multe detalii aici.


Transportul în Roma

Metrou și autobuz. Biletele sunt interschimbabile („metrebus”) și se pot cumpăra atât din stațiile de metrou/autobuz, cât și de la tabacherii, standuri de ziare, unele baruri (de obicei sunt semnalate). Un bilet de o călătorie costă €1,5 și e valabil timp de 75 de minute de la validarea pe autobuz sau pentru o călătorie cu metroul. Mai puteți opta pentru bilet de 24 h (€7), 48 h (€12,50), 72 h (€18) sau 7 zile (€24). Nu uitați să validați întotdeauna biletul pe autobuz – la prima validare se imprimă data și ora pe bilet, după care, atât timp cât acesta nu a expirat, trebuie doar să arătați biletul în caz de control. La metrou va trebui să introduceți de fiecare dată biletul pentru a putea trece. Mai multe detalii aici.

De asemenea, turiștii mai pot cumpăra Roma Pass pentru 2 sau 3 zile, un bilet combinat care oferă acces nelimitat pe metrou, autobuz sau tramvai în Roma, plus una (Roma Pass 2 zile) sau două (Roma Pass 3 zile) intrări gratuite la un muzeu la alegere, plus reduceri la evenimente, expoziții și alte servicii.

Din gara Termini puteți lua autobuzul sau metroul către mai multe obiective:

Autobuzul 40 din Termini merge către centru și trece prin: Piazza Venezia, Largo Argentina (lângă Panteon), Chiesa Nuova (lângă Piazza Navona) și Piazza San Pietro. Autobuzul H merge către Trastevere.

Linia A de metrou trece prin gara Termini și ajunge în stațiile: Spagna (Piazza di Spagna și Villa Borghese), Barberini (Piazza Barberini, Palazzo Barberini și Fontana di Trevi), Ottaviano – San Pietro (Piazza San Pietro și Musei Vaticani), Cipro (Musei Vaticani), San Giovanni (piața de pe Via Sannio și biserica San Giovanni in Laterano) și Flaminio (Piazza del Popolo). Linia B de metrou ajunge la Colosseo (Colosseum) și Circo Massimo (Circus Maximus).

Piazza Venezia este un alt punct din care puteți ajunge în mai multe puncte de interes:

Autobuzele 87 și 571 merg către Colosseum și în zona San Giovanni.
Autobuzul 44 merge către dealul Gianiculo și alte câteva autobuze ajung în Via del Corso și Via dei Condotti (străzi cu magazine) și către Piazza del Popolo.

Pe site-ul ATAC puteți accesa hărțile liniilor de transport.


Ce vizităm / vedem interesant în Roma?

Indiferent de recomandările primite înainte de a pleca și de must-see-urile despre care vă spun toți cei care au fost deja la Roma, până la urmă important este să vizitați ceea ce vi se potrivește. Roma are, pe lângă muzeele renumite, pentru care trebuie să cumpăraţi bilet de intrare, o mulțime de atracții gratuite și interesante. Dintre cele peste 900 de biserici ale orașului, multe sunt adevărate opere de artă și merită vizitate. Anumite străzi şi cartiere sunt cu adevărat fermecătoare și vă pot ocupa ore întregi, fie că admiraţi pieţele şi casele colorate (Trastevere, Testaccio, Regola), fie că faceţi „window-shopping” în zonele cu magazine de modă (Via del Corso, Via Condotti, Via Borgognona) sau cu magazine vintage (Via Cavour, zona Monti, zona Campo di Fiori, zona Piazza Navona). Există, de asemenea, la tot pasul, vestigii istorice de care vă puteţi bucura fără a plăti nimic.

Sfatul meu este să vă faceți de acasă o listă cu tot ce v-ar plăcea să vedeți în Roma, după care, căutați o hartă bună, de exemplu, cea de aici, pe care să o imprimați înainte de a ajunge la destinație (dacă aveți una cumpărată, cu atât mai bine). Veți găsi cu siguranță hărți turistice gratuite la hotel, însă e bine să aveți dinainte un plan de vizitare. Pe hartă, marcați punctele de interes. Apoi, mai verificaţi cu Google Maps cât timp durează să ajungeți dintr-un punct într-altul (dacă doriți să mergeți doar pe jos).

Iată câteva sugestii având ca punct de plecare Termini (este vorba mai degrabă de tururi de forță, recomandate doar dacă nu vă sperie ideea de a merge mult pe jos și dacă aveți la dispoziție doar 5-6 zile în Roma; dacă aveți la dispoziție mai mult timp, e recomandat să faceți totul în ritmul propriu):


1. Via Giovanni Giolitti – Piazza di Santa Maria Maggiore – Giardini Nicola Calipari – Tempio di Minerva Medica – Porta Maggiore – Porta San Giovanni – Basilica di San Giovanni in Laterano – Sepolcro degli Scipioni, Colombario di Pomponio Hylas și Porta Latina – Circo Massimo (de aici puteți lua metroul spre altă destinație sau puteți reveni pe jos la punctul de plecare) – Porta San Paulo și Piramida lui Caius Cestius (Metrou Piramide, tren Porta S. Paulo).

Basilica di Santa Maria Maggiore este cea mai mare biserică catolică din Roma dedicată venerării Fecioarei Maria (de aici denumirea Maggiore) şi este decorată în interior cu mozaicuri superbe din secolul V. Sub altar se află un relicvar care ar conţine lemn din leagănul Pruncului Isus.

Porta Maggiore și mormântul lui Marco Virgilio Eurisace (Il sepolcro di Eurisace). Porta Maggiore sau Porta Prenestina este una dintre porțile de est ale Zidurilor Aureliene, care datează din sec. III. Zidurile Aureliene au încorporat în zona Porţii Maggiore şi monumentul funerar din 50-20 Î.Hr. al lui Marco Virgilio Eurisace, un libert devenit brutar (monumentul este decorat în partea de sus cu o friză ilustrând scene din activitatea de brutar).

Tempio di Minerva Medica de pe Via Giovanni Giolitti este, de fapt, un nimphaeum (monument dedicat nimfelor), datând din sec. IV.

Tempio di Minerva Medica (sursa: Wikipedia)

Ninfeo di Alessandro (sau Trofei di Mario) și Porta Magica din parcul Vittorio Emanuele II (Giardini Nicola Calipari, la intersecția dintre Via Tiburtina și Via Labicana). În parcul din fața pieței Vittorio Emanuele II se găsesc ruinele fântânii lui Alexander Severus, precum și un monument din sec. XVII, cunoscut drept Porta Magica, ce conține numeroase simboluri și inscripții folosite în alchimie.

Trofei di Mario (sursa: Wikipedia)
Porta magica (sursa: Wikipedia)

Circus Maximus („circul cel mai mare”) a fost primul stadion pentru cursele de cai din Roma. În prezent, din fostul stadion se păstrează doar o mică parte din tribune și spațiul în care se desfășurau cursele. Cele două obeliscuri care îl împodobeau se găsesc acum în Piazza del Popolo („Flaminio”)  și în Piazza San Giovanni („Lateranense”).

circus maximus

Piramida lui Caius Cestius (Piazzale Ostiense) este una dintre cele mai bine păstrate clădiri antice din Roma. În imediata apropiere se găsește Porta San Paulo (una dintre porțile zidurilor aureliene, ziduri în care este încorporată şi piramida). Poarta găzduiește în prezent Muzeul Via Ostiense.

52.1


2.Termini – Via Cavour – Basilica di San Pietro in Vincoli – Domus Aurea – Colosseum – Forul Roman – Dealul Palatin – Mercati di Traiano – Piazza Foro Traiano – Altare de la Patria – Campidoglio (Musei Capitolini) – Teatro di Marcello – Largo di Torre Argentina – Piazza Venezia – Via del Plebiscito – Fontana del Facchino – Piazza del Quirinale – Quattro Fontane – Reppublica – Termini.

Biserica San Pietro in Vincoli (Piazza di San Pietro in Vincoli) a fost inițial reconstruită în 432–440 pe fundații mai vechi, pentru a adăposti o relicvă – lanțurile Sfântului Petru din perioada când a fost întemnițat în Ierusalim (lanțurile ar trebui să fie încă păstrate într-un relicvariu de sub altar). Interesantă în această biserică este statuia lui Moise sculptată de Michelangelo (1515) şi care trebuia inițial să împodobească mormântul Papei Iulius al II-lea alături de alte 39 de statui. Puteți lumina statuia introducând o monedă în aparatul din fața acesteia.

În Parco del Colle Opio (în apropierea Colosseumului) se mai găsesc rămășițele Domus Aurea („casa de aur”) vestitul și somptuosul complex construit la ordinele împăratului Nero. Încăperile rămase constituie în prezent un muzeu care se poate vizita.

Colosseo sau Amphitheatrum Flavium este cel mai mare și mai impunător vestigiu al Romei, finalizat în 80 D.Hr. în timpul domniei lui Titus. Parțial distrus din cauza cutremurelor și a furtului materialelor de construcție, Colosseumul se află în prezent în proces de restaurare a fațadei.

În apropierea Colosseumului se găsesc și rămășițele Forului Roman, constituit din numeroase clădiri (temple, biserici, arce) din care se mai păstrează doar câteva elemente. Un plan al Forului Roman găsiți aici. Și pentru că poate fi dificil să vă imaginați cum arătau, de fapt, toate clădirile din care azi a mai rămas prea puțin, puteți vedea o reconstituire foarte interesantă aici și aici.

Pentru vizitarea Colosseumului și Forului Roman trebuie să achiziționați un bilet care vă oferă acces în plus la vestigiile de pe Dealul Palatin (€12 la casa de bilete sau €14 dacă îl cumpărați online). Pentru a evita coada de la Colosseum, puteți cumpăra biletul la intrarea pentru Dealul Palatin, unde nu e niciodată coadă mare. Dacă ați cumpărat biletul online, veți putea intra înaintea vizitatorilor care stau la coadă (pe la intrarea specială). De asemenea, puteți vizita gratuit aceste muzee în prima duminică din fiecare lună (în acest caz, sfatul meu este să fiți la coadă la deschidere – 08:30 pentru că după deschidere se aglomerează foarte mult).

Puteți intra gratuit și fără a sta la coadă și folosind cardul Roma Pass, care, în funcție de opțiunea aleasă, include intrarea la unul sau 2 muzee și transport gratuit pentru 2 sau 3 zile, plus alte câteva reduceri. Totuși, nu recomand achiziționarea Roma Pass (este destul de scump) decât dacă intenționați să circulați mult cu mijloacele de transport în comun și să vizitați muzeele mai scumpe (de ex., Colloseum, Forul Roman si dealul Palatin – €12, Galeriile Borghese – de la €11 (atenţie, pentru galerii trebuie să faceţi rezervare anticipat sunând la muzeu sau rezervând online), Muzeele Capitoline – de la €15). Muzeele Vaticane nu sunt acoperite de acest bilet.

Forum Traiani (Via dei Fori Imperiali). Ultimul for imperial al Romei antice, construit sub supravegherea lui Apolodor din Damasc (112-113 d.Hr), are drept simbol principal Columna lui Traian cu faimosul (pentru noi) basorelief ce reproduce războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei. Forul e completat de Mercati di Traiano, despre care se crede că a fost un complex de depozite, magazine și clădiri administrative.

columna traiani
Colonna Traiana

Impunătorul monument dedicat lui Vittorio Emmanuele II (Altare della Patria), construit la începutul sec. XX și având în partea de vest Palazzo Venezia (fostă reprezentanță a Republicii Veneția) se găseşte în capătul Pieţei Venezia. Baza altarului găzduieşte Museo Centrale del Risorgimento.

Piazza del Campidoglio găzduieşte Muzeele Capitoline (din spatele cărora aveţi o privelişte frumoasă către Forul Roman).

Teatrul lui Marcellus din Via del Teatro di Marcello, a cărui construcție a fost începută de Caesar, dar terminată de Augustus în 11-13 D.Hr. (după asasinarea lui Caesar), a fost cel mai important teatru din Roma antică.

marcello

Area Sacra di Largo di Torre Argentina este situată între Via Florida, Via di San Nicola de’ Cesarini, Via di Torre Argentina și Largo Argentina, conținând vestigiile a patru temple, precum și rămășițe ale Teatrului lui Pompei.

49
Area Sacra di Largo di Torre Argentina

În prezent, ruinele adăpostesc o colonie de pisici (foarte blânde, prietenoase și arătoase) aflată sub îngrijirea unei asociații. Puteți dona pentru aceste pisici sau puteți chiar adopta una, după cum scrie pe site-ul Torre Argentina Cat Sanctuary.

51-compiled

Piazza del Quirinale cu Palazzo del Quirinale, sediul oficial al Președintelui Republicii.

 Le Quattro Fontane (cele patru fântâni), care se găsesc la intersecția Via delle Quattro Fontane cu Via del Quirinale, sunt reprezentări ale râurilor Tibru şi Aniene (figurile masculine) şi ale zeiţelor Diana şi Iunona (figurile feminine).

4-fontane


3. Termini – Santa Maria degli Angeli e dei Martiri – Terme di Diocleziano (Muzeu) – Fontana dell’Acqua Felice – Convento dei Frati Cappuccini – Piazza Barberini – Piazza Spagna – Fontana di Trevi – Piazza Colonna – Panheon – Piazza Navona – Campo de’ Fiori – Corso Vittorio Emanuele II – Altare della Patria – Via Nazionale – Palazzo delle Esposizioni – Piazza della Republica – Termini

Fontana dell’Acqua Felice (sau Fântâna lui Moise) din Quirinale (Largo di Santa Susanna) a fost construită în 1585-88 drept capăt al apeductului Acqua Felice.

Piazza di Spagna (Metrou Spagna) cu treptele spaniole (Scalinata di Trinità dei Monti) este cea mai cunoscută piaţă din Roma și își datorează numele Palazzo di Spagna, reședința ambasadei spaniole pe lângă Sfântul Scaun. În colțul din dreapta al pieței se află casa memorială a lui John Keats (în prezent, muzeu). Treptele spaniole au fost construite pentru a lega piața de biserica Santissima Trinità dei Monti.

Piazza Barberini cu Palazzo Barberini (Galleria Nazionale d’Arte Antica) are în centru Fontana del Tritone.

Fontana di Trevi din Quirinale (finalizată în 1762), cea mai mare fântână barocă din Roma (și cea mai cunoscută), a fost construită drept capăt al apeductului Aqua Virgo. Conform unei legende, dacă arunci o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng (stând cu spatele la fântână), cu siguranță te vei întoarce la Roma. Monedele aruncate de turiști în fântână sunt folosite în scopuri caritabile.

IMG_0473

Alături de Fontana dell’Acqua Felice şi Fontana dell’Acqua Paola, Fontana di Trevi este una dintre fântânile monumentale ale Romei, care au fost construite la capătul apeductelor restaurate, având ca scop alimentarea cu apă a populației, dar și glorificarea papilor care au dispus înălţarea lor.

Piazza Colonna are în centru Coloana lui Marcus Aurelius şi este încadrată de Palazzo Chigi (sediul președenției Consiliului de Miniştri), Palazzo Montecitorio (Camera deputaților) și Palazzo Madama (Senatul). Colonna di Marco Aurelio (finalizată în 193 d.Hr.) a fost construită în onoarea împăratului Marcus Aurelius și modelată după Columna lui Traian.

colonna

Panteonul (Piazza della Rotonda). Comandat de Marcus Agrippa în timpul domniei lui Augustus (27 î.Hr. – 14 d.Hr.) și construit inițial ca templu pentru cele șapte zeități guvernatoare ale celor șapte planete în statul religios al Romei Antice, Panteonul a fost transformat într-o biserică creștină în timpul domniei lui Hadrian (cca. 126 d.Hr.).

Pantheon

Piazza della Rotonda din fața Panteonului este decorată cu o fântână renascentistă având în centru un obelisc al lui Ramses al II-lea.

Piazza Navona, construită pe locul vechiului Stadion al lui Domiţian, este un loc preferat al turiștilor, care pot admira și cumpăra diverse creații artistice, asculta muzică sau savura o înghețată la mesele unuia dintre multele restaurante din jur.

navona

Piața este decorată cu trei fântâni superbe: Fontana del Moro, Fontana del Nettuno și Fontana dei Quattro Fiumi.

40
Fontana del Moro, Piazza Navona
Fontana dei Quattro Fiumi
Fontana dei Quattro Fiumi, Piazza Navona

Piața Campo de’ Fiori, folosită în trecut pentru spectacole, curse de cai și execuții, este singura piață din Roma fără biserici. În prezent găzduiește o piață locală de produse de băcănie, având în centru statuia din bronz a lui Giordani Bruno (care a fost ars pe rug în acest loc). În jurul pieței se găsesc numeroase restaurante.

4. Termini – Gara Porta San Paulo/Metrou Piramide (se ajunge cu tramvaiul nr. 3 din stația Porta Maggiore sau de la Colosseum) – tren către Ostia Antica (1/2 zi) – Gara Porta San Paulo – Via Marmorata – Ponte Sublicio – Piazza di Santa Maria in Trastevere – Passeggiata del Gianicolo – Ponte Sisto – Santa Maria in Cosmedin/Bocca de la Verita – Tempio di Portuno / Tempio di Ercule Vincitore – Arcus Argentariorum – Via dei Cerchi – Metrou Circus Maximus

Din stația de tren Porta San Paolo (Metrou Piramide) puteți lua trenul către Ostia Antica, un fost oraș de coastă, port al Romei, care mai păstrează și astăzi importante vestigii.

Pentru a călători cu trenul către stația Ostia Antica, folosiți bilete sau abonamente metrebus (călătoria durează 30 de minute).

Ruinele orașului vechi sunt acum parte dintr-un complex muzeal. Biletul de intrare costă 10 euro și include intrarea în zona de excavații plus expoziția din Muzeul Ostiense.

 53 54

Dacă vizitați Ostia Antica dimineața, probabil veți dori să luați prânzul în micul oraș. Vă recomand să nu vă opriți la primul restaurant (cel de pe drumul spre gară), ci să încercați unul dintre restaurantele din centrul orașului (înspre castel). În plus, merită să vedeți Piazza della Rocca cu Castello di Giulio II (fostă fortăreață papală) și biserica Sant’ Aurea a Ostia Antica.

 58 61

La întoarcerea din Ostia Antica, vă puteți îndrepta către cartierul medieval al Romei, Trastevere. Fost cartier al clasei muncitoare, acesta este un loc încântător, cu străduțe întortocheate, clădiri colorate și presărat cu cafenele, baruri și restaurante cu mâncare bună.

24.1 22

În centrul său veți găsi biserica St. Maria in Trastevere, una dintre cele mai vechi din Roma, decorată cu mozaicuri superbe. Treptele fântânii din fața bisericii sunt un loc preferat de turiști și localnici.

27 26

Din Trastevere puteți urca spre parcul Gianiculo, de unde aveți o priveliște frumoasă a Romei.

29

Fontana dell’Acqua Paola de pe dealul Gianicolo (în apropierea bisericii San Pietro in Montorio) a fost construită în 1612 drept capăt al apeductului Acqua Paola.

30 31

Reveniți către Ponte Sisto și traversați Tibrul pe Ponte Fabricio (Isola Tiberina) sau pe Ponte Palatino, pentru a ajunge în Piazza della Bocca della Verità cu Templul lui Hercule Învingătorul, Templul lui Portunus și biserica din secolul VI Santa Maria in Cosmedin (unde veți găsi și faimoasa sculptură Bocca della Verità). Biserica adăpostește într-un relicvariu pretinsul craniu al Sfântului Valentin, împodobit cu flori. De aici vă puteți îndrepta înspre Circus Maximus pentru a lua metroul.


5. Metrou până la stația Ottaviano – Vatican și Muzeele Vaticane (rezervați mai mult de jumătate de zi) – Castel Sant’Angelo – Mausoleul lui Augustus – Piazza dell’Popolo – Via del Corso – Templul lui Hadrian (Piazza di Pietra) – Piazza Venezia – Via dei Fori Imperiali – Colosseum – Via Labicana – Termini

Mausoleul lui Augustus din Via di Ripetta a fost construit de împăratul Augustus în 28 Î.Hr. în urma victoriei în bătălia de la Actium. O descriere amănunțită găsiți aici.

Inspirat de Mausoleul lui Augustus, Mausoleul lui Hadrian sau Castel Sant’Angelo a fost început de împăratul Hadrian în anul 130 și terminat de Antoninus Pius în 139, fiind transformat de papi în castel la începutul sec. al XIV-lea. Castelul a servit și ca loc de execuții și tortură, precum și ca închisoare (de ex., Giordano Bruno a fost întemnițat aici timp de șase ani).

 santangelo1 santangelo2

Piazza del Popolo are în centru un obelisc egiptean al lui Ramses al II-lea (inițial parte din Circus Maximus) și este marcată de bisericile gemene Santa Maria in Montesanto și Santa Maria dei Miracoli, precum și de Fontana del Nettuno.

nettuno Flaminio

Templul lui Hadrian a fost construit în cinstea împăratului zeificat, de către fiul său, Antoninus Pius în 145 D.Hr. Din fostul templu mai puteți vedea cele 11 coloane, încorporate într-o clădire din Piazza di Pietra.

43


6. Plimbare pe Via Appia Antica și Catacombele San Callisto (Via Appia Antica e presărată cu vestigii, iar duminica e închisă pentru mașini, ceea ce înseamnă că vă puteți plimba în liniște). Un plan al atracțiilor aici.


Alte comori ale Romei

Statuile „vorbitoare“ din Roma erau statui pe care romanii nemulțumiți lipeau în cursul nopții diverse bilete pentru a deconspira fapte reprobabile și a distribui satire. Șase astfel de statui pot fi văzute încă în Roma: Il Babuino (via del Babuino), Il Facchino (Via del Corso), Pasquino (Piazza Pasquino), Marforio (Palazzo Nuovo, Capitol), Abate Luigi (Piazza Vidoni) și Madame Lucrezia (Piazza San Marco).

Altarele-miniatură sau „Madonnelle” sunt mici icoane ce se găsesc pretutindeni în Roma (sunt peste 500), mai ales pe clădirile din piețe, dar nu numai. Majoritatea sunt reprezentări ale Fecioarei Maria.

42 IMG_0357

Pisicile romane : ) pot fi întâlnite în tot felul de locuri. Sunt prietenoase, calme și bine îngrijite și nu par a avea nicio grijă pe lume.

63 60


Restaurante şi pub-uri

Nu voi insista prea mult asupra acestui subiect pentru că, din lipsă de timp și din dorința de a vedea cât mai multe, nu pot spune că m-am oprit la multe restaurante pe care le-aș putea recomanda. O amintire plăcută este micul bar-restaurant de la intrarea teatrului Salone Margherita, unde puteți mânca ieftin (6 – 7 euro porția de paste/pizza/salată plus o băutură) din Via dei Due Macelli. Eu m-am oprit pentru paste, dar se pare că sala de spectacole e mult mai cunoscută decât barul. Holul de la intrare cu cabina de bilete are iz, să zicem, de anii ’20 și mi-ar fi plăcut în alte condiții să merg la un spectacol acolo.

Dacă vă plac pub-urile irlandeze (așa cum îmi plac mie : ), puteți trece într-o seară la The Fiddler’s Elbow (Via dell’Olmata 43), primul pub irlandez din Roma (deschis în 1976). E loc de întâlnire pentru expați și localnici vorbitori de limba engleză și atmosfera e chiar primitoare.

20151101_155937

Dintre restaurantele despre care am auzit de bine, dar la care n-am ajuns, enumăr: Pinsere (Via Flavia 98), Forno Campo de’ Fiori (Campo de’ Fiori 22), La Renella (Via del Moro 15), Pastificio (Via della Croce 8), Trattoria Vecchia Roma (Via Ferruccio 12), Hamburgerseria (Via Del Teatro Pace 35/3), Palatium (Via Frattina 94), Pizzeria Leoncino (Via del Leoncino 28), Pizzeria Dal Bersagliere (Via Gino Capponi 16), Antico Casale (Circonvallazione Appia 1/a).

Câteva articole utile pe care le-am citit înainte de ajunge în Roma:

Rome: 25 free things to see and do

Seven Tested Tips for Visiting Rome

10 easy ways to save on your next visit

How to order coffee in Italy: Navigating cafe culture like a pro

Don’t leave Rome without tasting these 5 classic dishes

Rome’s best free parks and gardens

Lasă un comentariu