Din Veneția Alpilor până în paradisul alpiniștilor

În urmă cu mulți ani, pe vremea când nu pășisem încă pe alte tarâmuri în afară de cele mioritice, am fost destul de neinspirată să rezerv o vacanță cu autocarul prin Europa, cu gândul că voi împușca foarte mulți iepuri dintr-un singur foc.

Dacă nu știți despre ce vorbesc, vă sfătuiesc nici să nu aflați. În ciuda avantajelor evidente ale excursiilor cu autocarul (vizitat multe locuri într-un timp scurt și la un preț foarte accesibil, ghid însoțitor), acest tip de vacanță este extrem de obositor și nu lasă decât impresii superficiale asupra locurilor văzute. Nu știu dacă în ultimii ani firmele românești de turism au început să ofere servicii de calitate, mi-aș dori să cred că da, dar la momentul respectiv a fost ca într-un film de groaza: 60% din timp petrecut pe autocar, 20% vizitat orașe și obiective pe fugă, 20% dormit și mâncat la hotel + ghid arogant și țepar care încerca să facă bani în plus prin diverse „opționale” + imposibilitatea de a face ceva în afara programului, din lipsă de timp. Cu toate acestea, câteva dintre locurile văzute pe fast-forward mi-au rămas în minte și le-am revăzut pe îndelete mai târziu, iar pe altele le păstrez în faza de plan, pentru momentul potrivit.

Dintre locurile vizitate, foarte ușor de combinat într-o vacanță de 4-5 zile ar fi două orășele franțuzești din zona Alpilor, în apropierea graniței cu Elveția. Mă refer aici la Annecy (supranumit Veneția Alpilor) și la Chamonix, una dintre destinațiile cele mai căutate de pasionații alpinismului și excursiilor montane, deoarece este poziționat optim pentru trasee către Mont Blanc și alte vârfuri înalte din jur.

Cum ajungem?

Cel mai practic este să luați avionul până în Geneva, iar de acolo, autobuze către destinațiile respective. Bineînțeles, dacă nu vă sperie o aventură ceva mai complexă, puteți opta și pentru aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg și include alte destinații în itinerar (de exemplu, orașul alsacian Colmar). Între destinațiile respective există atât trenuri, cât și autobuze, dacă nu vă deranjează planificarea acestor deplasări și faptul că depindeți de anumite mijloace de transport.

Wizz Air operează zboruri către ambele aeroporturi (de 2 ori pe săptămână către Geneva și din 2 în 2 zile către Basel), astfel încât este posibilă și o combinație între acestea. În articol voi prezenta planul cel mai simplu:

1. Sosire pe aeroportul din Geneva, cu sau fără vizitarea orașului (există autobuze care pleacă direct din aeroport către Annecy sau Chamonix, deci nu e obligatoriu să vă opriți în Geneva).

2. Autobuz din Geneva (aeroport sau oraș) până în Annecy, cu FlixbusTransalis sau Ouibus. Alternativ, puteți lua și trenul, însă există mai puține trenuri directe către Annecy și trebuie să luați trenul din gara Genève Eaux-Vives. Puteți căuta trenuri și/sau autobuze aici.

3. Autobuz din Annecy către Chamonix (Ouibus).

4. Autobuz din Chamonix înapoi către Geneva (Ouibus, Easybus, Transalis, Alpybus plus alte variante de transport – mai multe sugestii aici – la prețuri accesibile, majoritatea operând curse către aeroportul din Geneva.

Geneva – de vizitat sau nu?

Din păcate, oprirea mea în Geneva a fost una foarte scurtă, în zona jetului de apă de pe lac. Câteva articole utile despre atracțiile Genevei găsiți pe site-ul amfostacolo.ro. Nu știu cât de interesant este orașul în sine, având în vedere stilul clasic, care nu se distinge prin ceva anume, însă din punctul de vedere al muzeelor pare să stea foarte bine și are, de asemenea, reputație de oraș cosmopolit și elegant, cu o atmosferă aparte. Câteva sugestii pentru vizitarea orașului găsiți aici.

Annecy

Situat în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, Annecy este considerat unul dintre cele mai vechi așezăminte locuite din zona Alpilor de Nord (3100 de ani î. Hr.!).

Un oraș cel puțin la fel de pitoresc ca și Colmar, este apreciat în special pentru centrul vechi (orașul medieval) cu mai multe canale și clădiri în culori pastelate, asemănătoare celor din Veneția.

Orașul se mândrește cu două castele: Palais de l’Isle, fostă fortăreață din sec. XII, transformată ulterior în închisoare (în prezent este muzeu de istorie și arhitectură) și Château d’Annecy, un vechi castel (tot sec. XII) reconstruit de mai multe ori, devenit proprietatea orașului în 1953 (în prezent, muzeu de patrimoniul regional, arheologie subacvatică, sculptură medievală, pictura peisagistică și artă contemporană).

Jardins de l’Europe (parcul municipal) oferă cele mai frumoase vederi către lacul Annecy, iar Pont des Amours, care traversează canalul Vassé și leagă parcul de Promenade Jacquet, este considerat unul dintre cele mai romantice locuri.

Centrul vechi este locul ideal pentru plimbare, cumpărături (în special suveniruri) sau pentru a lua masa într-un decor pitoresc. Mai multe pasaje și turnuri medievale, care dau impresia de labirint, dezvaluie din loc în loc mici piațete cu magazine sau restaurante.

În apropierea orașului Annecy, puteți planifica vizite pentru mai multe obiective interesante:

  • Gorges du Fier (în Lovagny Haute-Savoie, la 10 km de Annecy) este un parc natural cu un canion spectaculos, pe care îl puteți traversa pe o pasarelă fixată în stâncă, la 25 de metri deasupra râului (imagini aici). Se poate ajunge cu mașina personală sau cu autobuzul din Annecy până în Lovagny (linia #1 către Poisy, apoi linia #12 către Lovagny) și apoi pe jos (1 km).
  • Château de Montrottier (tot în Lovagny, la 20 min de mers pe jos de Gorges du Fier)
  • Château de Menthon-Saint-Bernard (în orașul cu același nume; se ajunge cu autobuzul – Transdev, liniile 61, 62)

Chamonix

Probabil, dacă ajungeți în Chamonix, veți dori să urcați pe Aiguille du Midi, un vârf muntos din masivul Mont Blanc, ce atinge înălțimea de 3.842 m. Pe lângă faptul că este ușor accesibil (puteți lua telecabina din Chamonix), Aiguille du Midi oferă și priveliști superbe de pe terasele special amenajate.

Sunt spectaculoase mai ales vederile către culmile muntoase.

În afară de telecabină, Chamonix este o destinație preferată de amatorii de sporturi de iarnă, având propria sa pistă de schi de 20 km, Vallée Blanche. Orașul însuși arată ca o stațiune montană cu un aer foarte vesel. Dar Chamonix are și baruri, cluburi și magazine, așa că poate fi mult mai mult decât un loc de cazare pentru activități montane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s