Negresă cu Guinness

DSC_6977

Această rețetă ar trebui să aibă drept rezultat o prăjitură densa, umedă, cu tentă de caramel / melasă și cu gust puternic de ciocolata. Merge servită cu îngheţată de vanilie sau cu cremă „custard” (cremă de vanilie), cât timp e caldă, sau glazurată cu o cremă-ganache de ciocolată, după ce a stat câteva ore la frigider.

Rețeta este preluată de aici.

Ingrediente (formă rotundă cu diametrul de 24-26 cm):

  • 210 grame de făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 60 de grame de cacao
  • 250 grame de unt
  • 3 ouă mari
  • 330 ml. bere Guinness (o sticlă)
  • 125 g zahar alb
  • 200 g zahar brun sau melasă
  • 1 praf de sare
  • 1, 1/2 linguri de extract de vanilie (se poate înlocui cu esenţă de vanilie)
  • 1 linguriță scorțișoară pudră
  • opțional: 60-100 grame ciocolată ruptă în bucăți mici / nucă / stafide etc.
  • în plus: unt pentru uns forma

Preparare:
Porniti cuptorul şi setaţi-l la 180 grade.

Ungeți forma cu unt rece şi presaraţi-o uniform cu făină.

Într-un bol mediu, cerneți pe rând făina, cacaua, praful de copt, scorţişoara şi sarea. Amestecaţi ingredientele uscate şi lăsaţi-le deoparte.

Într-un castron, cu ajutorul unui mixer electric, bateţi untul moale la viteză medie-mare, până devine o cremă (aproximativ 1 minut). Adăugaţi treptat zahărul alb şi cel brun și bateţi amestecul la viteză mare, până cand compoziţia e foarte ușoară și cremoasă (aproximativ 3 minute).

Reduceți viteza mixerului și adaugati ouăle unul câte unul, bătând bine după fiecare și răzuind din când în când pereții vasului cu o spatulă flexibilă. Adăugaţi şi extractul de vanilie.

Reduceți viteza mixerului la minimum și adăugați ingredientele uscate în trei șarje, alternativ cu berea Guinness în două șarje. Amestecați la viteza mica până se omogenizează totul. Adăugați acum nucile sau ciocolata (dacă folosiți) și omogenizați amestecul. Turnați aluatul în forma pregătita și scuturați forma pentru a se netezi suprafața.

Coaceți prăjitura timp de 45-55 de minute. Faceți testul scobitorii (scobitoarea trebuie să iasă curată, dar lipicioasă la atingere – atenție să nu ardeți prăjitura).

Se scoate prăjitura să se răcească pe un fund din lemn. Dacă o veți servi caldă, cu cremă sau înghețată, nu o lăsați prea mult la răcit.

Poftă bună!

DSC_6950DSC_6979

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s