Pizza cu anșoa și capere

În sudul Franței, bucătăria e mai apropiată de cea italienească decât de cea franțuzească tradițională. În meniurile restaurantelor veți găsi adesea combinații pe bază de legume mediteraneene, pește și fructe de mare, dar și tot felul de paste și pizza absolut delicioase. Iar printre ingredientele-emblemă se numără măslinele caillette, anșoa, sardinele, roșiile și ierburile provensale (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru).

Rețeta aceasta am făcut-o cu gândul la Pizza Sicilienne din meniul pizzeriei mele preferate, din care am eliminat măslinele caillette.

Ingrediente umplutură

  • 10–12 fileuri de anșoa în ulei
  • o mână de capere în saramură
  • 50 g smântână cu 30% grăsime (sau brânză tartinabilă fină, fără alte condimente în ea)
  • 100 g sos de roșii
  • 250 g mozzarella proaspătă (în zer, nu bloc gen cașcaval)
  • o jumătate de lămâie mică
  • amestec de ierburi provensale (uscate sau proaspete, după posibilități) sau puțin busuioc proaspăt tocat mărunt

DSC_9346

Prepararea blatului

Blatul l-am preparat din drojdie inactivă dizolvată în apă călduță, făină, puțin ulei de măsline și sare. Cam ca în rețeta asta, doar că am folosit un pliculeț de drojdie uscată în loc de drojdie proaspătă.

Pentru că mozarella se topește foarte repede și celelalte ingrediente nu necesită coacere, cel mai indicat este să întindeți blatul (în formă dreptunghiulară) și să îl dați la cuptor la 200 °C timp de 25–35 de minute, după care să adăugați ingredientele și să lăsați încă vreo 5-10 minute, cât să se topească mozarella.

Aranjarea ingredientelor

  • Întindeți blatul în formă dreptunghiulară.
  • Întindeți smântâna pe suprafața blatului, acoperindu-l cât mai bine, apoi întindeți un strat bogat de sos de roșii peste.
  • Presărați ierburile provensale.
  • Stoarceți zeamă de lămâie pe toată suprafața blatului (fără a exagera).
  • Așezați fileurile de anșoa în linii paralele, la distanță de cca. 2 cm. Nu folosiți prea multe fileuri, altfel pizza va fi prea sărată.
  • Așezați felii de mozarella între liniile create de fileurile de anșoa.
  • Așezați câte o caperă în fiecare spațiu liber care mai rămâne, având grijă să nu exagerați nici cu acestea.

DSC_9354

  • Acum puteți da la cuptor pizza (la 175 °C, cam 5-10 minute sunt suficiente pentru a se topi mozarella și o mai puteți lăsa puțin în cuptor după).

Asta e tot, poftă bună!

DSC_9358

 

Un gând despre „Pizza cu anșoa și capere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s