Italia cu aromă de pesto alla genovese

Genova, capitala provinciei Liguria, se află la aproximativ 2 ore de Milano cu trenul, astfel încât este o destinație ușor accesibilă tuturor. În urmă cu mulți ani am fost acolo foarte pe fugă, rămânând cu amintirea unui loc de revăzut, poate chiar de mai multe ori.

Așa că, la sfârșitul lui 2019, am rezervat o călătorie cu FlixBus din Nisa (aproximativ 3 ore de drum), gata fiind să iau orașul pas la pas și să mă bucur de tot ce avea de oferit.

Din nefericire, trebuie că am ales perioada cea mai ploioasă din an. Dar asta nu înseamnă că nu m-am întors cu multe amintiri plăcute. Și cu dorința să mai revin…cu atât mai mult acum (martie 2020), când acest lucru pare imposibil.

Că tot am zis de drumul cu autocarul…merită menționat că drumul este chiar plăcut, presărat cu priveliști incredibile de la o înălțime destul de mare. Dealuri împădurite, terase, marea sau sate italiene sunt câteva dintre imaginile care se derulează între multele tunele în munte prin care trece autostrada ce leagă Nisa de Genova. Iar cu norii de ploaie pe fundal, a fost și mai interesant.

Prin ce se deosebește Genova de alte orașe italiene?

Faptul că Genova este cel mai mare port din Italia și cel mai important din punct de vedere istoric (precum și locul de naștere al lui Cristofor Columb) pare a fi evidențiat la tot pasul.

Sunt multe restaurante tipice (osteria) specializate în feluri de mâncare pe bază de pește și fructe de mare, și tot aici se găsește cel mai mare acvariu din Europa. În vechiul port vă întâmpină replica unui galion folosit într-un film, iar centrul vechi amintește pe alocuri de un sat pescăresc.

Cu toate acestea, avem de-a face cu un oraș mare, presărat cu clădiri cu arhitectură medievală, barocă sau gotică (multe dintre ele adăpostind muzee și expoziții de artă) cu o populație diversă și cu o universitate întemeiată în 1471.

De asemenea, pe alocuri vă veți întâlni și cu un peisaj urban-industrial presărat cu mai multe mostre de grafitti interesante. Ca să nu uit de aglomerația de pe străzi și de amestecul de turiști și localnici ce amintesc de atmosfera unei capitale europene.

Prin urmare, Genova are de oferit câte ceva pentru fiecare tip de călător, însă ar putea fi la fel de bine locul perfect pentru o ședere îndelungată.

Care sunt clădirile-muzee cele mai cunoscute?

Castello d’Albertis, fostă reședință a căpitanului de vas Enrico Alberto d’Albertis, a fost conceput în stilul unui colaj arhitectural cu aspect neogotic inspirat de palatele din Florența. Din 2004, aici funcționează Museo delle Culture del Mondo care adăpostește descoperiri etnografice și arheologice din Africa, America, Noua Guinee și Oceania, precum și modele de vase, instrumente nautice, fotografi și cărți din biblioteca personală a lui d’Albertis.

Palazzo Reale este atât o reședință nobiliară, cât și un palat aparținând Casei de Savoia și un muzeu național în centrul Via Balbi. A fost construit în sec. al XVII-lea de familia Balbi și transformat într-o impresionantă clădire barocă de Eugenio Durazzo, ajungând în posesia Casei de Savoia în 1824. Galleria di Palazzo Reale este o colecție de încăperi elegante, ale căror decoruri și mobilă datează din sec. XVIII-XIX. Aici sunt expuse și două tablouri realizate de pictorul famand Van Dyck. De asemenea, palatul este înconjurat de o grădină impresionantă plină de vegetație, inclusiv exotică. Curtea interioară se remarcă prin mozaicul de pietricele specific piețelor și curților bisericilor ligure (risseu).  Fotografii găsiți aici.

Palazzo Ducale. Cândva reședința ducilor de Genova, palatul ducal este acum muzeu și centru pentru evenimente culturale și expoziții de artă.

20191102_152155

Palatele de pe Via Garibaldi deschise vizitelor: Palazzo Rosso, Palazzo Bianco și Palazzo Doria Tursi. Această străduță care se întinde la nord de Piazza Ferrari, deasupra cartierului marinarilor, merită să fie străbătută chiar dacă nu aveți de gând să vizitați niciunul dintre palate. Clădirile se remarcă prin fațade împodobite cu sculpturi și picturi murale, arcade, logii și balcoane, curți interioare cu arhitectură impresionantă, precum și intrări care expun blazoanele familiilor nobile cărora au aparținut. Din acest motiv, Via Garibaldi a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO.

Casa di Colombo este o reconstrucție a casei în care a trăit Cristofor Columb între 1455 și 1470 și care se afla în același loc. Locuința originală a fost cel mai probabil distrusă în 1684, când Genova a fost bombardată de flota Franței. Clădirea a fost reconstruită la începului sec. al XVIII-lea pe baza ruinelor originale.

Palazzo Spinola este un palat din sec. al XVI-lea care a păstrat intactă atmosfera unei reședințe de sec. XVII/XVIII. Printre tablourile expuse aici se numără opere ale celor mai mari artiști genovezi, flamanzi și europeni (Rubens, Van Dyck, Le Grechetto, Valerio Castello) și tot aici este expusă o colecție de obiecte din ceramică.

Villa del Principe. Palatul prințului Andrea Doria (Familia Doria-Pamphili), aflat în afara zidurilor vechi ale orașului, a fost construit în 1521. În interior puteți admira picturi murale, tablouri și sculpturi realizate de importanți artiști italieni și străini (Perin del Vaga, Piola, Tavarone, Cambiaso, Titien, Castello), precum și o colecție de tapiserii.

20191102_143530

Ce alte atracții importante mai are orașul?

Piazza Raffaele de Ferrari. În inima orașului, între centrul istoric și cel modern, această piață este cunoscută pentru fântâna monumentală din bronz, realizată de arhitectul Cesare Crosa di Vergagni în 1936. De aici începe centrul de afaceri al orașului, cu clădiri de birouri, bănci și alte instituții importante.

Porto Antico. Vechiul cartier din jurul portului a fost reproiectat în 1992 cu ocazia sărbătoririi a 500 de ani de la descoperirea Americii, devenind un centru turistic cu restaurante, magazine, cinematografe, patinoar și piscină.

În Piazza Caricamento, atracția principală pentru copii (și nu numai) este Galeone Neptune, replica unui galion din sec. al XVII-lea care a fost folosit în filmul Pirații din 1986, regizat de Roman Polanski.

Tot în zona portului se află acvariul din Genova, cel mai mare din Europa.

Iar pe străduțele din jurul portului se ascund câteva dintre cele mai cunoscute taverne locale, unde cu greu reușești să prinzi o masă fără rezervare. Și unde între vitrina în care se înghesuie peștele proaspăt și masa la care îți este servit e o distanță de doar un metru. O listă de restaurante locale de încercat găsiți aici.

De cealaltă parte a orașului, în centrul istoric, Cattedrale di San Lorenzo (sec. XII-XIV, stil romanic și gotic) este cea mai importantă biserică din Genova.

Bineînțeles că are un turn în care se poate urca pe scări înguste și bineînțeles că acesta trebuia explorat. Și se vede frumos de sus, chiar și pe ploaie cu vânt 🙂

Cu ce amintiri am rămas din weekendul la Genova?

  • Camera mică și albastră din B&B-ul tipic italienesc, cu peretele personalizat cu un mesaj optimist.
  • Cum m-am rătăcit pe ploaie prin cartierul roșu, luându-mă după Google Maps pentru a ajunge la un muzeu.
  • Cum am ajuns să mă plimb seara din întâmplare prin cartierul etnic (fix strada paralelă cu portul), unde mirosea minunat din restaurantele arăbești, turcești sau africane.
  • Cum am intrat în marea de mulțime din Osteria Vico Palla și am reușit să rezerv o masă pentru pentru a doua la prânz zi folosind cele maximum 10 cuvinte în italiană pe care le știam. Și cum, când am revenit, proprietarul m-a primit de parcă eram de-a casei. Și cât de bună a fost supa aia de sardine…
  • Cum m-am pus la curent cu știrile locale într-un bar de cartier, cu ajutorul unui localnic binevoitor care nu s-a lăsat până nu mi-a comentat tot ziarul pe care-l citea.
  • Cât de acasă m-am simțit peste tot, în ciuda faptului că eram răcită, că ploua și era frig, și cum la plecare deja mă gândeam cum va fi când o să mă întorc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s