Prăjituri cu răvaș (ceva mai) rapide

Aveam nevoie de o rețetă de prăjituri cu răvaș chiar și puțin mai rapidă decât cea clasică, așa că m-am hotărât să încerc, în locul cuptorului, să folosesc o tigaie anti-aderentă pentru coacerea prăjiturilor. Probabil ar fi ieșit mai „perfecte” la cuptor (la tigaie, culoarea aurie nu se distribuie uniform în jurul marginii), dar măcar, zic eu, am redus un pic din timpul și așa foarte lung de preparare, iar rezultatul a fost destul de aproape de ce trebuia.

Ingrediente (30-36 buc):

  • 3 albușuri de ou
  • 150 g zahăr alb fin
  • 115 g unt, topit și răcit (am folosit combinație de unt cu 80% și cu 60% grăsime)
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 linguriță esență de lămâie
  • 110 g făină
  • 4 linguri de apă

Mod de preparare:

1. Folosind un mixer electric la viteză mare, bate albușurile cu zahărul într-un bol mare timp de cca. 2 minute. Scade viteza mixerului la minimum și adaugă pe rând untul topit, extractul de vanilie, apa și făina, amestecând bine după fiecare. Compoziția trebuie să iasă destul de închegată, având consistența unei budinci. 

20190922_191400

2. Încălzește o tigaie sau o placă anti-aderentă la temperatură medie timp de câteva minute.

3. Adaugă în tigaie câte 1 lingură de compoziție și întinde-o în formă de clătită cu diametrul de 8-10 cm. Întinde bine compoziția folosind o lingură, astfel încât partea din mijloc să fie ceva mai subțire (mijlocul trebuie să fie suficient de elastic cât să nu se rupă atunci când este pliată prăjitura). Dacă observi că este greu să întinzi clătitele cu lingura fără să le rupi, mai adaugă 2-3 linguri de apă în compoziție. 

Sfat: Încearcă să lucrezi cu maximum 3 prăjiturele simultan, altfel s-ar putea să nu ai timp să le pliezi.

4. Lasă clătita să se coacă timp de aproximativ 1-2 min. Apoi, întoarce-o pe cealaltă parte și mai lasă-o cam încă 1 min. Clătita trebuie să fie aurie pe ambele părți și mai închisă la culoare în jurul marginilor. Dacă rămâne crudă, va semăna mai mult cu o clătită normală și nu cu o prăjitură cu răvaș (prea moale, ne-crocantă). În plus, se poate lipi de răvaș.

5. Desprinde clătita din tigaie cu o spatulă și lasă-o să se răcească timp de câteva secunde pe o tavă sau un tocător.

6. Cât timp este caldă, pliază clătita în două și așează răvașul în mijloc.

Notă: Dacă e prea mare, poți plia răvașul de câteva ori sau chiar îl poți introduce la sfârșit în prăjitura gata formată, cât timp aceasta nu s-a răcit de tot și mai e puțin elastică.

7. Ridică semiluna formată și îndoai-o pe marginea unei căni, pe centrul laturii drepte.

8. Pune fiecare prăjitură cu răvaș la răcit într-o cană sau o formă de brioșă. Astfel își va păstra forma și nu se va desface. Poți da prăjiturile răcite la frigider pentru a se întări mai repede. 

Să fie cu noroc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s