Grasse și istoria parfumului în Franța

Înainte ca Grasse să capete faimă pentru parfumurile sale, orașul era cunoscut pentru tăbăcării și produse din piele. Însă produsele din piele și mănușile în special (și probabil întregul oraș) nu miroseau prea grozav, astfel că un tăbăcar pe nume Galimard s-a gândit să parfumeze marfa pe care o producea.

Acesta a fost primul pas către industria parfumurilor de azi. Cu toate acestea, taxele mari pe materia primă și competiția din partea Nisei au dus la scăderea cererii pentru mănuși. În același timp, o cantitate mare de flori cultivate pentru parfum devenise acum inutilă. Pentru a folosi toate florile disponibile, Jean Galimard a înființat parfumeria Galimard în 1747. Este a treia cea mai veche parfumerie din lume, iar după înființare avea să aprovizioneze curtea regelui Ludovic al XV-lea cu unguente, pomade și parfumuri. De aici nu a lipsit mult până la transformarea orașului Grasse în capitală europeană a parfumurilor. Prin urmare, în Grasse totul se învârte în jurul acestora.

Dar dacă nu vă interesează parfumurile, s-ar putea să vă atragă totuși pasajele întortocheate ale cetății, clădirile colorate cu ferestre în nuanțe de pastel, micile piețe liniștite cu cafenele sau restaurante și magazinele cu diferite delicii dulci. Este un oraș foarte vesel și în același timp relaxant, mai puțin aglomerat ca alte orașe din sudul Franței, deosebit de fermecător (cel puțin eu așa îl găsesc) și accesibil (intrările la muzee sunt gratuite sau foarte ieftine, restaurantele au prețuri decente).

Cum ajungeți în Grasse?

Există trenuri directe din Nisa sau Cannes până la Grasse. Sunt ceva mai rare decât pentru alte destinații (cam din oră în oră), dar destul de convenabile. Puteți vedea orarele pe oui.sncf.

De asemenea, din Nisa puteți lua autobuzul 500 (Nice Parc Phoenix – Grasse), care face puțin peste o oră până la Grasse, prețul unui bilet fiind de 1,5 euro. Puteți consulta aici orarele tuturor liniilor de autobuz din Nisa (Lignes d’Azur).

Pentru a beneficia de experiența completă (muzee, vizite la parfumerii etc.) e recomandat să ajungeți cât de cât dimineața. De altfel, Grasse e locul perfect pentru a petrece o zi întreagă în ritm destul de relaxat.

Ce puteți face în Grasse?

Plimbare pe străzile centrului vechi

Ca să ajungeți în centrul vechi de la gară, cel mai interesant este să treceți prin tunelul din zidurile fostei fabrici Chiris (primul atelier din Grasse pentru extracția parfumurilor cu solvenți volatili). Clădirea a fost închisă în 1982, dar rămâne o construcție impresionantă.

Față de alte orașe din sudul Franței, centrul vechi din Grasse e ceva mai ponosit, dar asta nu face decât să îi dea un aer original. Zidurile pastelate ale caselor ar putea să vă amintească destul de mult de un oraș italian (mie cel puțin îmi amintește mult de Sanremo).

Place Aux AiresPlace aux Herbes și Place de la Poissonnerie sunt reperele principale.

Rue Jean Ossola este artera principală a centrului vechi, din care se desprind mai multe străduțe. E vorba de străduța dintre Café des Musées și Musée Provençal du Costume et du Bijou, probabil și cea mai cunoscută de turiști.

Vizită la Notre-Dame-du-Puy

Notre-Dame-du-Puy, catedrala din secolul al XII-lea a orașului, nu pare cine știe ce din afară, însă veți avea surpriza să descoperiți în interior minunate decoruri baroce, precum și trei picturi de Rubens, una de Fragonard și una de Charles Nègre.

În fața catedralei se găsește monumentul dedicat eroilor din primul război mondial, iar în spate (în partea stângă) vă puteți relaxa într-un mic parc cu șezlonguri sau admira acoperișurile orașului din punctul de belvedere de alături.

Lângă catedrală se găsește primăria (Hôtel de Ville), în curtea căreia vă puteți relaxa pe băncuțe.

Vizite la muzee

Grasse dispune de o colecție interesantă de muzee, fără de care experiența turistică ar fi incompletă. Informații despre orare, prețuri și vizite ghidate găsiți pe site-ul oficial.

  • Musée International de la Parfumerie. Înființat în 1989, muzeul prezintă istoria unică a marilor case producătoare de parfumuri prin colecții de obiecte și simulări ale diferitelor tehnici industriale. Colecția cuprinde peste 50.000 de obiecte, printre care sticluțe de parfum, ulei și pomezi din Egipt, Grecia și Roma antică, precum și faimoasa trusă de călătorie a Mariei Antoaneta.
  • Villa Musée Jean-Honoré Fragonard. A nu se confunda cu muzeul parfumeriei cu același nume, vila-muzeu Fragonard este o cădire de sec. al XVII-lea în care pictorul Jean-Honoré Fragonard, născut în Grasse, a locuit în timpul revoluției Franceze. Domeniul include casa elegantă decorată cu 13 tablouri de Fragonard și mai multe schițe originale ale artistului și o grădină superbă cu palmieri.
  • Musée d’Art et d’Histoire de Provence. Pe Rue Mirabeau o clădire cu ziduri galbene, cândva aparținând Marchizului de Cabris, Jean-Paul de Clapiers, acum adăpostește un muzeu regional care expune obiecte de artă, ceramică și arheologie. În galeriile sale se găsesc picturi de Charles Nègre.
  • Musée Provençal du Costume et du Bijou. Mai multe costume vechi (uneori e vorba de exponate temporare – de exemplu, pozele de mai jos sunt de la expoziția de costume tradiționale grecești) sunt expuse în saloanele unei case în stil neoclasic, pe care o găsiți imediat lângă parfumeria Fragonard. Intrarea este liberă.
  • Musée Fragonard. La primul etaj al uzinei istorice Fragonard se găsește un mic muzeu ce cuprinde o colecție privată de flacoane, cutii, materii prime și alte obiecte legate de istoria parfumeriei, datând din antichitate și până în prezent. Intrarea este liberă.
  • Jardins du Musée International de la Parfumerie. OK, pentru grădinile muzeului parfumurilor va trebui să vă aventurați puțin în afara Grasse, dar dacă ajungeți în zonă în perioada cea mai potrivită (primăvara, martie-mai – în rest e dezolant) ar fi păcat să nu le vizitați. Am scris despre ele în articolul acesta.

Vizite la parfumerii

În fabrica de parfumuri Fragonard (Usine Historique Fragonard) se organizează zilnic tururi gratuite în cadrul cărora puteți afla cum sunt produse și îmbuteliate parfumurile. De asemenea, puteți participa la un atelier de fabricație a parfumului (de data asta, contra cost) care vă învață despre structura parfumurilor și vă permite să creați propriul parfum.

Și producătorul Galimard oferă o experiență similară, constând în vizitarea fabricii și prezentarea istoriei parfumurilor și a metodelor de extracție a materiei prime de origine vegetală. Bineînțeles, turul se termină în magazinul Galimard, de unde puteți cumpăra produsele. Puteți rezerva un atelier aici.

În fine, Molinard nu putea să rămână mai prejos – și aici sunt posibile vizite în cadrul fabricii, precum și mai multe ateliere.

Domaine de Manon și Domaine de La Royrie

Dacă timpul vă permite (și dacă aveți cu ce să ajungeți până acolo), tot în Grasse puteți avea parte de două experiențe ceva mai deosebite.

  • Domaine de Manon organizează vizite în câmpurile cu flori – însă acestea depind de perioadele de înflorire – astfel, câmpurile de iasomie pot fi vizitate din august până în octombrie iar cele de trandafiri de mai (centifolia – aroma specifică a parfumurilor din Grasse), doar în luna mai. Pentru mai multe detalii și vizite, e suficient să sunați la numărul de pe site.
  • Domaine de La Royrie se compune dintr-o livadă de măslini care se întrepătrunde cu straturi de helichrysum italicum (nemuritoare) plus un mic complex de clădiri cu camere decorate în stil rustic provensal, în care vă puteți caza. Și aici puteți suna la numărul de pe site pentru a cere detalii legate de vizitat/cazare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s