Excursie de o zi la Cliffs of Moher și Insulele Aran

Unul dintre motivele pentru care am ales Galway ca destinație de vacanță a fost și dorința mea de ani de zile de a vedea Cliffs of Moher, lucru mult mai ușor de făcut din Galway decât din Dublin. Stâncile sunt al doilea cel mai vizitat obiectiv din Irlanda după fabrica de bere Guinness și atrag anual peste 1,5 milioane de turiști. Și pe bună dreptate, după cum veți putea vedea din imagini.

Deși existau mai multe variante, am optat pentru un tur de o zi care includea și o oprire într-una dintre insulele Aran. Ar fi fost minunat să pot vedea și Connemara, dar nu a fost timp și nici vremea n-a fost suficient de prietenoasă pentru a face prea multe în 2 zile.

Turul ales a fost The Aran Islands & The Cliffs Cruise al celor de la Galway Tour Company. Nu că ar fi singurii care organizează astfel de tururi (a se mai vedea Lally Tours, Irish Day Tours , Get Your GuideFinn Mccools Tours și mulți alții), dar sunt probabil cei mai cunoscuți și pot spune că au fost o alegere bună.

Plecarea autocarului fiind programată pentru ora 9:00, am părăsit pensiunea dis-de-dimineață și m-am îndreptat către Galway New Coach Station, punctul de plecare.

Drumul cu autocarul, deși destul de lung, nu a fost deloc plictisitor. Am putut admira dealurile verzi pe fundalul unui cer imediat după ploaie, pe care se răsfirau fie cirezi de vaci, fie turme de oi, fie câte o fermă cu anexele sale, iar uneori, chiar câte un castel.

Dintre obiectivele mai remarcabile, imedat în apropiere de Kinvarra se găsește castelul Dunguaire (cel mai fotografiat castel din Irlanda), o fortificație din sec. al XVI-lea construită de clanul Hynes, achiziționată și restaurată mult mai târziu de Oliver St. John Gogarty. Castelul a fost loc de întâlnire pentru scriitori celebri precum George Bernard Shaw, Lady Gregory, J.M Synge și W.B. Yeats. În prezent, este deschis turiștilor, iar cei interesați pot chiar cumpăra bilete la unul dintre banchetele medievale organizate aici.

Ceva mai departe, pe o mică peninsulă din orășelul Muckinish West, se găsesc ruinele castelului Shanmuckinish (sau Seanmuckinish), ridicat în sec. al XV-lea.

Mai departe, drumul trece prin regiunea numită The Burren, caracterizată de peisajul carstic glaciar, amintind de suprafața Lunii. În afară de aspectul neobișnuit și de apropierea de Cliffs of Moher, regiunea e vizitată și pentru peșteri, dolmene și alte situri preistorice.

În cele din urmă, autocarul s-a oprit în micul oraș pescăresc Doolin, de unde grupul s-a îmbarcat pe feribotul către Inisheer (Inis Oirr) cea mai mică dintre insulele Aran.

Feribotul este operat de The Doolin Ferry Company de pe site-ul cărora puteți rezerva direct mai multe tipuri de călătorii, precum și afla alte informații despre destinații.

Inisheer se găsește la doar 30 de minute de Doolin și oferă atracții variate, precum peisaje pitorești, ruine de castele și biserici, una dintre cele mai frumoase plaje din Irlanda și chiar epava unui vas, devenită obiectiv turistic.

Pentru a explora insula, puteți alege să închiriați biciclete, să luați trăsura, să vă plimbați cu tractorul sau să porniți pe jos. Cu tractorul sau trăsura, avantajul este că veți afla de la ghizi câteva detalii despre insulă și locuitorii săi.

În 1960, traulerul MV Plassy a eșuat după ce s-a lovit de Finnis Rock în timpul unei furtuni. Localnicii au teușit să îi saveze pe toți cei 11 membri ai echipajului, care, după ce s-au văzut cu picioarele pe pământ, au făcut ce ar face orice marinar după o astfel de experiență: s-au îndreptat către pub și au secat rezervele de alcool ale satului. Câteva zile mai târziu, furtuna a adus epava la mal, localnicii reușind să ia tot ce era de preț de pe ea (lână, lemn și o rezervă importantă de whisky). În prezent epava se profilează pe un fundal dramatic, dând ocazia realizării unor fotografii impresionante.

Cimitirul insulei este locul unde veți găsi ruinele bisericii Sfântului Caomhán (sau Cavan), patronul insulei. Biserica datează din secolul al X-lea. Mormântul sfântului se găsește și el în apropiere de ruine.

Castelul O’Brien sau ce a mai rămas din el datează din sec. al XV-lea. De lângă ruinele sale puteți admira peisajul uimitor al insulei.

La întoarcere de pe Inisheer, în ciuda faptului că doar cu o zi în urmă fusese furtună, feribotul a reușit să se apropie de Cliffs of Moher pe o mare încă agitată. Așa am aflat că nu am rău de mare, dar și că e destul de greu să faci fotografii de pe punte în timp ce barca saltă din toate încheieturile, vântul bate cu putere și apa te stropește din cap până în picioare. Dar a meritat tot efortul…

După cum spuneam…

Turul a continuat cu ultima oprire – partea de sus a stâncilor, începând de la centrul de informare turistică și până unde m-am putut aventura în ora pe care am avut-o la dispoziție (timp în care a reînceput ploaia). Stâncile se întind pe o distanță de 14 km și ating o înălțime maximă de 214 metri la nord de turnul O’Brien (un turn rotund construit în 1835 de Sir Cornelius O’Brien). De o frumusețe spectaculoasă, s-au numărat printre locațiile de filmare ale unor filme cunoscute precum The Princess BrideHarry Potter și prințul semipur și Leap Year.

E un sentiment destul de înfricoșător, dar minunat să privești în jos de pe marginea stâncii, după ce ai trecut de zona împrejmuită. Din păcate, nu am avut decât o oră la dispoziție și nu am putut merge cât de departe aș fi vrut.

Acesta a fost turul și a fost o alegere foarte bună. După cum se poate vedea, e posibil să vizitați Cliffs of Moher, Doolin și insulele Aran și pe cont propriu, ajungând până la Doolin, de exemplu, cu mașina personală/închiriată și cumpărând bilete la feribot direct de pe site. Tururile de acest tip rămân însă o opțiune confortabilă și accesibilă oricui.

Citește și…

2 gânduri despre „Excursie de o zi la Cliffs of Moher și Insulele Aran

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s