Saint-Tropez și Port Grimaud

În 1892, când pictorul Paul Signac a ajuns pentru prima dată în Saint-Tropez, a găsit aici un simplu sat pescăresc specific Provenței. Încântat de culorile caselor și de lumina care învăluia portul, curând acesta și-a invitat prietenii să i se alăture. Astfel, Henri Matisse, Pierre Bonnard, Albert Marquet au venit să captureze pe pânză farmecul locurilor.

După pictori, a venit rândul scriitorilor și muzicienilor să descopere Saint Tropez, mai ales în perioada după cel de-al doilea război mondial. În cartierul Ponche se deschideau cluburi de noapte, noii sosiți petreceau în compania pescarilor localnici, iar localitatea se transforma ușor într-un loc preferat de artiști.

Însă ceea ce a făcut orașul cu adevărat celebru a fost filmul Et Dieu… créa la femme, care a transformat-o pe Brigitte Bardot, la momentul respectiv având doar 18 ani, în vedetă internațională.

Cu mai puțin de 5000 de locuitori, Saint Tropez se poate numi cu greu oraș. Mica stațiune a devenit o destinație de lux, însă în felul său discret, astfel încât mulți turiști nu reușesc uneori să-i înțeleagă faima.

Cum ajungem în Saint Tropez?

Cel mai apropiat aeroport este cel din Toulon, dar probabil sunt șanse mai multe să sosiți la aeroportul din Nisa (către Toulon nu sunt zboruri directe dinspre România). Pentru a ajunge în Saint Tropez din Nisa, puteți lua trenul sau autobuzul 3003 până în Saint-Raphaël. În continuare, autobuzul 7601 merge până la Saint Tropez, trecând și prin Port Grimaud (despre care am scris mai jos).

De asemenea, pentru o experiență mai deosebită, puteți alege să sosiți în Saint Tropez cu vaporul (din Saint-Raphaël). Tot cu vaporul se poate ajunge în Saint Tropez și din alte orașe de pe Coasta de Azur, cum sunt Cannes, Juan-les-Pins sau Golfe Juan.

Ce vedem în Saint Tropez?

Vieux Port (portul vechi) rămâne inima orașului și una dintre cele mai populare atracții, fiind populat de bărcuțe colorate de pescuit și iahturi și înconjurat de clădiri colorate și cafenele șic. De altfel, una dintre activitățile preferate în Saint Tropez este studierea trecătorilor de la masa vreuneia dintre cafenelele celebre din port (unde, se zice, este bine să fii văzut cât mai des).

Cei care adoră să se trezească dimineața se vor bucura să descopere în port Place aux Herbes, o piață unde puteți cumpăra flori, legume și fructe ca un adevărat localnic. Iar Halle aux Poissons este locul perfect pentru pește proaspăt.

Plajele din Saint Tropez sunt printre cele mai curate și mai apreciate de pe Coasta de Azur, în special pentru că sunt plaje cu nisip (și nu pietricele), iar apa este de un albastru turcoaz încântător. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt La Glaye (în oraș), Pampelonne (cea mai cunoscută, care în timp s-a împărțit în mai multe plaje separate, fiecare cu caracteristicile ei) și Plage de Tahiti. E de reținut că, pentru a ajunge la majoritatea plajelor din Saint Tropez, aveți nevoie de mașină. O plajă publică mai accesibilă este Plage de la Bouillabaisse, aflată imediat în afara portului. O altă opțiune este Plage des Graniers, care are și nisip și pietricele.

Citadela hexagonală (fost fort militar) străjuiește orașul de sus. Zidurile sale au fost ridicate la începutul sec. XVII și este unul dintre locurile cele mai potrivite pentru a admira de sus orașul și împrejurimile.

Pentru a evada din partea mai turistică a orașului și a redescoperi farmecul vehiului sat provensal, puteți explora Place des Lices (numită și Place Carnot) și străduțele din jur. Este locul unde localnicii se adună pentru a juca pétanque și a se relaxa. Tot aici, în fiecare marți și sâmbătă dimineață, se organizează Marché de Saint-Tropez, o piață cu legume, fructe, pește și tot felul de delicatese.

Cartierul La Ponche este sinonim cu orașul vechi și una dintre zonele cele mai plăcute pentru plimbări. Străduțe înguste, magazine, cafenele și restaurante tradiționale – le puteți descoperi pe toate începând din Rue de la Citadelle, care vă duce direct în mijlocul centrului vechi.

Ce mai putem vedea în apropiere de Saint Tropez?

Mulți vizitatori își imaginează Saint Tropez fie ca pe o destinație de petrecere de tipul Ibizei, fie ca pe una foarte luxoasă (în realitate, deși luxul există, este discret și de bun gust). Din aceste motive, se pot simți dezamăgiți și pot considera că locul nu își merită faima. Adevărul este că Saint Tropez poate apărea altfel în funcție de momentul vizitei, timpul din zi sau așteptările nerealiste. Pentru o experiență completă, este recomandat să explorați și împrejurimile, care au multe de oferit.

De exemplu, Port Grimaud este un oraș lacustru proiectat și construit de arhitectul François Spoerry începând din 1962. O adevărată Veneție provensală, Port Grimaud este compus din coproprietăți private, motiv pentru care toate clădirile și spațiile sunt foarte bine întreținute. Este vorba de mai multe căsuțe colorate cu verandă și uneori grădini, fiecare locuință având în față un doc pentru ambarcațiuni.

Puteți descoperi nenumăratele poduri, cafenelele și restaurantele, precum și terasele caselor închiriind o barcă care nu necesită permis sau în cadrul unui tur de 20 de minute cu vaporul, care pornește din dreptul bisericii.

Tot în apropiere de Saint Tropez se găsesc două sate provensale tipice, aflate pe ruta vinurilor din Provența. Este vorba de Cassis și Ramatuelle, ambele cunoscute pentru podgoriile locale, dar și pentru farmecul tradițional.

Între plaje superbe, cafenele de lux, bărcuțe pe canale și sate provensale, regiunea are ceva de oferit pentru fiecare. Prin urmare, spor la descoperit!

Un gând despre „Saint-Tropez și Port Grimaud

  1. Informații foarte interesante despre Saint Tropez, imagini foarte frumoase.Merită să cunoști lumea și cu ajutorul călătoriilor virtuale. Mulțumesc Doamna Steluța!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s