Alpii Maritimi: Èze Village

Supranumit cel mai frumos sat pe stâncă (village perché) de pe Coasta de Azur, Èze se mai remarcă și printr-una dintre cele mai frumoase panorame de pe riviera franceză, un centru medieval ca din povești, o grădină exotică superbă și câteva restaurante și hoteluri de lux binecunoscute în zonă. Totul într-un cadru natural spectaculos.

Când e mai bine să vizitați și cum ajungeți în Èze?

Cu siguranță, primăvara e anotimpul ideal, pentru a vă bucura de frumusețea stâncilor înverzite fără muri de cald și fără a fi în competiție cu sute de alți turiști. De fapt, această regulă se aplică pentru întreaga Coastă de Azur: vara e doar pentru plajă, dacă vreți să vă bucurați de frumusețea locurilor, de restaurantele cu mâncare delicioasă, de monumente, muzee, promenade și multe asemenea, plănuiți o vizită fie în aprilie-iunie, fie în septembrie-noiembrie.

Gara Èze-sur-Mer se află între Nisa și Monaco, iar pentru a ajunge până în sat aveți două variante: fie urcând pe jos, pe chemin de Nietzsche, un drum prin pădure ce unește satul din vârful dealului (400 de metri deasupra nivelului mării) de stațiunea Èze-sur-Mer, fie luând autobuzul 83 din Beaulieu-sur-Mer sau chiar din fața gării Èze-sur-Mer.

Recomand autobuzul la urcat, cu excepția cazului în care sunteți în bună formă fizică și un urcuș de mai bine de o oră pe o potecă destul de abruptă, pavată cu bolovani colțuroși, vi se pare o experiență minunată.

Pentru a reveni la gară vă puteți aventura pe chemin de Nietzsche (poteca descrisă mai sus) dar fără a uita sticla de apă, pălăria și crema de protecție solară dacă vizitați Èze într-o zi însorită. Cu siguranță, vederile merită tot efortul.

Vizita la grădina exotică (Jardin Exotique d’Èze)

Această superbă grădină botanică suspendată deasupra Mediteranei a fost creată în 1949 pe locul ruinelor castelului medieval al satului. Aflată la peste 400 de metri deasupra nivelului mării, este locul ideal pentru a admira de sus plaja din Èze-sur-Mer. Din punctul cel mai înalt se pot vedea localitățile Beaulieu-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Villefranche-sur-Mer sau Nisa.

Asta pe lângă colecția de plante exotice în mijlocul cărora vă puteți plimba.

Plimbare prin satul medieval

Străduțele datând din secolul al XV-lea, vestigiile zidului fortificat și poarta de intrare în vechiul sat medieval adăpostesc acum o colecție de restaurate cochete, galerii și magazine de artă, hoteluri de lux și magazine de suveniruri.

Greu de ignorat, Hôtel Château de la Chèvre d’Or se mândrește cu restaurantul Chèvre d’Or premiat cu 2 stele Michelin (hotelul are 2 restaurante, o cafenea și un bar), precum și cu facilitățile de lux care justifică cele 5 stele. Printre altele, sunt remarcabile grădinile cu statui impresionante, care pot fi admirate de sus.

Un alt simbol al satului este biserica Notre-Dame de l’Assomption d’Èze, construită la sfârșitul sec. al XVII-lea, având fațada în stil neoclasic, în contrast cu interiorul baroc.

Pe lângă vederile de o frumusețe calmă ce se dezvăluie în timpul plimbărilor prin cetatea veche, în Èze mai puteți descoperi (gratuit) fabricile celor două parfumerii renumite în regiune: Fragonard și Galimard.

Suficiente motive pentru a vizita Èze? Mai puneți pe listă și restaurantul Le Nid d’Aigle poziționat ideal în apropiere de grădina exotică și veți avea parte de o experiență perfectă.

Un gând despre „Alpii Maritimi: Èze Village

  1. Splendid! Mă bucur că prin intermediul blogului dumneavoastră pot să călătoresc virtual în locuri prin care n-am fost și nici nu voi ajunge. Vă mulțumesc pentru documentarul interesant și minunatele poze.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s