Tartă de portocale

Un desert la fel de potrivit pentru o zi însorită de (primă)vară, cât și pentru perioade mai friguroase, această tartă de portocale nu are nevoie decât de puțină răbdare și de câteva ingrediente de bază.

În funcție de ocazie sau de gusturi, puteți rafina aroma de portocale cu puțin praf de nucșoară, esență de flori de portocal sau lichior de portocale.

Ingrediente blat

Pentru blatul acestei tarte, puteți folosi fie un blat ca pentru cheesecake (biscuiți, unt și zahăr), fie un blat de tip aluat fraged cu unt (pâte sablée).

Pentru a doua variantă, aveți nevoie de:

  • 150 g de făină
  • 100 g de unt moale
  • 40 g de zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 praf de sare

Ingrediente cremă

  • sucul de la 2 portocale
  • 5 ouă întregi
  • 100 g zahăr pudră
  • 10 g amidon de porumb
  • 100 g unt
  • o linguriță esență de flori de portocal (opțional)
  • 2 lingurițe lichior de portocale tip Cointreau sau Grand Marnier (opțional)

Prepararea pâte sablée

1. Într-un vas, amestecați făina cu zahărul pudră și cu untul moale, tăiat în cuburi mici. Frământați untul cu mâinile până când este absorbit complet de făină.

2. Adăugați oul și un praf de sare.

3. Amestecați toate ingredientele și opriți-vă din fământat imediat ce aluatul este suficient de legat, altfel poate deveni prea elastic (în loc de fraged).

4. Ambalați aluatul într-o folie de plastic și lăsați-l 30 de minute la frigider. Acesta este apoi gata de a fi întins și așezat în forma de tartă unsă cu unt și presărată cu puțină făină.

5. Înțepați aluatul cu o furculiță, apoi dați-l la cuptor (160 °C) cca. 20 de minute.

Prepararea cremei

1. Într-un vas, bateți bine ouăle cu zahărul la mixer.

2. Adăugați sucul de portocale, esența de flori de portocal și lichiorul (dacă folosiți) și omogenizați.

3. Adăugați amidonul de porumb și omognizați.

4. Adăugați amestecul într-o oală și puneți-l la fiert la foc mic în bain-marie (oală în altă oală cu apă) pentru a nu forma cocoloașe și a nu se arde.

5. Amestecați în continuu cât timp oala se află pe foc.

6. Când crema începe să se închege, adăugați untul tăiat cubulețe și amestecați până când se topește complet.

7. Luați oala de pe foc atunci când crema e deja destul de legată, dar încă fluidă.

Asamblarea tartei

1. Turnați crema de portocale peste aluatul fraged copt.

2. Lăsați tarta să se răcească.

4. După ce s-a răcit complet, dați tarta la frigider minimum 1h înainte de a o servi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s