Tort Simnel

Originar din Marea Britanie și servit în perioada Paștelui, tortul Simnel are asociată și o mică povestioară. Se zice că un cuplu în vârstă, Simon și Nell din Shropshire, au început să discute despre ce prăjitură aveau să gătească de Ziua Mamei, când copiii urmau să vină în vizită. Nell avea niște aluat nedospit pentru pâine rămas din postul Paștelui și nu vroia să-l irosească. Simon vroia să folosească amestecul de fructe, alcool și condimente (mincemeat) rămas de la Crăciun. Problemele au început când au ajuns la metoda de a găti prăjitura: Simon dorea să o pregătească prin fierbere (ca pe pudding), Nell era de părere că trebuie dată la cuptor. Neînțelegerea a dat naștere la o adevărată ceartă, cu obiecte aruncate între cei doi. În cele din urmă au căzut la înțelegere ca prăjitura să fie mai întâi fiartă și apoi coaptă. Numele prăjiturii, evident, a rezultat din lipirea numelor celor doi protagoniști: Simnel.

Rețeta din zilele noastre e ceva mai bogată în ingrediente și mai puțin complicată (prăjitura este doar coaptă, nu și fiartă înainte 🙂 ). Deși din categoria fruit cake, bogăția de fructe, marțipanul și untul fac diferența.

Ingrediente blat

  • 225 g făină cu praf de copt (sau făină normală + 1 linguriță de praf de copt)
  • 225 g unt moale
  • 150 g zahăr brun
  • 4 ouă mari
  • 100 g cireșe confiate
  • 150 g stafide aurii
  • 150 g stafide negre
  • 50 g coajă de lămâie și portocală confiată, cubulețe
  • coaja rasă de la 2 lămâi
  • 2 lingurițe amestec de condimente (scorțișoară, nucșoară, cuișoare)
  • (opțional) 30 ml coniac sau 20 ml esență de flori de portocal

Ingrediente umplutură și topping

  • 450 g marțipan (din comerț sau făcut în casă)
  • 1-2 lingurițe gem de caise încălzit
  • 1 ou bătut

Preparare

  • Preîncălziți cuptorul la 150 °C. Tapetați cu hârtie și ungeți cu unt o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm.
  • Tăiați cireșele în patru, așezați-le într-o sită și clătiți-le sub jet de apă. Scurgeți bine cireșele și uscați-le pe hârtie de bucătărie.
  • (opțional) Așezați cireșele într-un vas împreună cu stafidele, coaja de citrice confiată, coaja rasă de lămâie, coniacul și condimentele, amestecați bine și lăsați-le să infuzeze minimum 10 minute.
  • Peste fructe și condimente, adăugați treptat untul, zahărul, ouăle, făina cu praf de copt și amestecați până când obțineți un aluat în care toate fructele sunt bine încorporate. Aluatul trebuie să fie lipicios, nu foarte tare. Dacă e prea uscat, mai adăugați un ou.
  • Turnați în tavă jumătate din aluatul astfel obținut.
  • Separați 1/3 din bucata de marțipan și întindeți o foaie rotundă de marțipan de dimensiunea tăvii. Așezați foaia peste aluat.
  • Adăugați restul aluatului peste stratul de marțipan și nivelați suprafața.
  • Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, tip de aproximativ 2h sau până când acesta a crescut și a căpătat culoarea brună și consistență fermă. Dupa cca. 1h puteți da focul puțin mai tare (170 °C) și verifica din când în când ca blatul să nu se ardă.
  • Scoateți blatul pe un suport/un grătar și lăsați-l să se răcească.
  • După ce s-a răcit complet, ungeți partea de sus a blatului cu puțin gem de caise încălzit și acoperiți cu o foaie de marțipan întinsă din jumătate de cantitatea de marțipan care v-a rămas. Apăsați bine foaia și strângeți marginile.
  • Decorați partea de sus cu obiecte modelate din marțipan (tradițional, ouă și/sau flori); ungeți marțipanul cu ou bătut.
  •  Dați tortul la cuptor sub flacără (grătar) timp de câteva minute pentru a carameliza ușor marțipanul.
Cam asta e, poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s