Riviera dei Fiori: Bordighera

La doar o stație de tren de Sanremo, Bordighera este un alt oraș de pe Riviera ligurică aproape de granița cu Franța. Cel mai apropiat aeroport este Nisa, dar se poate ajunge aici și cu trenul din orașe precum Genova (cca. 3h) sau Torino (4h).

Ceva mai cochet și mai turistic decât Sanremo, Bordighera are un centru vechi ca din povești, o zonă de faleză cu adevărat încântătoare, precum și o grădină exotică ce conține peste 3.000 de specii de plante.

Descoperă Bordighera

Înainte de a te aventura în centrul istoric, de la gară poți face o primbare pe Lungo Argentina, promenada numită astfel pentru că a fost inaugurată de Eva Peron în timpul vizitei acesteia în Bordighera în 1947. Promenada se întinde pe o distanță de 2 km, fiind cea mai lungă din Liguria. Mai multe specii de plante și arbori ascund printre ele terase și cafenele unde e foarte plăcut să te oprești pentru câteva momente. Plaja cu pietricele din Bordighera este recunoscută pentru curățenie și confort, fiind premiată local de nenumărate ori.

Părăsește promenada și îndreaptă-te către promontoriul Sant-Ampelio (cel mai sudic punct al orașului) pentru a vedea biserica de pe promontoriu înainte de a face o plimbare în jurul celei mai vechi părți a orașului cu zona fortificată și aleile sale medievale. Chiesa di Sant’Ampelio a fost ridicată în sec. al XI-lea în stil romanic și extinsă în secolele XV-XVI. În cripta sa se găsește o piatră despre care se spune că ar face parte din patul pe care a dormit și unde a și murit Sfântul Ampelio (patronul fierarilor).

Mica biserică este așezată ideal, înconjurată de stânci și de apa limpede, cu vederi către port și țărm.

Originile stațiunii din secolul douăzeci sunt vizibile de-a lungul Via Romana, strada care merge către centrul istoric, având de o parte marea și de cealaltă, mai multe vile somptuoase, mici piațete și ziduri cu flori cățărătoare.

Villa Regina Margherita construită de regina Margherita de Savoia la începutul sec. XX poate fi vizitată. Este decorată cu numeroase picturi ale unor artiști clasici mai puțin cunoscuți și cu mobilier specific perioadei, având și o cafenea cu o frumoasă terasă.

Centrul istoric (Città Alta) este de tip citadelă, între zidurile sale ascunzându-se mai multe comori, printre care trei porți istorice, o biserică, câteva clădiri cu arhitectură deosebită, precum și doi ficuși din categoria arborilor monumentali.

Chiesa di Santa Maria Maddalena este construită în sec. al XVII-lea în stil baroc, fațada modernă cu stucaturi în stil Rococo fiind realizată în 1906. Elegantul turn cu clopot, separat de biserică, se înalță deasupra unui frumos portic medieval, dominând orașul vechi cu spira sa decorată cu plăci de ceramică pictate. Clădirea a fost inițial un turn de veghe medieval, transformat în clopotniță în secolul al XVIII-lea.

Imediat lângă biserică, în Piazza Viale se găsește bustul părintelui Giacomo Viale, un călugăr franciscan care, printre altele, a renovat Chiesa della Maddalena și a restaurat Chiesetta di Sant’ Ampelio. Mica piață este un loc aproape magic, cu condiția să nu fie asaltată de turiști.

Dintre restaurantele din orașul vechi, cele mai cunoscute sunt A Scibretta, La Cicala, Osteria Magiarge’ și La Gritta Bordigotta (pentru acestea e indicat să faci rezervare).

A Scibretta își ia numele de la ficușii care îi împodobesc terasa (și ceva mai probabil, de la ficușii monumentali care se găsesc în parcul de lângă).

Din Bordighera, poți ajunge ușor (cu trenul) în Sanremo, dar te poți încumeta și la o plimbare cu mașina pe străduțele șerpuitoare, spre sate precum Sasso di Bordighera sau Borghetto San Nicolò și până în Principatul (autoproclamat) Seborga. Drumul între aceste localități este o experiență absolut minunată, trecând pe lângă tot felul de vile elegante și pe deasupra livezilor terasate specifice zonei.

Un gând despre „Riviera dei Fiori: Bordighera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s