Despre impozitul pe venit în Franța (2019)

Atenție! articol lung, fără poze și posibil plictisitor pentru cei care n-au în plan să emigreze în Franța 🙂

Ce este declarația de venit? (formularul 2042)

 • Declarația de venit (déclaration de revenus 2042) permite persoanelor rezidente fiscal în Franța să declare veniturile membrilor unei gospodării fiscale (foyer fiscal) și ajută la stabilirea impozitului pe venit.
  (!A nu se confunda cu formularul 2042 RICI, folosit pentru declararea celor mai frecvente reduceri de impozite și credite fiscale!)
 • Declarația de venit va fi completată obligatoriu de fiecare persoană care obține venituri în Franța și transmisă administrației financiare corespunzătoare (Centre des Finances Publiques) până la (aproximativ) jumătatea lunii mai (data limită de depunere a formularelor poate diferi ușor de la un an la altul și în funcție de regiune). Nerespectarea termenului limită de depunere a formularului se penalizează cu 10% din impozitul datorat.
 • Cei care completează acest formular pentru prima dată (nou-sosiți în sistemul fiscal franțuzesc) pot folosi doar formularul pe suport de hârtie, care trebuie să fie trimis prin poștă. După înregistrarea în sistemul fiscal și obținerea numărului de identificare fiscală, în anii următori declarația se poate completa online, pe site-ul www.impots.gouv.fr.

Cum funcționează reținerea la sursă (prélèvement à la source) începând din 2019?

 • Până în 2019, declarațiile de venit și plata impozitului se făceau retroactiv. De exemplu, în mai 2017 se declara venitul pe anul 2016, iar în septembrie 2017 sosea decizia de impunere tot pentru anul 2016.
 • Din 2019, declarațiile de venit se vor face în continuare în luna mai a fiecărui an pentru venitul din anul anterior, însă impozitul pe venit va fi reținut la sursă în fiecare lună, pentru anul în curs. Cu alte cuvinte, declarația va servi doar ca referință pentru ajustarea impozitului lunar pe venit dedus din salariu. Astfel, în cazul în care venitul variază pe parcursul anului, declarația ajută la corectarea impozitului perceput, în funcție de venitul real (ceea ce înseamnă că puteți avea bani de primit înapoi de la fisc la finalul anului, dacă aveți luni în care ați câștigat mai puțin decât ce ați declarat în anul precedent).
 • În primul an (începând din 2019), persoanele nou-sosite în sistemul fiscal franțuzesc, care nu au completat încă o declarație, sunt taxate lunar cu o rată neutră (taux d’imposition par défaut/taux neutre), care depinde de categoria de venit în care se află. Tabelul cu procentajele aplicabile în funcție de categoria de venit îl găsiți aici (2019).

Ce informații și documente sunt necesare pentru a completa declarația de venit?

Pentru a putea completa corect declarația, trebuie să aveți la îndemână documente care să conțină următoarele informații:

 • Informații personale (nume, data nașterii, adresa curentă – atenție, adresa declarată servește la calcularea taxe d’habitation, un impozit local ce depinde de caracteristicile și localizare locuinței pe care o ocupați la data de 1 ianuarie a anului în curs, precum și de situația personală);
 • Informații despre conturi deschise pe numele dvs. în alte țări (număr de cont, tipul contului, data deschiderii);
 • Informații despre situația familială și veniturile altor membri ai familiei;
 • Informații despre proprietățile imobiliare (dacă le închiriați și obțineți venituri);

În plus, când completați declarația pentru prima dată, trebuie să atașați o copie după actul de identitate.

Ce venituri trebuie să declarați și cum sunt taxate?

 • Veniturile din salarii sunt principalele venituri care trebuie să fie declarate; aici sunt incluse și bonusurile sau alte beneficii care au legătură cu pachetul salarial;
 • Indemnizațiile de asigurări sociale: este vorba de banii primiți de la casa de asigurări pentru concedii medicale sau de maternitate (indemnité arrêt maladie, congé parental).
 • Indemnizațiile de șomaj (plătite de Pôle emploi).
 • Veniturile din active financiare: acțiuni, obligațiuni, active.
 • Veniturile din chirii.

Ce cheltuieli puteți deduce în declarația de venit?

Cu condiția să aveți acte doveditoare, puteți trece pe declarația de venit și deduce (scădea din impozitul datorat) jumătate din următoarele cheltuieli:

 • Cheltuieli legate de creșterea copiilor, pensii alimentare, credit pentru școlarizare, cursuri la domiciliu
 • Sprijin financiar pentru părinții contribuabilului: trebuie demonstrat că rudele care primesc sprijinul nu au venituri/au venituri foarte mici și se ia în calcul standardul de viață din țara persoanelor care primesc sprijinul, precum și situația financiară a rezidentului taxabil.
 • Cheltuieli cu lucrări majore de reparații sau întreținere a locuinței principale a contribuabilului (reședința).
 • Donații către instituții din Franța
 • Cheltuieli cu ajutorul la domiciliu: de exemplu, salariul menajerei, grădinarului etc.

Ce sunt părțile fiscale (parts fiscales)?

Calculul efectiv al impozitului pe venit se bazează pe mărimea și venitul gospodăriei.

Astfel, există conceptul de părți fiscale, care sunt considerate:

În funcție de situația familială:

 • Persoană singură, fără copii (celibatar(ă), în concubinaj, divorțat(ă), căsătorit(ă) dar nelocuind în aceeași țară cu soțul/soția): 1 parte fiscală
 • 2 persoane căsătorite/cuplu (legal, prin PACS): 2 părți fiscale
 • Văduv(ă): fără copii, 1 parte fiscală / 2 părți fiscale dacă există o persoană dependentă (copil)

În funcție de numărul de copii:

 • 1 copil: 0,5 părți fiscale
  Notă: Persoanele care au crescut singure 1 copil timp de cel puțin 5 ani beneficiază de 0,5 părți fiscale în plus.
 • 2 copii: 1 parte fiscală
 • 3 copii: 2 părți fiscale
 • >3 copii: fiecare copil în plus reprezintă 1 parte fiscală

Exemplu de calcul al părților fiscale, pentru 1 adult divorțat cu 2 copii:

1 parte (situația familială) + 1 parte (2 copii x 0,5) = 2 părți fiscale

Explicații mai pe larg, aici (în franceză)

Care sunt baremele de impozitare per categorii de venit în 2019?

În funcție de venitul anual și de numărul de părți fiscale, vă puteți calcula singuri impozitul pe venit pe baza baremelor de impozitare (taux d’imposition par tranche de revenu). În 2019, acestea sunt:

 • primii 0 până la 9.964 € nu sunt impozitați
 • tranșa dintre 9.964 € și 27.519 € este impozitată cu 14 %
 • tranșa dintre 27.519 € și 73.779 € este impozitată cu 30 %
 • tranșa dintre 73.779 € și 156.244 € este impozitată cu 41 %
 • tranșa de peste 156.244 € este impozitată cu 45 %

Exemplu de calcul pentru 1 persoană celibatară (o parte fiscală) cu un venit anual net impozabil de 35.000 de euro (echivalentul aproximativ cu un brut anual de 45.444 euro, vezi calculatorul de venit net din brut*):

 1. Se împarte venitul impozabil la numărul de părți: 35.000 € / 1 = 35.000 €
 2. Se aplică baremul de impozitare pentru fiecare tranșă de venit:
  • până la 9.964 € : 0 €
  • de la 9.965 € până la 27.519 € : (27.519 – 9.965) x 14% = 17.554 x 14% = 2.456 €
  • de la 27.520 până la 35 000 € : (35.000 € – 27.520) x 30% = 7.480 x 30% = 2.244 €
 3. Se adună valorile obținute și se înmulțește totalul cu numărul de părți fiscale:
  (0 € + 2 456 € + 2 244 €) x 1 = 4.700 €.

* În Franța, salariul net este egal cu brutul minus contribuțiile sociale, dar înainte de aplicarea impozitului pe venit. Dacă aveți deja un fluturaș de salariu (bulletin de paie sau bulletin de salarie) de la angajatorul francez, este vorba de suma care apare sub NET FISCAL sau NET IMPOSABLE.

Mai multe exemple și explicații sunt disponibile aici (în franceză), iar un simulator de impozit decent găsiți aici (atenție, dacă selectați calculul pe 2018, rezultatul va fi 0 pentru că 2018 este année blanche – an scutit de impozit din cauza trecerii la noul sistem de impunere; selectați 2019 pentru a vă face o idee cât impozit veți plăti în total în 2019).

Ce este decizia de impozitare (avis d’impôt sur le revenu) și unde puteți plăti impozitul?

Către finalul anului, în luna septembrie, veți primi prin poștă decizia de impunere, a adresa completată în declarația de venit. Imaginea de mai jos este o simulare a deciziei de impunere care ar putea fi primită de contribuabilii declaranți în septembrie 2019.

avis imposition.jpg

Suma indicată se plătește fie la trezoreria de care aparțineți, fie la Service des Impôt aux Particuliers din orașele mari, care se ocupă de primirea declaraților și plăților impozitelor. După primul an, cu datele din decizia de impunere vă puteți crea un cont pe www.impots.gouv.fr pentru a gestiona online plățile și declarațiile viitoare.

Și pentru taxe d’habitation veți primi o decizie de impunere în ultimul trimestru din an. În această sumă se regăsește taxa audio-video, a cărei plată depinde de bifarea căsuței Contribution à l’audiovisuel public din declarația de venit (cu alte cuvine, puteți declara că nu dețineți niciun aparat de captare a programelor TV, însă dacă faceți o declarație falsă și aveți, de exemplu, un abonament de cablu, e posibil să beneficiați de o vizită din partea fiscului).

Un gând despre „Despre impozitul pe venit în Franța (2019)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s