Alpii Maritimi: Biot și Valbonne

Specifice Coastei de Azur nu sunt doar orașele-stațiuni de lux, ci și o mulțime de sate provensale absolut încântătoare, care invită la petrecerea unor momente relaxante departe de agitație.

Am scris deja despre sate precum Mougins, Mouans-Sartoux, St Paul de Vence sau Haut de Cagnes. În aceeași categorie pot fi incluse două mici localități pline de farmec, situate una în apropiere de cealaltă și ușor de văzut în aceeași zi amândouă.

Biot, satul sticlarilor

Biot se află la doar câțiva kilometri de Cannes. Puteți ajunge aici luând trenul din Nisa sau Cannes până la stația de tren Biot și apoi autobuzul numărul 10 de la Envibus (rețeaua de autobuze ce deservește zona Sophia Antipolis), care are stație la câțiva pași de gară (Gare SNCF de Biot) și oprește în stația Biot Village. Acest autobuz circulă între Antibes și Valbonne, prin urmare îl puteți lua și din Antibes (de exemplu, din stația Pôle d’échanges de lângă gara Antibes).

Notă: Se poate merge și pe jos de la gara Biot până în sat, dar drumul durează cam 40 de minute, iar atunci când e cald nu e prea plăcut de parcurs.

O așezare cu istorie interesantă (prin sec. al XIII-lea, cavalerii templieri primesc în dar pământuri și se stabilesc aici; prin sec. al XIV-lea, asupra satului se abate ciuma neagră, după care locul devine ascunzătoare pentru pirați și hoți), Biot este cunoscut în prezent mai ales pentru atelierele de sticlă suflată, în care artizanii locali creează tot felul de obiecte din sticlă cu bule de aer (această tehnică specifică folosește carbonatul de sodiu pentru obținerea unor bule similare celor din obiectele vechi de sticlă). De altfel, întregul sat este decorat cu tot felul de statui sau obiecte din sticlă colorată. 

Pentru a descoperi acest tip de artă, puteți face o vizită la Verrerie de Biot un atelier care oferă tururi ghidate și are o expoziție de obiecte din sticlă, precum și un magazin de unde puteți cumpăra astfel de obiecte.

Muzeul de istorie și ceramică poate fi o altă destinație interesantă, prezentând povestea olarilor din sec. al XVI-le și a amforelor din ceramică folosite la depozitarea uleiului de măsline și a altor alimente.

În fine, cel mai important muzeu din Biot este cel dedicat lui Fernand Léger, un pictor francez inovator cubist care a venit cu un stil propriu, caracterizat de culori vii și figuri robotice exprimând armonia dintre om și mașini.

Satul medieval este reprezentat în special de Rue Saint-Sébastien, cu Place General de Gaulle în mijloc, din care se mai desprind câteva străduțe cu case vechi. 

Nu în ultimul rând, în Biot puteți lua masa la unul dintre restaurantele de renume, cum ar fi Le Jarrier, Les Terraillers sau Restaurant Les Arcades.

Valbonne, o bijuterie cochetă

La origini un sat de mici dimensiuni, în ultimii ani Valbonne s-a dezvoltat rapid într-o destinație elegantă, cu mai multe restaurante, cafenele și magazine pline de culoare.

Centrul vechi se întinde în jurul Place des Arcades, locul unde se organizează și piața de vineri dimineață, care atrage tot mai mulți turiști (mai ales pe timp de vară). 

Este interesant de observat structura caselor mai vechi, care amintește de scopul lor inițial: la parter erau grajdurile pentru animale, la etaj se găseau camerele de locuit și în mansardă se depozita fânul.

Străzile din centrul vechi sunt dispuse în formă de grilă, ceea ce înseamnă că e mai greu să vă pierdeți. Culorile pastelate ale caselor și numeroasele plante dau un aer vesel, o plimbare printre acestea fiind o adevărată plăcere. Puteți, de asemenea, descoperi restaurantele ascunse, cum ar fi La Table by Richard Mebkhout, Le Cadran Solaire, L’Escale sau L’Elysée Carnot.

Clădirile importante se găsesc în afara centrului vechi. De exemplu, biserica se află imediat la marginea centrului vechi, într-un loc unde se ține și o piață de legume și fructe simultan cu cea din Place des Arcades. Această biserică-abație în stil romanic datează din secolul al XIII-lea, clopotnița fiind adăugată în secolul al XIX-lea.

Din dreptul bisericii vă puteți încumeta la o mică drumeție prin pădure (deși nu e cea mai curată parte a pădurii care înconjoară satul), iar mergând în față și făcând dreapta pe Rue Gambetta veți găsi un mic parc (Square Albert Ouvrier) și mai multe magazine și restaurante/cafenele. Dacă urcați scările din dreptul parcării, mai puteți descoperi cinematograful, precum și câteva magazine alimentare cu produse frumos aranjate, colorate și sclipind ca în reclame (cu prețuri pe măsură).

În fine, iubitorii de pisici vor fi încântați să descopere în Valbonne o adevărată „colecție”, în culori, dimensiuni și personalități unice. 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s