Alpii Maritimi: Roquebrune-Cap-Martin și Menton

Aceste două orașe, destul de diferite unul de celălalt, merg excelent împreună pentru că se află unul lângă altul, iar pentru a ajunge în oricare puteți lua atât trenul, cât și autobuze din localități apropiate de pe riviera franceză (de exemplu, din Nisa sau Monaco).

Dintre cele două destinații, Menton este probabil cea mai cunoscută. Totuși, dacă doriți să aveți parte de o zi perfectă, recomand să vedeți Roquebrune-Cap-Martin dimineața și apoi să faceți o drumeție până în Menton. Durează aproape o oră pe jos (cca. 5 km) și este o plimbare foarte plăcută.

Roquebrune-Cap-Martin poate fi văzut ca trei destinații diferite: satul medieval, cocoțat pe Mont Angel (accesibil urcând mai multe seturi de trepte), stațiunea și orașul nou, ultimele două întinzându-se de-a lungul coastei și în peninsula Cap Martin cu vilele sale de lux (accesibilă mai ușor din stația de tren Carnolès). Distanțele dintre ele sunt destul de mari, așa că aveți grijă să nu rezervați cazare în citadelă dacă doriți să mergeți la plajă zilnic.

Drumul către satul medieval

Satul medieval Roquebrune

Având Cap Martin de o parte și Monaco de cealaltă, satul medieval este o mică bijuterie, cu străzi înguste, case medievale perfect restaurate, o mulțime de pasaje și un castel în centru.

Castelul a fost construit în sec X pentru a proteja satul de invaziile sarazinilor, donjonul fiind considerat printre cele mai vechi din Franța. Cea mai mare parte a castelului a fost construită însă de familia Grimaldi ceva mai târziu. Din castel aveți cele mai bune puncte de vedere asupra Roquebrune-Cap-Martin, peste acoperișurile caselor din sat și de-a lungul litoralului.

Tot în sat se găsește biserica Sainte-Marguerite construită inițial în sec. XII, dar suferind reconstucții, remodelări și adăugiri în 1573 și 1750. Fațada barocă pe care o vedem azi a fost adăugată în sec. XIX. În interior, pereții sunt decorați cu picturi, iar deasupra altarului se găsește o frescă. De asemenea, în biserică este expusă o copie de Paggini după Judecata de Apoi a lui Michelangelo.

Aveți nevoie de minimum o oră pentru a explora fiecare colț frumos aranjat al cetății, timp pe care îl puteți extinde în mod foarte plăcut luând prânzul la unul dintre restaurantele din piața castelului (Casarella, Au Grand Inquisiteur sau La Grotte & l’Olivier, toate excelente) sau bând o cafea la Fraise Et Chocolat.

Dacă decideți să faceți pe jos drumul către Menton, cea mai interesantă variantă de plimbare este prin Chemin de Menton. Pe această stradă veți întâlni, printre altele, un măslin despre care se crede că are peste o mie de ani.  Copacul se întinde pe 200 de metri de-a lungul drumului care pornește din partea de sus a satului către est. Două mici capele istorice sunt amplasate pe același drum.

Chemin de Menton este un drum foarte pitoresc, dând senzația unei adevărate drumeții în natură, chiar dacă natura e reprezentată de verdeața din jurul vilelor.

 

Ce vedem în Menton?

Simbolul orașului este de lămâia de Menton, în cinstea căreia se organizează în fiecare an un adevărat carnaval. Fête du Citron are loc în a doua jumătate a lunii februarie, de-a lungul Avenue Boyer (Jardins Biovès) și până pe malul mării. Carnavalul durează aproximativ 2 săptămâni și sărbătorește producția de lămâi de Menton, fiind specifice carele alegorice și sculpturile uriașe realizate din portocale și lămâi. În zilele respective sunt organizate diferite parade, concerte și concursuri, ce atrag atât localnicii, cât și turiștii.

Drumul dinspre Roquebrune vă va aduce pe Avenue Carnot, în zona falezei. Aici puteți vizita Musée Jean Cocteau, ce cuprinde o colecție de lucrări grafice (peste 1000) de Jean Cocteau, care a aparținut omului de afaceri Séverin Wunderman. Pe lângă lucrările lui Cocteau, muzeul expune 240 de fotografii originale de Lucien Clergue având legătură cu munca lui Cocteau.

DSC_6784.JPG

De la muzeu vă aflați foarte aproape de piață (Marché des Halles), de unde puteți cumpăra tot felul de delicii franțuzești și italiene, precum și celebrele lămâi de Menton.

Mai departe, puteți alege să urcați pe străduțe către partea veche a orașului, admirând casele colorate în stil italian și profitând de vederile către mare.

Vă veți întâlni cu mai multe biserici cu arhitectură deosebită, prima dintre acestea fiind Chapelle des Pénitents Noirs/de la Miséricorde. E vorba de o fostă capelă a unei mănăstiri a ordinului Fraților Capucini, consacrată în 1619, care în 1818 a trecut în posesia ordinului religios al Penitenţilor Negri (de aici denumirea din prezent).

Basilique Saint Michel Archange (în curs de consolidare în 2019) este cea mai măreață și mai cunoscută dintre bisericile din Menton. Cu fațada sa, turnul cu clopot și curtea pietruită (250.000 de pietre) reprezentând emblemele familiei Grimaldi, este o bijuterie a artei baroce. Construcția a început în 1639 și a fost dată în folosință în 1653. Turnul de 53 de metri, emblema orașului Menton, a fost adăugat în 1701, fațada bisericii fiind finalizată abia în 1819. În interior, statuia Arhanghelului Mihail călcându-l în picioare pe diavol este realizată din lemn pictat și aurit, fiind inițial o statuie de procesiune din 1820.

Lângă aceasta, Chapelle des Penitents Blancs este construită tot în stil baroc, între 1680 și 1687, dar renovată semnificativ după un cutremur din 1887.

Ceva mai sus de aceste biserici se găsește Cimetière du Vieux-Château, cimitirul construit începând cu 1807 pe locul unde se afla fortificația orașului. Este locul de veci al mai multor personalități, printre care William Webb Ellis, inventatorul jocului de rugby.  Câteva monumente interesante și o capelă mică adaugă un plus de farmec locului.

Cimitirul (inclusiv drumul către acesta) este locul ideal pentru a vedea portul Garavan de sus.

Înapoi în orașul vechi, vă puteți plimba pe străzile din jurul Place du Cap pline de terase/restaurante, magazine cu suveniruri și cu tot felul de bunătăți. 

În încheiere, menționez două obiective interesante pentru iubitorii de natură:

Din Menton, puteți ajunge cu ușurință (luând trenul) la alte destinații superbe de pe riviera franceză, cum ar fi Monaco sau Villefranche-sur-Mer.

Un gând despre „Alpii Maritimi: Roquebrune-Cap-Martin și Menton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s