Riviera dei Fiori: Culori și arome în Sanremo

Riviera franceză are poate zeci de destinații interesante, însă oferă și posibilitatea de a ajunge pe coasta ligurică a Italiei în aproximativ o oră, cu trenul. Primul oraș de la graniță este Ventimiglia, însă cel care merită cu adevărat vizitat este Sanremo. Călătoria cu trenul din Ventimiglia durează doar 15 minute, iar odată ce părăsești gara (caracterizată de un amestec de modern și vechi), vei ști că ai făcut alegerea cea bună.

În Italia, orașul este cunoscut pentru festivalul anual de muzică (organizat în Cazinoul din Sanremo), o competiție despre care se spune că a inspirat formatul concursului Eurovision.

Supranumit la cittá dei fiori (orașul florilor), Sanremo are câte puțin din toate, de la farmecul decadent al clădirilor cu arhitectură specifică din centrul vechi la aromele îmbietoare din patiserii și restaurante, de la eleganța magazinelor și cafenelelor din centru la gălăgia scuterelor și a pieței săptămânale.

A fost primul oraș italian (vizitat de mine) în care am regăsit bucăți din Italia aceea ilustrată de filmele americane, despre care credeam că nu există cu adevărat. Iar în ciuda apropierii de sudul Franței (o zonă puțin mai fandosită, ca să zic așa), Sanremo rămâne un oraș unde (aproape) toți comercianții te întâmpină cu zâmbetul pe buze și fără să încerce să îți vândă totul la suprapreț (exceptând vânzătorii ambulanți, care sunt altă poveste – a se vedea mai jos).

Dacă te-ai decis să vizitezi Sanremo, iată câteva sfaturi pentru o experiență reușită:

1. Sâmbătă dimineața, nu rata piața în aer liber.

În fiecare sâmbătă, de la primele ore și până în jurul prânzului, Piazza Eroi Sanremesi și o bună bucată din Via Martiri della Libertà se umplu de standuri cu tot felul de produse, de la îmbrăcăminte și încălțăminte până la bijuterii, mici electrocasnice, tot felul de mărunțișuri pentru casă, chiar și plante în ghiveci. Produsele sunt din toate categoriile de calitate și trebuie să analizezi cu atenție pentru a găsi adevăratele oferte.

2. După piață, savurează un espresso binemeritat.

Deși nu e ușor să alegi o cafenea, pentru că toate se întrec în decor și amplasare, odată găsită, tot ce ai de făcut este să decizi ce fel de espresso vrei. Dacă nu ești fan cafea tare, poți cere caffè lungo – espresso cu cantitate dublă de apă, caffè americano – espresso + apă fierbinte sau caffè latte/latte macchiato.

3. Încearcă rețetele locale într-unul dintre restaurantele tradiționale.

Liguria înseamnă mai întâi de toate rețete savuroase, născute din combinarea ingredientelor disponibile local, cum ar fi măslinele Taggiasche, mugurii de pin, peștele și fructele de mare, carnea de iepure sau de mistreț.

Patiseriile vând mai multe feluri de foccacia, cea specifică orașului Sanremo fiind sardenaira – cu topping de sos de roșii, capere, măsline, oregano și sardine. În restaurante, poți încerca paste ravioli (sau varianta cu formă triunghiulară, pansotti, specifică Liguriei) umplute cu carne de iepure, de rață sau de pește, tagliatelle cu fructe de mare, coniglio alle ligure (iepure în stil liguric) sau cinghiale in umido (tocăniță de mistreț).

Dintre restaurante, La Porta Verde, Self Eat sau Osteria Camelot sunt opțiuni excelente.

Pentru o pizza delicioasă, poți încerca pizzeria Spaccanapoli (cu specific napoletan, este mereu plină de localnici și are un meniu foarte bogat, cu prețuri bune).

La desert, restaurantele merg de obicei pe rețete clasice, cum ar fi tiramisu, cremă de caramel și tarte de tot felul, însă recomand cofetăriile din Sanremo pentru a descoperi deliciile locale.

4. Nu ocoli patiseriile și cofetăriile.

Vitrinele cofetăriilor din Sanremo sunt încărcate de tot felul de fursecuri, multe dintre ele fiind specifice zonei. Poți încerca baci di Alassio (un fel de macarons cu cacao, umplute cu o cremă bogată de ciocolată), camogliesi (gogoși umplute cu cremă și îmbrăcate în ciocolată), canestrelli (biscuiți fragezi cu unt în formă de floare), chifferi (biscuiți-semilună din făină de migdale) sau cannoli (biscuiți în formă de tub, umpluți cu cremă). Bineînțeles, nu e lipsă nici de foietaje dulci sau de specialități tip brioșe, iar gelateriile sunt și ele prezente peste tot în oraș.

5. Descoperă Piazza Siro Carli în centrul vechi.

Piesa centrală este catedrala San Siro, construită în sec. XII în stil romanic de maestri comacini. Din păcate, mai toate magazinele și cafenelele din această piață sunt gândite pentru turiști și totul pare puțin artificial. Dacă simți nevoia să te oprești la o cafea aici, mai bine reziști tentației și faci câțiva pași până la mica piață de pe Via Francesco Corradi, cu cafenele și restaurante mult mai primitoare.

Pe străzile din jur poți admira arhitectura caselor și culorile în combinații plăcute.

6. Explorează cartierul istoric, La Pigna.

Din Piazza Gian Domenico Cassini, treci de biserica Santo Stefano și pornește pe străduțele în trepte care par să formeze un fel de labirint acoperit, urcând mereu. Vei descoperi tot felul de magazine, restaurante ascunse, dar și ferestre împodobite cu flori și uși decorate creativ.

7. Urcă la Santuario Madonna Della Costa.

La capătul scărilor din orașul vechi, poți merge pe lângă Giardini Regina Elena pe Via Romolo Moreno către biserica ce se profilează în depărtare. Vei avea senzația că ești undeva foarte departe de agitația orașul ale cărui acoperișuri acum le poți vedea de sus.

La capătul urcușului, Santuario Madonna Della Costa se prezintă măreață, însă calmă și umilă în frumusețea ei, trezind sentimente de liniște și de oarecare tristețe…

Este vorba de o biserică în stil baroc, construită probabil prin sec. XV și decorată spectaculos în interior, cu statui de marmură și picturi superbe.

8. Oprește-te la barul La Panorama din capătul Via Romolo Moreno

La capătul Via Romolo Moreno se găsește un mic bar de cartier, numit La Panorama. Nu îl ignora, e locul ideal pentru o băutură rece înainte să cobori din nou în oraș. Pe lângă faptul că vei petrece alături de localnici (veniți să-și savureze berea/cafeaua și să joace la păcănele), aici ești în locul cel mai bun pentru pentru a admira orașul de sus. Mica terasă a barului e genul de loc unde nu simți cum trece timpul.

9. Desoperă statuile de pe Corso Augusto Mombello.

Acest bulevard e oarecum reprezentativ pentru Sanremo, cu statuile sale încadrate de palmieri și având la un capăt centrul vechi cu turnul catedralei pe fundal, iar la celălalt, marea. De o parte și de alta sunt înșirate mai multe restaurante, din păcate nu dintre cele mai bune.

10. Oprește-te la Forte Santa Tecla lângă port.

Este vorba de un fost fort militar construit în sec. XVIII de Republica Genova pentru a contracara revolta cetățenilor din Sanremo împotriva deciziei de a separa Sanremo de Colla (cea mai mare suburbie din Sanremo, în prezent Coldirodi). Servind pe rând drept fortăreață de ofensivă, apoi de apărare și în final, de închisoare, în prezent clădirea găzduiește diferite expoziții.

11. Fă o plimbare de-a lungul mării, pe Lungomare delle Nazioni.

Bulevardul Lungomare delle Nazioni mărginit de palmieri este ideal pentru o plimbare până în apropierea gării, pe deasupra plajelor.

12. Admiră cazinoul din San Remo (și străzile orașului) noaptea.

Poate cea mai cunoscută emblemă a orașului, cazinoul în stil Art Nouveau are un farmec aparte noaptea, cu toate luminițele decorative (care cam amintesc de Crăciun). Pentru cei care nu se mulțumesc cu văzutul din stradă, în clădire există un restaurant, un bar și o terasă pe acoperiș.

Străzile din jurul cazinoului sunt și ele altfel după lăsarea serii, pentru că Sanremo nu e doar un oraș turistic, ci și un loc real, plin de viață și de culoare.

Pentru cei care vor să petreacă după lăsarea serii, las aici o listă de cluburi. Cu avertismentul că muzica s-ar putea să nu fie chiar pe placul oricui (după cum am putut constata din camera mea de hotel poziționată „strategic” peste drum de un club).

13. Nu cumpăra produse contrafăcute de la vânzătorii ambulanți.

Mă simt datoare să includ acest mic detaliu. În Sanremo te vei împiedica la tot pasul de vânzători ambulanți care încearcă să îți vândă de toate, de la genți până la ceasuri, ochelari de soare etc. Nu e o idee bună să cumperi niciun obiect pentru care nu primești bon fiscal, pentru că adesea în punctele de trecere a graniței există controale și te poți alege cu amendă plus confiscarea produselor contrafăcute. Având în vedere că în Sanremo sunt o groază de magazine de unde poți cumpăra produse originale la prețuri bune, nu e cazul să te complici cu așa ceva.

14. Planifică următoarea escapadă în Sanremo.

După ce ai părăsit Sanremo, s-ar putea să rămâi cu sentimentul unui concediu perfect și să te gândești deja cum să te întorci. În plus, poți încerca să îți extinzi următoarea vacanță cu o vizită în Bordighera, Dolceacqua sau Bussana Vecchia, trei destinații deosebite și fermecătoare fiecare în felul său, aflate în apropiere de Sanremo. Spor la planificat!

2 gânduri despre „Riviera dei Fiori: Culori și arome în Sanremo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s