Tort de morcovi keto

Tortul de morcovi este unul dintre deserturile cele mai ușor de adaptat la o dietă săracă în carbohidrați, pentru că făina obișnuită folosită la blat se poate înlocui ușor cu făină de cocos, nuci sau in (sau, preferabil, o combinație dintre ele), rețeta nu necesită mult zahăr sau îndulcitor (morcovul este deja destul de dulce), iar nucile sunt oricum incluse în rețeta originală.

Poate fi umplut cu cremă de brânză, de unt de arahide sau de cocos, iar glazura poate fi de ciocolată albă (unt de cocos + smântână/cremă de cocos + îndulcitor).

Mai jos, varianta pe care am încercat-o eu (care a ieșit super gustoasă, în ciuda faptului că nu a avut niciun tip de făină cu gluten și nici produse lactate sau nici zahăr):

Ingrediente pentru blat:

  • 300 g morcov ras fin
  • 100 g eritriol (îndulcitor natural din alcool de porumb, 0 calorii/0 carbohidrați)
  • 100 g unt de cocos (se poate înlocui cu unt normal)
  • 100 g unt de arahide (sau încă 100 g unt de cocos/normal dacă nu doriți să folosiți unt de arahide)
  • 1,5 lingurițe praf de copt
  • 150 g făină de migdale/nuci
  • 50 g făină de cocos
  • 2-3 linguri făină de in
  • 4 ouă mari
  • 150 g nuci/alune tocate (se pot toca în blender, dar trebuie să rămână ceva mai mari)
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • 1/2 linguriță sare de mare
  • 2 lingurițe praf de scorțișoară (opțional, se poate înlocui cu un amestec de cuișoare, ienibahar și/sau nucșoară)

Prepararea blatului:

Înainte de a începe să amestec ingredientele, am preîncălzit cuptorul la 180 °C și am pregătit 2 forme rotunde cu diametrul de cca. 20 cm, tapetate cu hârtie de copt și unse cu puțin unt sau ulei.

Într-un bol mare, am bătut (la mixer) untul de cocos și cel de arahide cu îndulcitorul, extrasul de vanilie și praful de scorțișoară, timp de cca. 2 minute. Am adăugat apoi ouăle, unul câte unul, mixând în continuare până când le-am încorporat complet.

Într-un vas separat, am amestecat toate tipurile de făină, praful de copt și sarea de mare. Amestecul l-am adăugat peste ingredientele mixate anterior și l-am încorporat cu o spatulă.

În final, am adăugat și morcovii dați pe răzătoarea mică, împreună cu jumătate din cantitatea de nuci tocate. Am împărțit aluatul astfel obținut în cele două forme rotunde, după care am dat formele la cuptor timp de aproximativ 30 min.

Ingrediente pentru cremă:

  • 200 g cremă de cocos
  • 4 linguri unt de cocos (sau unt normal)
  • 40 g eritriol
  • 2 linguri cacao

Prepararea cremei:

Pentru cremă, nu trebuie decât să bateți untul cu crema de cocos (ambele la temperatura camerei) și cu îndulcitorul. La final, încorporați și cele 2 linguri de cacao.

Dacă nu aveți o problemă cu lactatele, puteți substitui ușor untul și crema de cocos cu unt normal și o brânză tip cremă fină tartinabilă.

Crema se distribuie generos pe unul dintre blaturi (după ce acestea s-au răcit complet), după care se poate lăsa la frigider puțin pentru a se întări. Al doilea blat se așează apoi peste cremă.

Tradițional, tortul de morcovi se glazurează fie cu ciocolată albă, fie cu cremă de brânză cu vanilie. Pentru varianta fără zahăr/lactate, puteți pregăti o frișcă de cocos ca în rețeta mea de tort de clătite sau o glazură de tip ciocolată albă (unt de cacao topit + îndulcitor + puțin lapte de cocos). Pe deasupra puteți presăra alune sau nuci zdrobite.

Asta e tot… E puțin de muncă, dar rezultatul e aproape garantat. În cel mai rău caz, blatul poate ieși prea dens sau prea sfărâmicios, dar gustul nu prea are cum să fie afectat (inclusiv dacă nu puneți mult îndulcitor). Enjoy!

 

Un gând despre „Tort de morcovi keto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s