Tort de clătite keto, fără lactate

În Franța, Întâmpinarea Domnului (2 februarie) se numește Chandeleur (sărbătoarea lumânărilor) și se sărbătorește religos printr-o procesiune cu lumânări urmată de slujba în biserică, iar popular, prin pregătirea și oferirea clătitelor.

Se pare că aceasă tradiție a împărțirii clătitelor se trage din obiceiul de a oferi clătite pelerinilor care ajungeau la Roma pentru a lua parte la procesiune (în perioada creștină).

Clătita este, de asemenea, simbolul sfârșitului iernii, forma sa fiind asociată cu soarele. Exista tradiția de a ține o monedă în mâna stângă în timp ce se învârtea o clătită în tigaie. Dacă clătita cădea perfect dreaptă în tigaie, era semn de prosperitate în casă în anul nou.

Prin urmare, ce ocazie mai bună puteam găsi pentru a pregăti un tort de clătite în februarie? 🙂

Ingrediente clătite:

 • 3 ouă mari
 • 200 ml lapte de cocos fluid
 • 100 ml apă
 • 50 g făină de cocos
 • 50 g făină de migdale
 • 4 linguri făină de in
 • 1 linguriță eritritol (îndulcitor natural din alcool de porumb, 0 calorii/0 carbohidrați)
 • 2-3 linguri de ulei de cocos pentru tigaie

Ingrediente cremă:

 • 100 g unt de arahide/migdale/alune (după preferințe)
 • 100 g (o tabletă) ciocolată cu minimum 90% cacao
 • 100 g lapte de cocos de la cutie (solid, de la frigider)
 • 50 g eritriol

Ingrediente glazură:

 • 200 g lapte de cocos de la cutie (solid, de la frigider)/cremă de cocos cu max. 80% cocos
 • 20 g eritriol
 • (opțional) un pumn de fructe roșii mix (coacăze, vișine, căpșuni etc.)

Preparare:

Ingredientele de mai sus pentru clătite ar trebui să fie suficiente pentru aproximativ 10 clătite. (Eu am le-am stricat pe primele 2 pentru că m-am grăbit, așa că am avut mai puțin de 10 straturi.)

Cu amestecul acesta pentru clătite trebuie să țineți minte că, din cauză că făina folosită e fără gluten, trebuie să fim mai atenți atunci când prăjim clătitele. Tigaia trebuie să fie bine încinsă și unsă cu ulei și trebuie să așteptăm mai mult pentru ca fiecare clătită să fie suficient de prăjită pentru a o putea întoarce (clătitele acestea nu sunt prea elastice și se pot rupe mai ușor). Dacă observați că prima clătită este prea lichidă și nu se încheagă, mai adăugați puțină făină de cocos sau de in.

 1. Pregătiți cele 10 clătite (sau câte ies din amestecul de clătite).
 2. Pregătiți crema: amestecați untul de arahide cu laptele de cocos și cu eritritolul. Topiți ciocolata la baie de aburi. Amestecați ciocolata topită cu restul ingredientelor, cât mai rapid (ciocolata nu trebuie lăsată prea mult pe foc, pentru există tendința de separare a untului de cacao și puteți obține o cremă cu cocoloașe). Dacă ați obținut o cremă cu cocoloașe, puteți să mai adăugați puțin lapte de cocos pentru a o fluidiza.
  Notă: Ca alternativă la ciocolata topită, puteți folosi 10-15 g de cacao + 100 g de unt de cocos (sau unt obișnuit, lăsat la temperatura camerei înainte de a fi amestecat).
 3. Umpleți clătitele cu cremă, strat după strat. Pe anumite straturi puteți presăra nuci zdrobite sau fructe de pădure mărunțite. Eu am folosit alune de pădure și cireșe congelate, doar pe 2 dintre straturi (pentru a nu încărca tortul cu prea multe arome).
 4. Pregătiți glazura (frișca din lapte de cocos): dacă folosiți lapte de cocos la conservă (400 g) – recomandat- țineți-l la frigider înainte și folosiți doar crema albă solidificată deasupra lichidului. Crema de cocos cu conținut mare de cocos (80-100%) seamănă la consistență cu untul și e mai greu de bătut (nu e recomandat să stea la frigider înainte). E preferabil să folosiți cremă cu 70-80% cocos, care poate fi ținută la frigider înainte de a bate frișca. Folosiți un mixer pentru a bate crema/laptele de cocos cu îndulcitorul. Nu trebuie bătut mult timp, important este să se topească îndulcitorul. Dacă frișca obținută este prea lichidă, puteți adăuga 2-3 linguri de unt de cocos.
 5. Înveliți frumos tortul în frișcă și dați-l la frigider. Puteți decora tortul cu fructele preferate. Eu am folosit fructe roșii (amestec) și am presărat și câțiva fulgi de cocos peste ele la final. Asta-i tot, poftă bună!

Un gând despre „Tort de clătite keto, fără lactate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s