Alpii Maritimi: St Paul de Vence

Un sătuc medieval ale cărui fortificații datează din sec. XVI, St Paul de Vence este pe cât de compact, pe atât de elegant și plin de farmec. Cu el sunt asociate nume de artiști precum Marc Chagall, Henri Matisse, Jacques Prévert sau Yves Montard, care au trăit aici în diferite perioade, lăsându-se seduși de frumusețea locurilor.

Pentru a ajunge în St Paul de Vence, puteți lua autobuzul 400 (Nice –> Vence (par St Paul) din Nisa sau din Cagnes-sur-Mer.  La Colle sur Loup, satul dinainte de St Paul, este și el un loc cu un farmec aparte, iar orășelul de capătul autobuzului, Vence, merită cu siguranță o vizită separată.

Pe măsură ce vă veți apropia de destinație, veți putea admira citadela din diferite unghiuri.

Ajungând la stația St Paul – Village, veți fi întâmpinați de capela Sainte Claire, de hotelul-restaurant La Colombe d’Or, și probabil veți remarca mai multe sculpturi interesante amplasate fie în câte o piațetă, fie la câte un colț de stradă. Tunul de la intrarea în cetate este un trofeu din bătălia de la Cerisoles (Italia) din 1544.

Probabil simbolul principal al satului, fântâna din Place de la Grande Fontaine se găsește pe locul fostei pieți a satului, înconjurată de clădiri vechi; o altă fântână interesantă se găsește în La Placette (piața mică). Restaurantul hotelului La Fontaine este poziționat ideal pentru un popas de prânz și, din fericire, nu este o capcană turistică totală (prețurile sunt similare cu ale altor restaurante de pe Coasta de Azur, iar mâncarea, dacă nu excelentă, este destul de decentă cât să nu te simți păcălit că te-ai oprit acolo). Celelalte restaurante mai bine cotate din centrul vechi sunt Le Caruso, Le TilleulLe vieux moulin sau pizzeria Un coeur en Provence.

O altă marcă a micului sat o constituie numeroasele ateliere și expoziții de pictură sau sculptură, care dau și mai multă culoare străduțelor întortocheate. Bineînțeles, nu lipsesc nici magazinele de suveniruri, parfumuri sau haine, de care mai greu te poți apropia (probabil cei mai scumpi magneți de figider de pe Coasta de Azur smile emoticon, ca să nu mai vorbim de restul cadourilor).

Chapelle des Pénitents Blancs datează din sec. XVII și poate fi recunoscută după turnul ceva mai neobișnuit, cu trei fațete. În 2003, primarul din St Paul i-a încredințat artistului belgian Jean-Michel Folon sarcina de a decora vechea capelă. Acesta a murit în 2005, nu înainte de a-și exprima viziunea pentru capelă prin mai multe schițe și picturi în acuarelă. Lucrările au fost finalizate de mai mulți artiști locali, care au urmat schițele lui Folon în realizarea vitraliilor, mozaicurilor și picturilor din interior. Imagini din interior puteți vedea aici.

Biserica Collégiale de la Conversion-de-Saint-Paul are, de asemenea, un interior impresionant, partea centrală datând din sec. XIII. Printre altele, în interior se află 4 capele decorate cu sculpturi și picturi deosebite, obiecte din aur, mai multe relicvarii, precum și un pergament din 1588 semnat de Henri al III-lea al Franței.

Dintre muzeele din St Paul, Fondation Marguerite et Aimé Maeght expune sculpturi, ceramică și picturi moderne într-o clădire amplasată într-un cadru natural deosebit, iar Musée d’Histoire Locale încearcă să redea istoria locurilor cu ajutorul modelelor purtând costume de epocă amplasate în reproduceri ale unor interioare vechi.

Rețeaua de străduțe dinăuntrul fortificațiilor nu lasă loc de plictiseală, cu zeci de detalii de descoperit, de la statuete ascunse în firide la firme ingenioase, arcade, scări, decorațiuni ale caselor și multe alte surprize.

Câteva ferestre către priveliști perfecte…

Alte detalii…

În fine, cimitirul din St Paul de Vence trebuie că este cel mai frumos cimitir pe care am avut ocazia să-l văd. La intrare scria că picnicurile sunt interzise și prima reacție a fost să mă întreb, oare cine ar face picnic într-un cimitir. După care am intrat și am înțeles…

A devenit evident cum ar fi putut să te inspire la picnic priveliștile din jur, dar și florile superbe de pe morminte, senzația de liniște și, pur și simplu, de frumusețe absolută. Aici se găsește, printre altele, mormântul artistului Marc Chagall.

Chiar înainte de intrarea în cimitir, în partea stângă se găsește un punct de belvedere de unde puteți admira de o parte marea și de cealaltă, culmile înzăpezite ale Alpilor. Însă la cât de plin de lume era în luna decembrie, nu vreau să mă gândesc cum e în sezon turistic. Oricum, aceleași priveliști le puteți vedea mult mai bine din cimitir, în liniște. De asemenea, puteți urma drumul din partea dreaptă (pe sub ziduri) pentru a descoperi mai multe oaze de verdeață.

 

Citește și…

Alpii Maritimi: Cagnes-sur-Mer

Un gând despre „Alpii Maritimi: St Paul de Vence

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s