Fréjus, oraș istoric

Poziționat strategic între Massif des Maures și Massif de l’Estérel, la poalele unui golf larg limitat de plaje, orașul este cunoscut pentru ruinele sale romane (se numea Forum Julii și a fost întemeiat de Iulius Cezar), pentru catedrala cu baptisteriul datând din sec. V, pentru moștenirea sa militară, dar și pentru apropierea de fostul baraj Malpasset (acesta a cedat la 2 decembrie 1959, cauzând moartea a 420 de săteni), ale cărui ruine spectaculoase pot fi vizitate la doar 7 km de oraș (este recomandat să aveți la dispoziție o mașină).

De pe site-ul frejus.fr puteți descărca planul turistic recto / verso și harta orașului. În Fréjus puteți ajunge cel mai ușor cu trenul din Nisa sau din alte orașe din sudul Franței (se găsește în departamentul Var, învecinat cu Alpes-Maritimes).

Pentru a vizita toate atracțiile orașului, inclusiv claustrul catedralei, puteți achiziționa Fréjus Pass Integral (un bilet combinat) de la muzeul de arheologie sau de la catedrală. Trebuie însă ținut cont de faptul că atracțiile sunt răspândite la distanțe destul de mari și o zi nu este suficientă pentru a le vedea pe toate. Biletul este însă valabil 7 zile și este convenabil ca preț (9 euro în 2018) chiar și dacă nu vedeți tot ce este inclus, și anume: teatrul roman, arenele romane, claustrul, muzeul de arheologie, muzeul de istorie locală, capela Cocteau.

Ruinele romane din Fréjus

  • Din vechile fortificații romane s-au păstrat câteva ziduri și mai multe porți, pe care le puteți descoperi explorând extremitățile centrului vechi al orașului. De exemplu, Porte des Gaules împreună cu o parte din zidul roman, se găsește în Place Agricola. Această poartă avea formă de semicerc cu diametrul de 50 de metri, încheiat la fiecare capăt cu câte un turn rotund (dintre acestea mai există unul singur).
  • Lanterne d’Auguste (Farul lui Augustus) din Chemin de la Lanterne d’Auguste marchează întrarea în vechiul port roman.
  • În partea opusă a orașului, Porte d’Orée (cca. sec. III) nu era o poartă de intrare în oraș, ci una dintre arcadele unui frigidarium (încăpere din cadrul băilor romane în care se găseau piscine cu apă rece, pentru normalizarea temperaturii corpului după etapele precedente).
  • Unul dintre cele mai importante vestigii romane din Fréjus, Apeductul Mons (sec. I) avea o lungime de aproximativ 40 km, rolul său fiind alimentarea orașul cu apă din râurile Siagnole (Mons) și Montauroux. O parte din ruinele sale pot fi văzute în mai multe locuri din oraș, mai ales de-a lungul Avenue du 15eme Corps d’Armée.
  • Amfiteatrul (arenele romane) din Rue Henri Vadon a fost construit la finalul sec. I d.Hr. și avea o capacitate de 10.000 de locuri. Cel mai probabil era destinat luptelor cu gladiatori și vânătorii de animale sălbatice. În prezent a fost consolidat și găzuiește diferite concerte și spectacole.
  • Teatrul roman, a cărui construcție a fost finalizată cel mai probabil în sec. I d.Hr., este în prezent folosit pentru organizarea festivalului Les Nuits Auréliennes (Nopțile Aureliene) în luna iulie. Din vechea construcție au dispărut rândurile cu locuri, însă se mai păstrează zona orchestrei, cavea (secțiunile în care erau împărțite locurile) și structura de susținere a scenei.
  • Iazul roman poate fi vizitat doar în cadrul turului Musée archéologique et crypte archéologique du vivier romain. Este vorba despre un iaz pentru pescuit prevăzut cu un sistem de furnizare a apei, plus arcadele unui apeduct și un rezervor de mari dimensiuni. Vizita se organizează doar în zilele de miercuri la ora 10:00, în timpul vacanțelor școlare și din iunie în seprembrie. O puteți rezerva și online, aici.

Grupul episcopal (catedrala, claustrul și baptisteriul)

Dacă achizționați biletul pentru vizitarea claustrului, puteți beneficia și de o vizită comentată a grupului episcopal (de altfel, baptisteriul se vizitează doar cu ghid), ce-i drept, în limba franceză. Vizitele, care durează în jur de 30 de minute, sunt organizate de 2 ori pe zi (întrebați vânzătorul de la casă la ce oră este disponibil ghidul).

Catedrala Saint-Léonce a fost consolidată și extinsă în mai multe etape, cele mai vechi elemente datând din sec. XI. Ea încorporează însă un vestigiu foarte important, baptisteriul din sec. V. Claustrul și clopotnița sunt construite în sec. XIII.

Claustrul catedralei este compus din galerii cu coloane dispuse pe două etaje, închizând o curte interioară cu fântână. Acesta datează din sec. XII, plafoanele din lemn ale galeriilor fiind adăugate în sec. XIV. Peste 300 de panouri de lemn sunt pictate cu diferite personaje, animale, dar și bestii fantastice, aceste picturi fiind considerate deosebit de valoroase.

Baptisteriul paleocreștin este cel mai vechi din Franța după cel din Poitiers și unul dintre cele mai bine păstrate. Opt coloane corintice, cel mai probabil provenind de la unul sau mai multe edificii romane, au fost refolosite pentru a susține cupola. Baptisteriul constă într-o încăpere octogonală, în mijlocul căreia se află un bazin pentru botez. Încăperea este încă utilizată pentru botez, ce-i drept însă, nu prin cufundare în bazin ca în trecut.

Dintre celelalte atracții incluse în Pass Integral, muzeul arheologic (Musée Archéologique Municipal de Fréjus) este destul de mic, însă are câteva exponate interesante, cum ar fi bustul lui Hermes bicefal, devenit emblema orașului, un mozaic policrom în stare foarte bună sau o cameră dintr-o locuință romană.

Muzeul de istorie locală (Musée d’Histoire Locale) încearcă să construiască o imagine a vieții locuitorilor din Fréjus în secolele XIX și XX: munci agricole, sărbători și tradiții, artă și ceramică.

Place Camille Formigé este piața în care se găsește catedrala, probabil locul cel mai demn de a fi considerat centrul orașului vechi. Fântâna în stil italian, clădirile colorate, cafenelele și restaurantele parcă invită la popas după ce ați vizitat muzeele din jur.

Centrul vechi este compus din câteva străduțe ce se desfășoară în jurul Place Camille Formigé, între oficiul de turism, Porte des Gaules, gară și Porte d’Orée. Este destul de mic, dar foarte cochet și plăcut.

Lângă centrul de informare turistică puteți vedea zidurile noi ale orașului. Turnul rotund din Place Clemenceau găzduiește uneori expoziții cu intrare gratuită.

Dintre atracțiile care nu se găsesc în jurul centrului vechi, cea mai importantă este Chapelle Notre-Dame-de-Jérusalem, cunoscută și sub numele de Capela Cocteau, deoarece este ultima capelă proiectată de Jean Cocteau (construcția acesteia a început în 1961, iar artistul a murit în ’63, picturile interioare fiind realizate de un prieten apropiat al său, după schițele lui Cocteau). Pentru a ajunge la ea, puteți lua autobuzul 3 Agglobus (de la gara rutieră, lângă oficiul de turism).

Un alt obiectiv interesant, Pagoda Hong Hien a fost construită în 1917 de pușcașii indochinezi din tabăra militară Galliéni, în stil vietnamez. Poate fi vizitată zilnic, în tot timpul anului.

La o distanță nu foarte mare de pagodă, moscheea sudaneză sau Missiri a fost construită de către pușcașii senegalezi în 1930 ca o reacție la construcția pagodei și având ca scop „vindecarea dorului de casă”. Clădirea aparține în prezent ministerului apărării și este vizibilă din stradă (localizarea pe hartă), însă interiorul nu se poate vizita.

Dincolo de bogăția de monumente și vestigii, Fréjus este un oraș relaxat, cu un farmec al său. Poate fi o destinație excelentă de sărbători în sudul Franței, mai ales că în centrul vechi se organizează și o piață de Crăciun în luna decembrie. În apropiere se găsește Saint-Raphaël, un alt orășel cu un centru cochet. Ambele orașe au port și plajă și sunt asaltate de turiști mai ales în lunile de vară, păstrându-și însă farmecul tot timpul anului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s