Scoici Saint Jacques cu sos de smântână

Probabil nu e nimic mai franțuzesc ca scoicile Saint-Jacques, numite astfel pentru că, încă din sec. XII, sunt simbolul pelerinilor care parcurg Camino de Santiago (în franceză, Santiago de CompostelaSt Jacques de Compostèle).

Este vorba de niște moluște cu carne albă de de mărimea unei nuci (francezii le mai zic și noix de Saint-Jacques) și un guler portocaliu de icre (coral) care se păstrează la gătit pentru efectul vizual (deși acesta este comestibil, este recomandat să consumați doar carnea albă, pentru că în alte părți ale scoicii se pot acumula toxine).

În bucătăria franțuzească, scoicile St Jacques se gătesc în variate feluri, dar mai ales prăjite în unt cu usturoi sau în varianta à la bretonne. Ca garnituri, merg cu aproape orice, de la ciuperci la sparanghel, piure de castane sau cartof dulce, paste cu unt, orez tip risotto sau salate.

Mai jos, o rețetă aromată și foarte gustoasă de scoici cu sos de smântână și verdețuri și garnitură de paste proaspete cu ciuperci.

Ingrediente (2 porții)

  • 12-14 scoici St Jacques (cu sau fără coral)
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 200 ml smântână lichidă (sau lapte de cocos fluid)
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 1/2 linguriță busuioc verde tocat mărunt
  • 2-3 frunze de ceapă verde
  • 1 frunză de lemongrass sau zeama de la 1/4 lămâie verde
  • 300 g paste proaspete (tagliatelle)
  • 200 g ciuperci champignon tăiate felii (sau amestec de ciuperci de pădure)
  • o linguriță de amestec curry dulce (opțional)
  • sare și piper după gust

Preparare

Garnitura:

  1. Se fierb pastele timp de câteva minute în apă cu sare, cât să nu fie foarte moi (al dente), se scurg și se dau de-o parte.
  2. Într-o tigaie, se încinge o lingură de unt și se adaugă ciupercile. Se sotează ciupercile câteva minute.
  3. Se adaugă cca. 50 ml de smântână pentru a lega un sos. Se potrivește sosul de sare și piper și se încorporează praful de curry.
  4. Când sosul începe să scadă, se adaugă pastele fierte și se mai lasă la foc mic încă 3-4 minute, amestecând continuu și având grijă să nu se ardă.

Scoicile:

  1. Într-o tigaie, într-o lingură de unt și una de ulei de măsline, se călesc timp de 1-2 minute ceapa verde și usturoiul (tocate mărunt).
  2. Se adaugă scoicile, care trebuie să se rumenească ușor pe toate părțile (cca. 1 minut pe fiecare parte).
  3. Se adaugă restul de smântână (cca. 150 ml) și frunza de lemongrass tocată mărunt (sau zeama de lămâie). Se lasă să infuzeze aromele și să se lege sosul, cca. 5 minute. Se potrivește sosul de sare și piper.

Servirea:

  1. Se împart pastele în două farfurii.
  2. Se așează scoicile deasupra și se stropesc cu sos din belșug.
  3. Se garnisesc farfuriile cu coriandru și busuioc.

Bon appétit !

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s