Alpii Maritimi: Îles de Lérins (Cannes)

La mai puțin de o jumătate de oră (cu vaporul) de Cannes se găsesc două insule fermecătoare, cunoscute drept Iles de Lérins. Insulele Sainte-Marguerite și Saint-Honorat sunt reale bijuterii naturale, adăpostind în același timp mai multe monumente interesante.

Ile Saint-Honorat este cea mai mică dintre cele două insule și locul în care se află abația Saint-Honorat, întemeiată în secolul V de călugărul cistercian Honorat. Compania Planaria organizează zilnic mai multe transporturi de feribot către această insulă, prețul unui bilet dus-întors (adult) fiind de 14,50 euro (dacă este cumpărat online). Vaporașele pleacă din portul vechi al orașului (Quai du Large), din oră în oră, între 8:00 si 17:00. Orarele și alte informații sunt disponibile aici.

Călătoria în sine din Cannes către insule este una interesantă, vaporașul lăsând în urmă Cannes cu farurile sale și ocolind insula Sainte-Marguerite pentru a se opri lângă un mic doc pe Saint-Honorat.

Imediat ce puneți piciorul pe insulă, veți remarca bogăția vegetală și peisajul aproape sălbatic. În punctul de debarcare există o hartă care vă va ajuta să vă ghidați. Întreaga insulă poate fi parcursă de jur-împrejur pe jos în mai puțin de o oră.

Din loc în loc veți descoperi mici plaje sau locuri de popas, unele amenajate cu bănci și mese pentru vizitatori. Mai mulți proprietari de bărci și iahturi (mai mult sau mai puțin luxoase) își petrec timpul în apropierea insulei, pescuind, înotând sau pur și simplu relaxându-se. Prin urmare, deși liniștită, insula nu este deloc izolată.

Pe Saint-Honorat există, de asemenea, mai multe monumente, cel mai important fiind mănăstirea fortificată din sec. XI (a cărui construcție s-a încheiat în sec. XV). Pe drumul care înconjoară insula veți întâlni Chapelle de la TrinitéChapelle Saint-Sauveur,  Chapelle St Caprais, Chapelle St Michel și Chapelle St Pierre, datând din diferite perioade  și aflându-se în diferite stadii de conservare sau renovare.

Monumentul cel mai impunător este însăși clădirea abației cu biserica Sainte-Marie, care datează din secolul XIX (din biserica originală, Saint-Honorat, nu a mai rămas nimic).

În jurul mănăstirii se întind 8 hectare de vie, călugării de pe insulă ocupându-se cu producerea vinului, pe care îl vând la prețuri destul de piperate. În fața abației se află o grădină superbă cu palmieri și flori, unde, până de curând, se găseau și lanuri de lavandă.

În magazinul abației puteți cumpăra diferite obiecte de cult, faimoasele vinuri, săpunuri naturale, miere, precum și alte produse, realizate de călugării de aici sau provenind de la alte mănăstiri. Magazinul și curtea abației sunt închise pe perioada slujbei, dar pot fi vizitate după prânz și până la plecarea ultimului vaporaș către Cannes (17:30). De asemenea, pe insulă se găsește și un restaurant (La Tonelle) unde puteți lua masa, dacă nu vă deranjează prețurile (cam duble față de restaurantele obișnuite din Cannes).

Dacă ajungeți pe insulă cu primul vaporaș, ar trebui să vă mai rămână timp suficient pentru a vizita fie insula Sainte-Marguerite, fie centrul Cannes după aceea. Din păcate, nu există legătură directă între cele două insule, fiind necesar să luați vaporașul înapoi în Cannes și apoi un alt vapor către Sainte-Marguerite.

În Sainte-Marguerite, atracția principală este un vechi fort regal construit de Richelieu, cunoscut mai ales ca locul în care a fost închis „omul cu masca de fier”.  Fortul a fost transformat în muzeu maritim (Musée de la Mer) și poate fi vizitat contra unei taxe.

Insula este un paradis verde străbătut de mai multe poteci care pot duce la diferite luminișuri potrivite pentru un popas, la mici plaje stâncoase sau la puncte de belvedere.

Dacă optați pentru o după-amiază în Cannes după ce ați descoperit insulele, vă puteți bucura de o plimbare de-a lungul cheiului, urmată de o vizită la Musée de la Castre, aflat în vârful dealului Suquet.

Este vorba de un muzeu găzduit de o clădire medievală care include vechile ziduri de apărare și o capelă medievală. Muzeul expune colecții aparținând orașului Cannes: artă primitivă din Himalaya-Tibet, America pre-columbiană, Oceania, antichități mediteraneene. În Chapelle Sainte-Anne (sec. XI) este expusă o colecție de instrumente muzicale din toată lumea.

În mijlocul curții interioare a muzeului se găsește un turn cu 109 trepte, pe care le puteți urca pentru o vedere panoramică a orașului.

La final, vă puteți bucura de străduțele cu restaurante și magazine din centrul vechi și puteți merge mai departe către zona modernă cu bulevarde largi și clădiri albe, pe care se înșiră magazinele cu branduri cunoscute, hoteluri de lux sau galerii de artă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s