Alpii Maritimi: Mouans-Sartoux și Mougins

Imediat lângă Grasse (o stație de tren), Mouans-Sartoux este un mic orășel care s-a format prin unirea a două sate, în 1858, de către Napoleon al III-lea al Franței. Dacă la prima vedere nu pare cel mai „turistic” loc din Alpii Maritimi, orășelul are ceva anume, un fel de calm și o personalitate proprie care fac să merite petrecerea câtorva ore aici și descoperirea comorilor pe care le ascunde. Harta orașului o puteți obține gratuit de la centrul de informare turistică (258 Avenue de Cannes, nu departe de gară), deși nu aveți neapărat nevoie de hartă ca să vă descurcați.

Probabil cea mai mediatizată atracție a sa, castelul medieval (Vieux Château) datează din sec. XV, a supraviețuit unui asediu din partea ducelui de Savoie și a fost demolat în 1592, fiind reconstruit ulterior. În prezent este centru de artă contemporană.

În parcul în care se află castelul găsiți, de asemenea, muzeul orașului, numit Reflets d’un monde Rural. Acesta este găzduit de fostele grajduri ale castelului și prezintă activitățile tradiționale și economice ale zonei Grasse între 1900 și 1950, cum ar fi obținerea uleiului de măsline, viticultura sau cultivarea plantelor pentru parfum. Muzeul este deschis tot anul, iar intrarea este gratuită.

Place de Suzanne de Villeneuve era și este încă locul cel mai animat al satului. Este numită astfel după văduva lui Pompée de Grasse-Bormes, cea care rezistă asediului condus de ducele de Savoie și luptă pentru reconstruirea castelului după ce acesta este distrus. În piață se găsesc biserica Saint André, construită la sf sec. XV și o fântână construită de consiliul municipal în 1873.

Orașul vechi este un loc încântător cu străduțe paralele pe care se găsesc tot felul de restaurante, magazine sau case vechi, purtând amprenta personală a locuitorilor.

Mai multe restaurante tradiționale se găsesc atât în jurul Le Petit Bouchon (4 Rue de la République), Mon Petit Resto (1 Rue du Château) dar și un fast-food hipsteresc, Le Delice des Garçons (15 Place Suzanne de Villeneuve), care servește variante vegane/fără gluten etc. de burgeri și prăjituri.

După ce ați terminat de văzut orașul vechi cu muzeul și castelul, vă rămâne suficient timp pentru Jardins du Musée International de la Parfumerie, aflate la mai puțin de un sfert de oră de centrul orașului. Este vorba de un parc care încearcă să reproducă faimoasele câmpuri de flori pentru parfum din regiune,

precum și să ofere un spațiu relaxant de picnic pentru vizitatori, în mici oaze de verdeață înconjurate de flori. La intrare există și un magazin de unde puteți cumpăra uleiuri aromatice, săpunuri și alte cadouri parfumate.

În fine, dacă vă mai rămâne timp, puteți lua autobuzul (650 sau 208, cca 1h pe jos) până în Mougins, un alt orășel plin de farmec, cunoscut pentru străduțele pietruite cu case vechi, magazinele-ateliere de pictură, vederile superbe asupra satelor din jur (de exemplu, din Place des Patriotes), precum și pentru muzeele sale.

 

2 gânduri despre „Alpii Maritimi: Mouans-Sartoux și Mougins

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s