Antibes – orașul vechi

Despre Antibes probabil voi mai scrie cel puțin încă un articol, după ce îl voi descoperi pe îndelete. Astăzi am luat pentru prima dată contact și sper ca primele impresii să nu se schimbe prea mult după ce voi fi locuit aici mai mult timp. Voi scrie câte ceva despre orașul vechi și voi lăsa pozele să vorbească mai mult.

Cum puteți ajunge în Antibes?

Antibes este foarte aproape de Nisa, iar de ceva vreme există zboruri directe către Nisa din București, cu Tarom, Blue Air și Wizz Air.

De la aeroportul din Nisa puteți lua autobuzul – linia expres 250, iar de la gara din Nisa pleacă zilnic un număr mare de trenuri către Antibes, durata drumului fiind de 13-25 de minute.

Transportul public în Antibes

Pe site-ul Envibus găsiți orarele autobuzelor care operează în oraș și către destinațiile apropiate. Atunci când consultați orarele, țineți cont de faptul că în Franța există diferențe de orar între perioada școlară/vacanțe, zilele de duminică și sărbătorile legale. Tarifele pentru bilete/abonamente sunt disponibile aici.

De ce Antibes?

În secolul al V-lea, după întemeierea Marsiliei (Massalia), grecii au stabilit aici un punct comercial numit Antipolis.  Treptat, Roma și-a extins influența asupra coastei mediteraneene, iar în anul 43 î.Hr., orașul Antipolis a fost încorporat oficial în provincia Gallia Narbonensis, în care a rămas pentru următorii 500 de ani. Antipolis a devenit cel mai mare oraș din regiune și un important punct de intrare în Galia. În prezent, orașul mai păstrează câteva artefacte romane, cum ar fi apeductele sau zidurile fortificate, care îl fac o destinație interesantă pentru pasionații de istorie și nu numai.

Antibes este, de asemenea, locul în care Pablo Picasso a creat 23 de tablouri și 44 de desene în 1946. Château Grimaldi, un fort Roman reconstruit în sec. XIV și devenit muzeu, a găzduit atelierul său, iar în 1966 a luat numele de Musée Picasso, fiind primul muzeu din lume dedicat artistului.

Orașul vechi reușește să fie turistic fără a-și pierde din personalitate și aproape fără urmă de kitsch. Mi s-a părut un fel de combinație între un orășel andaluz și unul grecesc cu ceva iz de stațiune de lux (mai ales cum privești spre Port Vauban, plin de vasele milionarilor 🙂 ).

O plimbare pe străzile din jurul portului se poate dovedi plină de surprize, datorate plăcerii localnicilor de a-și împodobi exteriorul locuințelor cu diferite detalii.

Străduțele întortocheate dau spre tot felul de piețe mici, intrări în magazine și restaurante colorate, curți interioare sau vederi către mare.

Deși orașul cam duce lipsă de vegetație, aproape fiecare casă are ghivece cu plante la geamuri sau lângă intrare și există din loc în loc mici colțuri verzi cu combinații minunate de flori sau plante cățărătoare.

Marché Provençal poate fi locul ideal pentru a cumpăra fructe și legume proaspete, dar și condimente și lavandă. Iar combinația de parfumuri ale produselor de pe piață este minunată.

În spatele primăriei, biserica Notre Dame de la Platea se remarcă prin porțile sculptate în lemn în anii 1700. Piața de lângă biserică este un loc ideal de popas, cu vedere la mare.

O plimbare pe Promenade Amiral de Grasse vă permite să descoperiți marea din diferite unghiuri. În capăt, Esplanade du Pré aux Pêcheurs este o piață cu un aer mai modern, loc de întâlnire pentru tinerii din Antibes, dar nu numai.

Cam atât am descoperit astăzi în centrul vechi al Antibes. În curând, un articol despre atracții mai puțin cunoscute, precum și despre plaje și zonele Juan-les-Pins și Cap d’Antibes…

Un gând despre „Antibes – orașul vechi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s