Tajine de iepure

Tajine sau tagine este un fel de mâncare marocan, similar unei tocane de legume (cu sau fără carne), al cărui nume vine la vasul de lut în care este pregătit. Vasul are un capac de formă alungită, conceput pentru a întoarce condensul în partea inferioară. În timpul pregătirii, se poate adăuga din când în când apă prin orificiul din capac.

Bineînțeles, rețeta se poate pregăti și fără vasul special, într-o oală cu capac (cu orificiu), dată la foc mic timp de cca. 2 ore.

În afară de pregătirea îndelungată la foc mic, foarte importante sunt condimentele, care fac diferența dintre o tocană obișnuită și tajine. De asemenea, pe lângă legume și carne, specifice sunt fructele uscate, în special stafide, caise sau prune uscate.

Mai jos vă las varianta mea preferată, cu carne de iepure, care este foarte slabă și în același timp foarte gustoasă. Dacă nu vă împăcați cu ideea de a mânca iepure, la fel de bine merge cu miel sau cu pulpe de pui.

Ingrediente:

  • iepure – 6 bucăți, preferabil pulpă (sau 6 bucăți de pui/miel)
  • 1/2 praz tăiat rondele
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 cană supă de pui/legume (opțional, se poate înlocui cu apă)
  • 1 cățel de usturoi mare, tăiat felii subțiri
  • 1 cartof dulce tăiat cuburi mari
  • 1 morcov mare tăiat rondele
  • 100g stafide
  • 100g caise uscate
  • 200g naut la cutie (jumătate de cutie)
  • 1 buchețel de coriandru proaspăt (opțional)
  • 1 lingură amestec de condimente ras-el-hanout (sau amestec de chimion, coriandru, scorțișoară și turmeric măcinate)
  • sare și piper după gust

Preparare:

Puneți stafidele și caisele la înmuiat în puțină apă, minimum 30 de minute.

Într-o tigaie adâncă, căliți ceapa și usturoiul 1 minut în ulei, după care adăugați pe rând bucățile de carne și rumeniți-le ușor pe ambele părți.

Adăugați cartoful dulce și morcovul, stafidele, caisele și năutul. Adăugați amestecul de condimente și amestecați.

Adăugați o cană de supă/apă peste legume și carne, apoi potriviți mâncarea de sare și piper.

Puneți capacul la oală și reduceți flacăra la minimum. Lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ o oră, amestecând de 2-3 ori în acest timp, cu grijă să nu striviți cartoful dulce (o altă variantă e să coaceți cartofii dulci la cuptor și să îi adăugați la final).

După aproximativ o oră, transferați tocana într-o tavă de cuptor sau oală de lut cu capac. Dați la cuptor la aproximativ 160 °C timp de încă 30-50 minute (până când zeama scade aproape complet, dar fără să se ardă mâncarea).

Alternativ, puteți continua să gătiți tajine în oala cu capac pe aragaz încă 30-50 minute, rezultatul va fi similar (diferența ar fi că la cuptor legumele și carnea se rumenesc ușor deasupra).

Serviți tocana presărată cu coriandru proaspăt, alături de cușcuș, orez brun sau quinoa, fierte.

20161223_124047

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s