Ouă în stil turcesc (Menemen)

Oricând vă doriți o alternativă cu mai multe legume la omleta clasică, puteți apela cu încredere la rețeta aceasta gustoasă cu origini turcești. Menemen are două variante de preparare, una în care ouăle se amestecă bine cu legumele înainte de a le pune în tigaie și alta în care ouăle ochiuri sunt fierte în sosul de legume. Eu prefer a doua variantă, tocmai pentru că diferă de ideea de omletă. Merge foarte bine și la micul dejun și la prânz și este, după cum veți vedea, o rețetă foarte sănătoasă.

Ingrediente (2 porții):

  • 4 ouă (eu am folosit doar 3 – bineînțeles, puteți folosi oricâte ouă doriți, cu condiția să aibă loc în tigaie)
  • 2 ardei roșii tăiați cubulețe
  • 3 roșii medii tăiate cubulețe
  • 2 căței de usturoi feliați
  • 6 măsline fără sâmburi, feliate
  • 1 ceapă verde, tocată mărunt
  • câteva frunze de busuioc verde (opțional, pentru garnisit)
  • sare și piper după gust

Preparare:

Ardeii, roșiile, usturoiul, măslinele și jumătate din cantitatea de ceapă verde tocată se amestecă și se pun într-o tigaie mare și adâncă. Se potrivesc de sare și piper (puteți adăuga și alte condimente – de exemplu, turmericul merge foarte bine, dacă vă place gustul).

După ce legumele se înmoaie și încep să formeze un sos, cu o lingură de lemn, faceți mici adâncituri în sosul de legume și spargeți cu grijă câte un ou.

Lăsați tigaia la foc mic suficient cât să fiarbă bine ouăle în sos – cca 20 de minute. Dacă sosul scade prea mult, puteți adăuga puțină apă sau vin roșu. (Alternativ, rețeta iese excelent la cuptor, într-un vas mare de lut – însă ouăle nu vor mai fi moi, ci se vor coace.)

Serviți fiecare porție garnisită cu ceapă verde și busuioc tocate mărunt.

3 gânduri despre „Ouă în stil turcesc (Menemen)

      1. Pofticios cum sunt am facut aseara aceasta reteta. Cred ca sunt doi ani de cand nu am mai facut-o. Ulei de masline, o ceapa mare, doi ardei kapia, doua fire de ceapa verde(doar partea verde), o cutie de rosii Cirio, patru oua, o lingurita de bulion, putin ardei iute, usturoi, sare, piper, patrunjel. Foarte bun si foarte aspectuos. Adrian Hadean spunea ca atunci cand vrea sa-si impresioneze invitatii face aceasta reteta.
        Pierzi o parte din gust daca nu folosesti ulei. Si eu pierd o parte pentru ca incep cu tigaia rece.
        Eu am mancat ceva asemanator aici la noi. O varianta mai „saraca” doar rosii, oua, ceapa, bulion, ulei. Asta se intampla acum aproximativ treizeci de ani.
        Iti multumesc pentru ca mi-ai amintit de aceasta reteta.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s