Bologna, orașul cu 21 de turnuri

Știați că cel mai înalt turn înclinat din lume nu este turnul din Pisa? Deși nu la fel de faimos, turnul Asinelli din Bologna are o înălțime de 97 de metri, cu 41 mai mult decât turnul din Pisa. Alături de turnul Garisenda (și el înclinat), acesta face parte din reperul cel mai cunoscut al orașului Bologna, Due Torri („cele două turnuri”).

În Evul Mediu (sec. XII-XIII), Bologna avea peste 180 de turnuri, despre care se crede că serveau ca turnuri de apărare pentru cele mai importante familii din oraș, în contextul conflictului dintre papalitate şi Imperiu.

În prezent, Bologna mai păstrează 21 de turnuri, dintre care mai proeminente sunt (în afară de Due Torri deja amintite): Azzoguidi sau Altabella (61 m), Prendiparte sau Coronata (60 m), Scappi (39 m), Uguzzoni (32 m), Guidozagni și Galluzzi.

Chiar dacă nu este un oraș turistic în adevăratul sens al cuvântului, sunt multe motive pentru care să vizitezi Bologna, unul din ele fiind pragmatic: faptul că există mai multe zboruri către aeroportul Guglielmo Marconi, iar din Bologna poți lua trenul către foarte multe destinații preferate de turiști din Italia.

În afară de asta, eu consider că Bologna are încă multe de oferit și ar trebui vizitată pentru clădirile sale medievale, pentru secretele sale (încă) neglijate, pentru atmosfera sa boemă și nepretențioasă. Dar să începem cu începutul…

Cum ajungem?

Pe aeroportul Guglielmo Marconi aterizează zilnic avioane din București. Fie că alegeți un low-cost (Ryanair, Wizz Air sau Blue Air) sau o companie aeriană din segmentul de mijloc (Austrian sau Lufthansa), veți putea ajunge cu ușurință în Bologna. Aeroportul nu este foarte departe de centrul orașului, astfel încât puteți lua un autobuz public până în oraș, cu condiția să aveți chef să mergeți pe jos cam 15 minute din aeroport. Liniile 91 și 81 din stația Birra ajung până la Stazione Centrale (gara orașului) și pentru acestea este nevoie bilete obișnuite pentru transport public (1,3 euro).

Dacă aveți bagaje grele sau nu vi se pare o idee bună să mergeți atâta pe jos, există autobuze-navetă din 15 în 15 minute din fața terminalului de sosiri (Aerobus, 6 euro în 2017). Biletele pentru Aerobus se achiziționează de la automatele din aeroport sau din Stazione Centrale (nu de la șofer sau de la tabacherii, ca în cazul biletelor pentru transportul public).

În oraș este destul de ușor să vă deplasați pe jos la orice destinație, dar dacă timpul nu o permite, puteți apela cu încredere la transportul public. Un bilet valabil 24 de ore din momentul compostării (biglietto giornaliero) costă 5 euro și vă permite să călătoriți nelimitat în 24 de ore (trebuie validat pentru fiecare mijloc de transport schimbat). Prețurile pentru toate tipurile de bilete și abonamente sunt disponibile aici. Autobuzele sunt dotate cu aer condiționat, ceea ce poate fi vital dacă vizitați orașul pe perioada verii.

Ce vedem în Bologna?

Image.jpg
Harta orașului scanată (descărcare)

Citind despre Bologna înainte de a ajunge la fața locului, am avut impresia că toate articolele despre „secretele” sale ar fi fost mai degrabă o capcană pentru turiști și că, de fapt, orașul nu are multe de oferit. Acum nu sunt neapărat convinsă că nu e vorba de un „tourist trap”, dar cert este că Bologna are personalitate și nu are nevoie de legende și secrete pentru a fi un oraș plăcut, cu atât mai mult cu cât de aici lipsesc hoardele de turiști înarmați cu aparate foto și te poți bucura de oraș mai mult decât în cazul destinațiilor populare. Dar dacă ar fi să mergem la vânătoare de legende și secrete, am avea următorul traseu:

1. Ruinele romane. Biblioteca Salaborsa din Piazza Maggiore este mult mai mult decât o clădire cu arhitectură interesantă şi colecţii impresionante de cărţi. Podeaua de sticlă dezvăluie ruinele unui vechi drum roman. Există, totuşi, un alt loc mai puţin cunoscut, unde puteţi vedea gratuit rămăşiţele altui drum roman. Pe Strada Maggiore există un magazin de mobilă numit Roche Bobois. Puteți intra înăuntru și ruga vânzătorii să vă lase să vedeți „gli scavi”. Coborînd la subsol, în partea dreaptă veţi observa un perete de sticlă dincolo de care se află o potecă de piatră intactă, păstrată din vremuri străvechi.

2.  Zidurile care şoptesc secrete. Mergeţi în Piazza Maggiore, intraţi în Palazzo del Podestà, imediat în spatele oficiului de turism Bologna Welcome şi opriţi-vă în mijlocul sălii cu patru colţuri (există statui deasupra fiecărui colț). Dacă 2 persoane se poziţionează în câte un colţ diametral opus şi se apropie cu faţa de colţ, orice şoaptă se transmite către colţul opus.

3. Legenda celor trei săgeţi.  Pe Strada Maggiore, sub porticurile vechi din lemn ale Casa Isolani, s-ar putea să observați trei săgeți înfipte în tâmplărie (sincer, eu am vazut doar una). Există mai multe legende care explică prezența săgeților. Una spune că trei hoți doreau să jefuiască un nobil din Bologna, însă, chiar în momentul când se pregăteau să lanseze fiecare câte o săgeată, la o fereastră din apropiere a apărut o domniță goală. Imaginea ei i-a făcut pe cei trei hoți să elibereze săgețile în tavan. O a doua legendă spune că cei trei asasini au fost tocmiți de un nobil pentru a o executa pe soția acestuia, care i-ar fi fost infidelă. Conștientă de pericolul care o pândea, aceasta s-a arătat la fereastră complet goală. Rezultatul a fost același ca în prima versiune a poveștii, iar morala pare a fi una simplă: bărbații nu pot ținti bine atunci când sunt femei goale prin preajmă.

4. Șapte biserici într-una. Biserica Santo Stefano de lângă Corte Isolani mai este cunoscută și ca Sette Chiese (șapte biserici), fiind construită de Santo Petronio întru amintirea Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Numele de „sette chiese” indică faptul că este vorba de un complex de clădiri religioase (datând din secolele V – XIII) și nu de o singură biserică, cum ar părea din afară.

5. Canalele ascunse ale Bolognei. Bologna din secolele XII-XIII arăta destul de asemănător cu Veneţia, având multe canale navigabile care conectau oraşul cu râul. Aceste canale au fost mai târziu acoperite, însă este posibil să aruncaţi un ochi către ele din diferite locuri din oraş. Cel mai popular este pe Via Piella, lângă Trattoria Biassnot. Aici se află o fereastră aproape insesizabilă, care poate fi deschisă, dezvăluind o privelişte fermecătoare. Din păcate, la momentul vizitei mele clădirea din dreapta era în renovare. M-am putut bucura însă de vederea asupra canalului pe partea opusă, de pe pod.

6. Cel mai bun loc pentru o vedere panoramică. Urcaţi la Chiesa di San Michele in Bosco (aproximativ 30 min din centrul oraşului sau 10-15 minute cu autobuzul nr. 30) pentru a vă bucura de cea mai frumoasă panoramă a oraşului (un al doilea loc de belvedere este Santuario Madonna di San Luca, la care, însă, se ajunge mult mai greu din oraş, mergând printr-un portic lung de aproape 4 km sau cu mașina.)

Pentru o vedere panoramică mai puteţi intra în Hotel Touring, pe Via De’ Mattuiani lângă Piazza San Domenico, unde puteți întreba la recepţie dacă se poate să mergeţi pe terasă pentru o cafea. De asemenea, puteţi veni aici seara, pentru aperitivo. Este puţin mai scump decât alte localuri, dar de aici puteţi vedea aproape toate cele 21 de turnuri din oraş.

Bologna turistică

Centrul vechi al orașului, identificat cu Piazza Maggiore, este locul unde se regăsesc cele mai impresionante clădiri și repere ale orașului, cum ar fi Biblioteca Salaborsa, Palazzo Comunale, Palazzo Re Enzo (Palazzo del Podestà), Palazzo dei Banchi și Basilica San Petronio.

Între acestea, Fontana del Nettuno realizată de Giambologna în 1567 este elementul care încheagă și dă viață locului (din nefericire, la momentul vizitei mele fântâna era în renovare și complet ascunsă după niște panouri). Basilica San Petronio este a zecea biserică din lume ca mărime și cea mai mare biserică construită din cărămidă din lume.

Dacă vă pasionează arta culinară și viața locală, trebuie neapărat să ajungeți pe străduțele de lângă San Petronio și Pallazo Re Enzo. Via Pescherie Vecchie, Vicolo Ranocchi, Via Drapperie sunt câteva dintre străduțele cu restaurante în stil tradițional (a se vedea Osteria del Sole, cea mai veche tavernă din Bologna) și cu magazine alimentare care le dau aer de piață. Dimineața puteți cumpăra aici pește proaspăt de la multele pescării care își desfășoară marfa. Aromele străzilor sunt variate, de la specialități de carne la pește, produse de patiserie, condimente, fructe, legume și brânzeturi.

În apropierea celor două turnuri se mai găsesc câteva clădiri interesante, cum ar fi Parrocchia Santi Bartolomeo e Gaetano (Piazza di Porta Ravegnana) sau Palazzo della Mercanzia (Piazza della Mercanzia).

Porțile Bolognei

Cele zece porți (inițial au fost 12) pe care le veți întâlni în diverse puncte din oraș au făcut parte din al treilea zid (constituia un cerc în jurul zonei centrale), construit la începutul sec. XIII pentru a proteja orașul de invadatori și demolat la începutul sec. XX, pentru a permite extinderea orașului. Porțile rămase sunt: Castiglione, Santo Stefano, Maggiore, San Vitale, San Donato, Mascarella, Galliera, Lame, San Felice și Saragozza.

40 de kilometri de porticuri

Unice în Bologna sunt porticurile care acoperă trotuarele în majoritatea zonelor din oraș, protejând călătorii de ploaie sau de soare. Acestea își au originea într-o primă structură de lemn care avea scopul de a extinde spațiul util al încăperilor de la etaj. Devenind mai mari și mai grele, aceste structuri au avut nevoie de stâlpi de lemn pentru a le susține. Dintre aceste construcții vechi, mai puteți vedea azi porticul de lemn al Casei Isolani din Strada Maggiore, cel al Palazzo Grassi din via Marsala și cel al caselor Reggiani – Seracchioli  din Piazza della Mercanzia.

Bologna are, de asemenea, cel mai lung portic din lume. Întinzându-se pe o distanță de 3.796 metri, acesta începe din afara zidurilor orașului (Porta Saragozza) și duce până la Santuario Madonna di San Luca. Pasajul începe să urce de la Arco Del Meloncello, ajungând la 270 m deasupra nivelului mării la Santuario Madonna di San Luca. În prezent, există încă tradiția de a parcurge acest drum pentru a îndeplini o dorință exprimată într-o rugăciune. În trecut, exista practica de a urca dealul în genunchi, drumul fiind însoțit de rugăciuni.

Din Bologna puteți ajunge cu ușurință, luând trenul, în orașe turistice cum ar fi Modena (20 min), Ferrara (30 min), Florența (30 – 50 min), Parma (50 min), Rimini (1h 10 min), Ravenna (1h 20 min), Veneția (1h 25 min), Verona (1h 20 min), Pisa (2 h) și lista poate continua. Prin urmare, poate fi o bază excelentă pentru a vizita alte destinații.

Bologna poate fi locul ideal pentru cei care apreciază bunătățile specifice Italiei. În afară de brânzeturi și specialități de șuncă crud-uscată sau gătită (ce se regăsesc în diferite combinații în panini și piadine sau sub formă de platouri), specifice zonei sunt pastele de orice fel pregătite alla Bolognese (adică cu sos ragu alla bolognese), lasagne al forno, tortellini al brodo (paste umplute, servite într-un fel de supă) și gramignia alla salsiccia (niște paste asemănătoare cu spiralele, sevite cu un sos din carne de cârnați). De asemenea, se spune că aici s-ar găsi cea mai bună înghețată (gelato) din Italia.

Un gând despre „Bologna, orașul cu 21 de turnuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s