Coquelet au vin

Rețeta franțuzească coq au vin (o tocană ale cărei ingrediente principale sunt carnea de cocoș, vinul roșu, morcovii, ceapa și ciupercile) își are originea prin vremurile Galiei antice și a lui Cezar, însă a devenit celebră mai ales datorită Juliei Child, care a publicat rețeta în celebra ei carte de gătit din 1961.

Varianta de mai jos este o adaptare cu aceleași ingrediente și arome de bază, însă eliminând pașii legați de prăjirea individuală a componentelor în unt. Astfel, obțineți o rețetă chiar dietetică, dar la fel de delicioasă.

Ingrediente:

  • 1 pui coquelet (sau 500 g pulpe de pui dezosate)
  • 100 g piept de pui afumat natural
  • 400 ml vin roșu sec
  • 1 cățel de usturoi
  • 300 g ciuperci champignon mici
  • 1/2 praz tăiat rondele (sau o ceapă mare tocată / 10 hașme)
  • 100 g morcovi baby carrot
  • 1 cartof dulce mediu
  • sare și piper, după gust
  • 3 cuişoare (măcinate sau întregi)

Preparare:

Într-o oală mai mare, turnați vinul roșu împreună cu o cană de apă. Adăugați, pe rând:

  • puiul curățat de piele și tăiat în bucăți
  • pieptul de pui afumat, tăiat feliuțe
  • ciupercile spalăte și curățate (nu le tăiați în bucăți, decât dacă sunt mai mari; pentru o tocană aspectoasă, folosiți ciuperci champignon micuțe, întregi sau alte ciuperci mai mici, cum ar fi cele chinezești)
  • morcovii (preferabil baby carrot sau Paris, tot pentru aspect) – dacă aveți morcovi obișnuiți, tăiați-i în rondele mai groase, rustice
  • prazul spalăt și tăiat rondele mai groase
  • cartoful dulce curățat și tăiat cuburi mari
  • un cățel de usturoi mai mare, curățat și tăiat feliuțe subțiri
  • sare şi piper după gust + cuişoarele

Condimentați cu sare și piper după gust. Dați oala la fiert la foc mic și lăsați-o să fiarbă până când ingredientele sunt bine făcute și zeama scade. Puteți să dați oala la cuptor timp de 30 de minute (foc mic) după ce ați verificat că ingredientele sunt aproape fierte, pentru ca tocana să scadă și să se formeze un sos delicios.

Tocana de pui în sos de vin se servește alături de paste fierte simple, orez sau orz fiert sau cartofi noi (mici) fierți sau copți.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s