Andaluzia – Partea a IV-a – Comorile Granadei

Dacă aveți în plan să vizitați mai multe orașe cu influențe maure din Andaluzia, lăsați Granada la urmă, altfel, toate celelalte palate în stil mudéjar vi se vor părea mici și plictisitoare după o vizită la Alhambra.

Harta Granadei

Complexul Alhambra – Generalife este, fără îndoială, comoara cea mai de preț a Granadei și probabil că nici n-ar fi nevoie de mai mult, având în vedere că este cel mai vizitat monument din Spania. Din acest motiv, vizita la Alhamba e bine să fie planificată din timp, iar biletele cumpărate online (www.ticketmaster.es) cu mult înainte, în special în perioada turistică.

La Alhambra puteți ajunge cu microbuzul C3 care pleacă din 10 în 10 minute din Plaza Nueva (se coboară la stația Generalife) sau pe jos, pornind de la Puerta de las Granadas, la capătul străzii Cuesta de Gomérez și ajungând în cca. un sfert de oră la Puerta de la Justicia, intrarea în complex. Este un drum plăcut, chiar dacă se urcă continuu și poate deveni obositor.

Complexul se vizitează fie în intervalul de dimineață (8:30 – 14:00), fie în cel de după-amiază (14:00-18:00) și există și un program de vizitare nocturn pentru Palacios Nazaries.

Harta Alhambrei (în spaniolă)

Principalele elementele ce compun Alhambra sunt:

  • Alcazaba – componenta cea mai veche a complexului, un fort militar din sec. XIII cu mai multe turnuri (Torre de la Vela, Torre Quebrada, Torre del Homenaje, Torre de la Polvora, Torre del Cubo, etc.) din care vă puteți bucura de vederi asupra împrejurimilor.
  • La Casa Real – este denumirea dată celor trei clădiri cunoscute ca Palacios Nazaries (Palacio del Mexuar, Palacio de Comares, Palacio de los Leones). Aici se regăsesc detaliile cele mai impresionante în piatră.
  • Palacio de Carlos V – este clădirea în stil renascentist de lângă ghișeul de bilete, în care se găsește Museo de Bellas Artes de Granada (muzeul de artă).

Palacio de Generalife (generalife = grădina arhitectului) este fostul palat de vară al conducătorilor din dinastia Nasrizilor cu grădinile sale impresionante (construite între 1302–1309, în prezent reconstituite).

Generalife nu sunt singurele grădini impresionante pe care le puteți vedea in Granada. Alte două grădini superbe, mult mai puțin cunoscute, sunt Carmen de los Martires din apropiere de Alhambra (se întinde pe două nivele și include mai multe fântâni superbe, precum și o casă tradițională deschisă publicului) și Carmen de la Victoria ce aparține de Universitatea din Granada (în Albayzín, vechiul cartier arab al Granadei; pentru a o putea vizita trebuie să sunați la intrarea din Cuesta de Chapiz – intrarea este liberă).

Vechiul cartier arab Albayzín sau Albaicin (inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO) se înfățișează ca un labirint de străzi cu căsuțe albe printre care vă puteți pierde.

Câteva dintre atracțiile sale sunt:

  • Mezquita Mayor de Granada — moscheea Granadei, aflată în Plaza de San Nicolás
  • Mirador de San Nicolás — punctul de unde se vede cel mai bine Alhambra, mai ales la apus. Este, de asemenea, locul unde se adună unii artiști și muzicieni stradali.
  • Arco de las Pesas sau Puerta Nueva — o poartă din sec. XI accesibilă print-un pasaj înclinat, care duce în Plaza Larga. Poarta și-a primit numele (pesas = greutăți) de la greutățile mincinoase descoperite și confiscate de la comercianți necinstiți, care erau apoi bătute în cuie pe arcadă ca avertisment pentru alți vânzători.
  • Paseo de los Tristes (oficial, Paseo del Padre Manjón) este o promenadă cunoscută sub acest nume (plimbarea celor triști) deoarece era locul de trecere a procesiunilor funerare către cimitir.
  • Sacromonte este cartierul tradițional al romilor din Granada, una dintre cele mai pitorești zone ale orașului, datorită peisajului spectaculos și grotelor săpate în munte. În prezent, cartierul este transformat în muzeu în aer liber (Museo Cuevas del Sacromonte). O descriere detaliată și fotografii găsiți în articolul acesta.

Alte atracții din Granada sunt:

Monasterio San Jerónimo  – mănăstirea aceasta construită în sec. XVI este una dintre cele mai frumoase clădiri catolice din Granada, fiind construită în stil gotic târziu și renascentist.

În centrul orașului, Catedral de Granada, a cărei construcție a început în sec. XVI, este un alt exemplu de îmbinare dintre arhitectura gotică și cea renascentistă, datorat faptului că doi arhitecți diferiți și-au impus viziunea. În interiorul acesteia se găsește și un muzeu.

Mirador de la Churra este cel mai puțin cunoscut mirador (punct de belvedere) din Granada, de unde puteți admira căsuțele (carmen) din Albaicin, mai ales la apus.

Corral del Carbón este o clădire construită în anii 1330, care a avut diferite întrebuințări, fiind singurul exemplar complet conservat de han pentru caravanele maure.

Corral del Carbón
Autor: Javi Guerra Hernando; Sursa: commons.wikimedia.org

Piața Campo del Principe din cartierul Realejo este locul ideal pentru a admira viața locală. Punctul central este statuia lui Iisus crucificat (Cristo de los Favores), în jurul căreia credincioșii se strâng în Vinerea Patimilor pentru a cere îndeplinirea a trei dorințe.

21427333
Sursa: El Bolardo

Alcaiceria este un bazar acoperit în stilul piețelor marocane (souk), construit pe locul unui vechi bazar din sec. XV, care era de două ori mai mare. Din păcate, vechiul bazar a ars complet în sec. XIX, ceea ce se vede în prezent fiind o versiune mai ieftină și mai modernă a pieței în stil maur.

Sursa: http://www.turgranada.es/en/fichas/the-alcaiceria/
Sursa: www.turgranada.es

În fine, puteți încheia descoperirea Granadei cu o vizită la Cementerio de San José , un cimitir monumental construit pe dealul Alhambra și extinzând mai vechiul Cementerio de las Barreras (1805). Aici se găsesc monumente din diferite perioade și pietre funerare în mai multe stiluri, precum și Jardín arqueológico de los Alixares, ruinele unui palat arab din sec. XIII-XV. Intrarea este liberă, dar vă puteți alătura, de asemenea, unui tur ghidat.

 

2 gânduri despre „Andaluzia – Partea a IV-a – Comorile Granadei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s