Andaluzia – Partea a II-a – în orașul lui Don Juan

În capitala Andaluziei, locuitorii trăiesc aproape complet detașați de restul Spaniei, într-un spațiu în care timpul pare să stea în loc. Un oraș colorat, cu arhitectură diversă din mai multe perioade, Sevilla ascunde suprize la tot pasul, de la spectacole de flamenco în plină stradă la cea mai mare catedrală gotică din lume, de la nenumăratele localuri de tapas la cele mai interesante procesiuni de Paște și de la străduțe medievale la structuri moderne.

Cum ajungem?

Cu avionul până în Málaga/Madrid/Barcelona și apoi luând un autobuz sau tren până în Sevilla

Cu autobuzul (ALSA) ajungeți din Málaga în Sevilla în aproape 3 ore, iar cu trenul (RENFE), în 2 ore (la un preț cel puțin dublu față de autobuz). Atât la autobuz, cât și la tren biletele sunt mai ieftine dacă le cumpărați în avans de pe site-urile web.

De asemenea, puteți ajunge în Sevilla și din alte orașe turistice din Andaluzia, cum ar fi Cadiz, Ronda, Córdoba etc.

Ce vedem în Sevilla?

Sevilla este un oraș cu arhitectură măreață, cele mai impresionante structuri fiind Real Alcázar de Sevilla (vechiul palat regal maur), clădirea Plaza de España și catedrala orașului.

Este, de asemenea, un oraș care îmbină mai multe stiluri arhitecturale, ceea ce îl face să arate neomogen. Chiar am avut deseori impresia că trec dintr-un oraș într-altul, în doar câteva minute.

Dintre toate orașele andaluze prin care am trecut, mi-a părut cel mai turistic / agitat, în special în zona delimitată de Calle Alfonso XII și catedrală / palatul regal (aceasta este, de fapt, zona de shopping, cu multe magazine de modă, bănci, magazine cu produse alimentare, baruri, restaurante etc.)

Plaza del Triunfo este zona dintre Catedral de Sevilla cu turnul La Giralda și Real Alcázar (palatul regal). Catedrala din Sevilla (Santa Maria de la Sede) este cea mai mare catedrală gotică din lume și a fost construită în mai mult de 100 de ani (1401 – 1506), pe locul unei moschei din sec. XII. Principala atracție din interior este Tumba De Cristobal Colon, presupusul mormânt al lui Cristofor Columb. Tot în catedrală veți putea admira mai multe picturi de Murillo.

Real Alcázar este un palat care a fost construit în stil maur, însă pentru un rege creștin, cunoscut ca Petru cel Crud sau Petru al Castiliei (Pedro I de Castilla). Dacă doriți să vizitați palatul, în funcție de perioadă, aveți două opțiuni: fie cumpărați biletele online, pentru a evita statul la coada normală și a intra mai repede, fie vă înființați la coadă la cântatul cocoșilor (în sezonul turistic, coada se formează chiar și cu o oră – două înainte de ora de deschidere). Puteți cumpăra bilete și afla informații despre program etc. de pe site-ul oficial (din păcate, informațiile sunt mai mult în spaniolă). Planul palatului (în spaniolă) îl puteți accesa aici.

Cetatea este împățită în patru secțiuni care datează din mai multe perioade: maură (sec. XI-XII), gotică (sec. XIII), mudéjar (sec. XIV) și renascentistă (sec. XV – XVI).

În interiorul sălilor veți regăsi elementele decorative în stil maur/mudéjar specifice Andaluziei.

Tavanele sculptate în lemn (artesonado) sau ornate cu motive geometrice nu lipsesc nici ele. De asemenea, complexul include numeroase grădini, precum și băile subterane (ale Maríei de Padilla, amanta regelui). Palatul a fost una dintre locațiile de filmare pentru serialul Game of Thrones, aici fiind localizate Grădinile de Apă din Dorne.

Palatul regal este înconjurat de grădini, care se continuă dincolo de zidul despărțitor (în partea dreaptă) cu Jardines de Murillo. Aici veți găsi Monumento a Cristóbal Colón, precum și mai multe fântâni și aranjamente decorative.

În stânga complexului Real Alcázar se întinde vechiul cartier evreiesc, sau La judería, care este compus din mai multe străduțe și pasaje către piațete.  Plaza Venerables este unul dintre punctele principale, deoarece aici se găsește Hospital de Los Venerables, un muzeu ce găzduiește picturi de Murillo și Velasquez.

Patio de Banderas este piața aflată chiar în spatele palatului. În apropierea catedralei, bine ascunsă de ochii vizitatorilor, Plaza del Cabildo este o mică piață la care puteți ajunge din Avenida de la Constitución, din Calle Arfe sau din Calle Admirantazgo, prin trei pasaje.

În centrul pieței Puerta de Jerez, Fuente de Hispalís este locul unde adesea veți întâlni dansatoare de flamenco și spectacole în stradă. Fântâna este ornată cu simboluri care reprezintă orașul (roata dințată – industria, caduceul – comerțul, frunzele – agricultura) și are în centru o nereidă pe un soclu susținut de mai mulți copii.

Ceva mai departe de fântâna Hispalís, Real Fábrica De Tabacos De Sevilla datează din sec. XVIII și a fost cea mai importantă fabrică de tabac din Europa. Începând din anii 1950, îndeplinește funcția de rectorat al Universității din Sevilla.

În aceeași zonă, Palacio de San Telmo este în prezent sediul președinției Junta de Andalucía (guvernul autonom andaluz). Clădirea a fost construită în sec. XVII – XVIII ca sediu al unei școli pentru copii ai marinarilor rămași orfani de tată. Pe fațada din Avenida de Palos de la Frontera, clădirea e decorată cu 12 statui ale unor personalități importante din istoria Sevillei.

Probabil simbolul cel mai cunoscut al Sevillei, Plaza de España este înconjurată de un spațiu verde mai mare decât grădinile de lângă palat. Clădirea care definește piața a fost construită pentru Expo 29 (Expoziția Ibero-americană din 1929) în stil renascentist/neo-maur, având câte un turn la ambele capete. Piața este cunoscută drept Veneția Sevillei din cauza miculul canal din centru (traversat de patru poduri ce reprezintă cele patru regate antice ale Spaniei: Castilia, Aragón, Navarra și León), pe care îl puteți străbate cu barca. Este locul unde s-au filmat scene din Star Wars: Episode II (orașul Theed de pe planeta Naboo), dar și scene din Lawrence al Arabiei.

Dintre grădinile ce se întind de la Plaza de España, Parque de María Luisa este cea mai cunoscută, fiind principalul spațiu verde al orașului. Cea mai mare parte a terenului parcului a făcut parte din grădinile Palatului San Telmo, fiind donată de infanta María Luisa Fernanda (Ducesă de Montpensier) orașului în 1893. Pavilioanele din jurul parcului au fost create tot pentru Expo 29, iar în prezent sunt folosite ca muzee, consulate, birouri și instituții culturale.

Harta Parque de María Luisa
Sursa: plataformaciudadanaparques-se.blogspot.ro

Parcul este un adevărat labirint de vegetație, statui, fântâni și piațete.

Plaza de América din Parque de María Luisa este flancată de Muzeul de Arte Populare în stil neo-mudéjar la nord, Muzeul Arheologic în stil neo-renascentist la sud și Pavilionul Regal în stil gotic la est. Cele trei clădiri au fost construite de arhitectul Aníbal González între 1913 și 1916 pentru Expo 29, fiecare în alt stil arhitectural.

De cealaltă parte a catedralei și palatului regal se găsesc alte atracții prețioase ale Sevillei:

Torre del Oro a fost construit între 1220-1221 cu scopul de a controla accesul la oraș de pe râul Guadalquivir. Numele său (turnul de aur) vine de la strălucirea acestuia reflectată în apă, datorată materialelor de construcție. În Evul Mediu a servit ca închisoare, iar în prezent găzduiește Muzeul Naval.

Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla este cel mai vechi ring de lupte cu tauri din Andaluzia și are la intrare statuia lui Francisco Romero, cel mai cunoscut matador.

Puente de Isabel II este podul care leagă centrul orașului de cartierul Triana. A fost construit în timpul domniei reginei Isabel II a Spaniei și terminat în 1852, fiind primul pod solid din Sevilla (înlocuia un pod plutitor realizat din bărci). La capătul său, pe partea dreaptă se găsește Castillo de San Jorge, o fostă fortăreață medievală folosită ca sediu și închisoare a Inchiziției. În prezent, aici se află un muzeu dedicat Inchiziției.

Triana este cartierul de pe malul de vest al râului Guadalquivir, între cartierele Los Remedios la sud și La Cartuja la nord (unde se găsește mănăstirea Cartuja). Rezidenții din Triana se consideră diferiți de restul orașului, cultura de cartier fiind puternică.

Străduțele din Triana sunt presărate din loc în loc cu restaurante de cartier, în care vă puteți aventura pentru o experiență mai non-turistică, cu condiția să știți puțină spaniolă sau să vă descurcați prin limbajul semnelor :).

Pe una dintre aceste străzi am descoperit Casa Remesal, un local destul de reprezentativ pentru Triana, care servește mai multe specialități andaluze.

Dacă Real Alcázar nu a fost de ajuns pentru a admira arhitectura maură, puteți continua explorarea Sevillei cu un ultim palat reprezentantiv, Casa de Pilatos. Este vorba de o clădire civilă construită la sfârșitul sec. XV în stil mixt, Renascentist și mudéjar, considerată prototipul palatului andaluz. În afară de statuile impresionante din marmură și elementele arhitecturale maure, foarte frumoase și pitorești sunt grădinile acestei reședințe.

 

În apropierea Casa de Pilatos, Metropol Parasol (Plaza de la Encarnación) este o construcție modernă interesantă (a cărei formă amintește de un grup de ciuperci), realizată din lemn, înaltă de aproximativ 26 de metri, considerată cea mai înaltă structură din lemn din lume. Construcția are 4 nivele, ultimele două fiind organizate sub formă de terase panoramice, de unde puteți vedea centrul orașului.

Dacă ați epuizat obiectivele principale ale Sevillei, puteți încerca o vizită la acvariul orașului. Fără a fi cel mai spectaculos acvariu și cerând un preț destul de piperat (15 euro), poate fi totuși o opțiune bună de petrecere a timpului liber.

Pentru turistul venit pentru mai multe zile, Sevilla mai are încă multe atracții de descoperit, cum ar fi mănăstirea Cartuja din cartierul cu același nume, parcul Alamillo, Museo del Baile Flamenco (unde puteți asista la un spectacol de flamenco profesionist), grădinile Buhaira sau Alameda de Hércules (cea mai veche grădină publică din Spania și din Europa – sec.XVI).

De asemenea, nu uitați să explorați multele localuri de tapas, cofetăriile, magazinele de suveniruri și, de ce nu, să vă cazați într-una dintre multele clădiri vechi, cu o frumoasă curte interioară și decorațiuni originale.

Citește și…

Andaluzia, tărâmul ospitalităţii

Andaluzia (partea I) – Ronda, orașul-monument de pe marginea canionului

Andaluzia – Partea a III-a – ritmul Córdobei

2 gânduri despre „Andaluzia – Partea a II-a – în orașul lui Don Juan

  1. O mare plăcere să revin asupra articolului și să-l recitesc. Sunt prezentate cele mai importante locații din capitalla Andaluziei, însoțite de imagini încântătoare ochiului și inimii. Mulțumesc pentru această frumoasă revedere virtuală.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s