Andaluzia – Partea I – Ronda, orașul-monument de pe marginea canionului

Dacă planificați un concediu în Andaluzia, sigur aveți pe listă și pueblos blancos, una dintre multele atracții ale acestei regiuni. Este vorba de mai multe sate și orașe care se găsesc în nordul provinciilor Cádiz și Málaga, a căror principală caracteristică principală o constituie casele cu pereți văruiți în alb și cu acoperișuri de țiglă roșie sau maro.

Ronda este cel mai cunoscut pueblo blanco, cocoțat pe stânci la 723 m deasupra nivelului mării. Pentru a ajunge acolo, cel mai simplu este să luați un autobuz (LOS AMARILLOS) din Málaga sau din Sevilla. Drumul cu autobuzul durează 2 ore, trece prin mai multe pueblos blancos și vine la pachet cu peisaje superbe.

Cea mai cunoscută atracție din Ronda, canionul (El Tajo) format de râul Guadalevín, adânc de aproape 100 de metri, separă orașul vechi, maur (La Ciudad) de orașul nou (El Mercadillo). Podul nou (Puente Nuevo) care taie cele două părți ale orașului a fost terminat în 1793, după 40 de ani de construcție și cu prețul vieții a 50 de muncitori. Este cel mai cunoscut și mai spectaculos dintre cele 3 poduri ale orașului (se înalță la 120 m de fundul canionului).

De pe Puente Nuevo se văd terasele din Jardines De Cuenca, la care puteți și ajunge, dacă treceți pe Puente Viejo și vă aventurați pe Calle Escolleras.

Celelalte două poduri (care se găsesc unul lângă altul, în zona băilor arabe) sunt podul vechi (Puente Viejo sau Puente Arabo), construit în 1616 și podul roman (Puente San Miguel sau Puente Romano, sec. XVI), numit așa deoarece se crede că ar fi existat un pod construit de romani în același loc (cel din prezent fiind tot opera arabilor).

Băile arabe (Baños Arabes), de care pomeneam mai sus, au fost construite la sfârșitul secolului XIII și se află la periferia centrului vechi. Astfel încât, pentru a ajunge acolo, trebuie să urmați un drum mai…rustic (cu tot cu caprele și oile din dotare), pe dinafara zidurilor orașului, asemenea vechilor călători care se opreau la băi pentru a putea intra curați în cetate.

Băile sunt considerate cele mai bine păstrate din Spania. În interiorul complexului este amenajată o mică sală unde puteți urmări pe un ecran un scurt documentar foarte informativ, care reconstituie orașul vechi și modul de funcționare a băilor.

Zidurile vechi pot fi văzute de jur împrejurul orașului vechi. Poarta cea mai mare (și care era cel mai bine păzită) este Puerta de Almocábar, care dă în Plaza Ruedo Alameda, o piață liniștită unde se găsesc mai multe restaurante de tapas.

În apropiere de băile arabe se găsesc Arco de Felipe V şi Palacio del Marqués de Salvatierra. Arco de Felipe V a fost construit în sec. XVIII ca poartă principală de intrare în oraș, aici fiind și locul unde se colectau taxele de la călători și comercianți. Palacio del Marqués de Salvatierra este un mic muzeu de artă renascentistă, găzduit într-o clădire de sec. XVI (renovată în sec. XVIII).

În partea opusă a orașului (în apropiere de podul nou), La Casa del Rey Moro este o altă atracție importantă din Ronda. Nu atât pentru grădinile terasate, nici pentru faptul că este asociată cu Abomelic (castelul a fost construit în secolul XVIII, mult după perioada maură, deci nu a locuit niciun rege maur în el), ci mai ales pentru vederile superbe asupra orașului și canionului (de pe terasele grădinii), precum și pentru așa-numita mină de apă.

La Mina de aqua este o scară abruptă cu 231 de trepte, care ajunge la râul din fundul canionului. Construită prin secolul XIV, mina a fost mult timp singura sursă de alimentare cu apă a așezării. Pentru aceasta se foloseau sclavi legați de trepte, care treceau de la unul la altul burdufuri pline cu apă, până sus. Dacă vă hotărâți să coborâți până jos, e bine de știut că scările sunt foarte abrupte (mai ales la urcat este groaznic) și alunecoase din loc în loc, cerând un efort fizic mare.

Există și modalități mai ușoare de a ajunge în Tajo Gorge, sub Puente Nuevo. Una ar fi scara de lângă oficiul de turism, pe care puteți coborî contra unei taxe mici (totuși, pe acolo nu puteți merge decât până la o anumită limită). Cealaltă variantă, mult mai interesantă, este să mergeți până în Plaza de María Auxiliadora, de unde puteți coborî pe o alee pietruită, în trepte. Drumul e destul de lejer, până la un punct când nu prea mai există elemente de siguranță și trebuie să aveți grijă cum treceți peste tot felul de punți improvizate. Răsplata însă este pe măsură.

Dincolo de Puente Nuevo veţi găsi Plaza de torros, în care s-a ținut prima coridă (este și cea mai veche arenă construită din piatră). Corida modernă nu s-a schimbat aproape deloc din 1726 când Francisco Romero din Ronda a introdus estoque (sabia) și muleta (pelerina roșie de dimensiuni mai mici). Statuia acestuia se găseşte la intrarea arenei din Ronda (locul său natal).

Lângă arenă se găseşte parcul Alameda del Tajo, din care puteţi admira peisajul natural surprinzător.

Plaza Duquesa de Parcent este un alt loc fermecător din Ronda. Aici găsiți clădirea primăriei, înveselită de câțiva portocali, precum și biserica Santa María la Mayor, pe al cărei loc său s-au aflat o biserică de secolul V, urmată de moscheea principală a orașului. Biserica din prezent a fost construită de regii catolici în sec. XV-XVII, având elemente gotice, renascentiste și baroce. Aici găsiți și două dintre restaurantele mai bune ale orașului, Meson El Sacristan și Mesón Carmen la de Ronda.

În apropiere se găsește Palacio de Mondragón, muzeul principal al oraşului şi una dintre cele mai vizitate clădiri din Ronda, în special pentru curţile interioare şi grădinile maure. Palatul a fost reşedinţa regelui maur Abomelic I (sau Abomelic Abd al-Malik/Abbel Mallek). Se crede că acest mic palat exista deja când Abomelic a ajuns pentru prima dată în Andaluzia, fiind cel mai probabil construit în perioada 1306-1314.

Ceva mai sus de Plaza Duquesa de Parcent găsiți încă două atracții: Casa del Gigante (un palat în miniatură în stil nasrid, datând din sec. XV-XVI, numit casa uriașului din cauza a două statui care împodobesc clădirea) și Alminar de San Sebastián (un fost minaret al moscheei maure care se afla în trecut pe locul bisericii San Sebastian).

Mergând tot înainte pe Calle Armiñán, veți întâlni chiar înainte de a ajunge la Puente Nuevo, Museo Lara. Este vorba un muzeu destul de mic, dar foarte interesant, inclusiv ca arhitectură (se află într-un palat cu arhitectură specifică de sec. XVIII), dar și pentru colecțiile personale (colecții de ceasuri, arme, fotografii, afișe cinematografice, instrumente științifice, expoziție dedicată Inchiziției și vrăjitoriei).

În afara reperelor istorice, centrul vechi al Rondei este locul ideal de plimbări, cu multe surprize de descoperit, sub formă de străduțe și piațete liniștite, case împodobite cu flori, restaurante ascunse, carmangerii și cofetării artizanale, magazine cu suveniruri.

Pe partea opusă arenei de lupte cu tauri se găsesc câteva străduțe foarte animate, cu multe magazine de modă și restaurante, toate concentrate în jurul Plaza del Socorro. Este una dintre cele mai vesele zone din Ronda, mai ales seara.

Orașul nou, care se întinde mai departe de aici (înspre gară/autogară) arată cochet, ca un orășel de vacanță, însă fără mari atracții. Mi-a plăcut fapul că totul arăta curat și îngrijit, chiar dacă mergeai spre periferie.

Ronda este destinația perfectă, deoarece vine la pachet cu un peisaj uimitor (ideal și pentru drumeții/plimbări în natură), clădiri istorice, muzee interesante, parcuri și piețe cu verdeață, magazine și restaurante vesele și colorate, totul într-un ritm relaxant, nu pe repede-înainte. O zi este suficientă pentru a vedea cam tot ce este mai interesant, însă veți avea nevoie de minimum două pentru a descoperi micile surprize și a vă bucura de ele.

Citește și…

Andaluzia, tărâmul ospitalităţii

3 gânduri despre „Andaluzia – Partea I – Ronda, orașul-monument de pe marginea canionului

  1. Articol valoros, cu multe informații în detaliu și de un real folos pentru cei care doresc să viziteze Andaluzia . Imagini deosebite care surprind obiectivele cele mai interesante și specifice regiunii . Felicitări!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s