Lecco, Alpii Orobie şi lacul Como

Ei bine, articolul acesta se vroia despre Milano, pentru că aceasta era destinaţia principală de city-break de revelion. Dar Milano, pe care îl mai văzusem vara (şi mi se păruse destul de şarmant), a fost dezamăgitor de această dată. În schimb, Lecco, la doar 40 de minute de Milano (Stazione Centrale) cu trenul a echilibrat experienţa, cât să nu fie un eşec total.

În primul rând, pentru a ajunge în Lecco, mai mult ca sigur veţi alege un zbor până în Milano (Bergamo, Malpensa sau Linate, cel din urmă fiind aeroportul cel mai apropiat de oraş). Din Bucureşti, cele mai multe zboruri sunt pentru Bergamo sau Malpensa, iar cele mai convenabile ca orar sunt pentru Malpensa (deşi acesta este aeroportul aflat la distanţa cea mai mare de oraş – cca. 50 minute veţi face cu autobuzul sau trenul şi veţi plăti între 8 şi 13 euro/drum până la Stazione Centrale).

Dacă optaţi pentru a petrece 1-2 zile şi în Milano, vă puteţi înscrie pentru un tur gratuit al oraşului sau îl puteţi descoperi pe cont propriu (e recomandabil să luaţi metroul în loc să mergeţi pe jos, pentru a economisi timp). Iată atracţiile principale (cu descrieri detaliate aici), cele mai multe fiind grupate în jurul pieţei catedralei:

 • Catedrala (Duomo di Milano) + muzeul şi terasa (unde puteți urca cu liftul sau pe scări – a doua opţiune fiind mult mai interesantă)
 • Palazzo Giureconsulti, Piazza Mercanti, Palazzo delle Scuole Palatine, în imediata apropiere a Catedralei
 • Castelul Sforza / Sforzesco, la capătul Via Orefici
 • Parcul Sempione şi Arcul Păcii
 • Galleria Vittorio Emanuele II şi Galeria del Corso
 • Palatul Regal (Palazzo Reale)
 • Galeria Brera/Palazzo Brera
 • Naviglio Grande, Porta Ticinese, Colonne di San Lorenzo, Basilica San Lorenzo Maggiore
 • Corso Venezia (Porta Venezia, Museo Civico, mai multe clădiri interesante)
 • Corso Vittorio Emanuele II (Piazza San Babila, Piazza San Carlo)
 • Basilica di Santa Maria delle Grazie, unde se găseşte pictura Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci (puteţi cumpăra bilete şi rezerva o vizită online, sau puteţi vizita gratuit biserica, în prima duminică a fiecărei luni – însă tot cu rezervare)
 • Biserica Santa Maria Presso, renumită pentru pictura înşelătoare a altarului, care creează iluzia de adâncime
 • Gara Centrală (Stazione Centrale)
 • Cimitirul monumental al oraşului
 • Muzeul Leonardo da Vinci
 • Cadrilaterul modei (dacă sunteţi fani shopping de haine mai mult sau mai puţin sclipicioase, la preţuri la fel de … strălucitoare)

Cam acesta e Milano. Cazare la preţuri ok şi cât de cât bine poziţionată veţi găsi fie în zona Stazione Centrale, fie în Città Studi (la cca. 1h de centru).

Având în vedere că am fost la Milano în perioada 30 dec – 2 ian, vă las şi câteva sfaturi (de care mi-ar fi plăcut să beneficiez şi eu înainte):

 • Tradiţional, milanezii ies la restaurant sau iau cina în familie în seara de San Silvestro (31 dec). Mâncarea asociată cu această seară este lintea (noroc) cu cârnaţi (abundenţă). Dacă rezervaţi masă la restaurant, probabil veţi primi din partea casei o porţie la miezul nopţii. Dacă doriţi să luaţi cina într-un restaurant mai cochet, e recomandat să rezervaţi în avans masa (multe restaurante au opţiunea de rezervare online). Aşteptaţi-vă la meniuri speciale şi la preţuri pe măsură. Altfel, multe restaurante turistice sau de cartier sunt deschise şi nu aveţi nevoie de rezervare.
 • Pe 31 decembrie, cele mai multe magazine, restaurante etc. sunt deschise, deşi unele au program mai scurt.
 • Pe 1 ianuarie veţi mai găsi destule cafenele şi restaurante deschise. Supermarketurile sunt în general închise. Transporturile merg normal sau mai des ca în zilele obişnuite. În clădirea Stazione Centrale, aproape toate magazinele sunt deschise.
 • Târgurile de Crăciun din zona Domului şi Darsena (Naviglio Grande) sunt deschise până în prima săptămână din ianuarie.
 • În Piazza Duomo se organizează concert de revelion cu artificii la final; în alte locaţii, cum ar fi Castelul Sforzesco, se pot organiza diferite evenimente. Căutaţi articole informative înainte de călătorie.

Lecco, Alpii Bergamezi (Oropie) şi Lacul Como

La doar 50 km de Milano, Lecco este un orăşel care are tot ce-i trebuie: magazine moderne alături de ziduri medievale, un lac fantastic şi munţi visători de jur-împrejur.

Trenul din Milano face cca. 40 de minute (Milano – Tirano) şi costă doar 4,80 euro. Aveţi trenuri cam la fiecare oră, iar următoarea staţie după Lecco este Varenna, o altă destinaţie turistică la malul Lacului Como (zice-se, chiar mai fermecătoare decât Lecco). Alte orăşele/sate din zona lacului preferate de turişti sunt Lenno, Molstrasio, Bellagio (cel mai turistic), Cernobbio, Argengno şi chiar Como, care e un oraş ceva mai mare. În funcţie de timpul disponibil, puteţi opta pentru varianta cea mai potrivită.

Atracţii în Lecco

Lacul Como, în zona Monumento dei caduti

Cea mai fermecătoare zonă a oraşului este, cu siguranţă, promenada din dreptul lacului. În partea stângă se înşiră câteva dintre clăririle reprezentative din Lecco, iar peste lac se văd casele din Malgrate.

Cele câteva bărcuţe de agrement din zona Piazza XX Settembre, pescăruşii şi lebedele completează imaginea de vis.

Puteţi trece peste lac în Malgrate pentru a vedea Lecco de pe partea opusă şi a descoperi noi unghiuri superbe.

Ponte Azzone Visconti

Podul construit de Azzone Visconti între 1336 şi 1338, cunoscut şi drept podul mare este cel mai cunoscut dintre cele trei poduri care leagă Lecco de Malgrate.

Pieţele din Lecco (Piazza Cermenati, Piazza XX Settembre, Piazza Garibaldi, Piazza Manzoni)

Oraşul vechi e format din tot felul de străduţe înguste cu scări sau alei de legătură către alte străduţe, iar din loc în loc se găseşte câte o mică piaţă. Piazza Garibaldi cu statuia lui Garibaldi este locul unde se organizează diferite evenimente (tot aici se găseşte teatrul).

Piazza XX Settembre este zona cea mai animată, cu multe restaurante. Aici veţi găsi şi un turn medieval (Torre Viscontana), încorporat între două clădiri. Turnul se vede şi dinspre lac, dar în proporţie mai mică. Piazza Antonio Stoppani este ceva mai departe, mergând înainte pe Lungolario Cesare Battisti.

Piazza Manzoni din zona băncilor are în centru statuia scriitorului Alessandro Manzoni.

Piazza Mario Cermenati este în zona lacului, înconjurată de mai multe clădiri interesante (cum ar fi clădirea observatorului alpin) şi având pe fundal munţii.

Basilica di San Nicolo, Via San Nicolò, 1 (în spatele Piazza Cermenati)

Turnul bisericii (96 m) este simbolul oraşului, fiind vizibil din mai multe puncte.

Interesante arhitectural sunt şi celelalte două biserici din zona centrală, Chiesa din Santa Marta şi Santuario Nostra Signora Della Vittoria.

Zidul vechi al oraşului (Via Montello/Via Alessandro Volta)

Dacă mergeţi de la gară spre dreapta, pe Via Montello, veţi vedea ceea ce a mai rămas din zidul fortificat ce înconjura oraşul în secolul XIV. Acesta a fost demolat între secolele XVII-XX, dar mai rămâne totuşi o bucată care aminteşte de zidurile cu şanţ din jurul castelelor medievale.

Străzi, străduțe, scări și curți

Din loc în loc, veți găsi câte o străduță care duce într-o curte dintre clădiri, niște scări care vă aduc la un restaurant ascuns, câte o fărâmă de viață locală. Surprizele sunt la tot pasul.

Telecabina Piani d’Erna

Staţia de telecabină Piani d’Erna este deschisă tot anul (mai puţin pe 25 decembrie), de la 08:30 până la 17:00. Pentru a ajunge la aceasta trebuie să luaţi autobuzul nr. 5 (Lineelecco) în direcţia Lecco – Via Montello > Piani d’Erna (drumul durează cca. 30 min şi un bilet costă €.1,50).

Din păcate, eu am ajuns în Lecco pe 1 ianuarie, când transportul public nu circula (25.12, 01.01 şi 01.05 sunt singurele zile în care e suspendat), iar pe jos e destul de complicat (aproape 1,5 h, pe şosea circulată de maşini). S-ar părea că din telecabină puteţi vedea imagni spectaculoase cu munţii şi lacul şi ar fi o experienţă de neratat 😦

Cimitirul monumental din Lecco

Nici aici nu am ajuns, din lipsă de timp. Cimitirul se laudă cu faţada neogotică elegantă şi cu mai multe sculpturi interesante realizate în secolele XIX-XX de artişti celebri din Lombardia.

Alte excursii de o zi din Milano

Genova (Genoa)

Din Milano puteţi ajunge uşor şi în alte oraşe frumoase ale Italiei. Genova, capitala provinciei Liguria, se află la aproximativ 2 ore de Milano şi e un oraş-port foarte frumos. Am avut ocazia să îl văd pe fugă, în urmă cu mulţi ani, şi ar merita să mă întorc.

De prin Genova:

Zona portului vechi (Piazza Caricamento), Galeone Neptune (replica unui galion din sec. XVII, a fost folosit în filmul Pirații din 1986, regizat de Roman Polanski)

Cattedrale di San Lorenzo (sec. XII-XIV, stil romanic și gotic)

Piazza Raffaele de Ferrari (piața principală din Genova), Palazzo Ducale (acum muzeu și spațiu de evenimente)

Casa di Colombo (muzeu; reconstrucție a casei în care a trăit Cristofor Columb în tinerețe și care se afla în același loc), Porta Soprana (una dintre porțile medievale prin care se intra în oraș)

Un gând despre „Lecco, Alpii Orobie şi lacul Como

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s