Bûche de Noël cu caramel şi unt sărat

Vă povesteam aici despre cum am luat contact cu Bretania și despre prăjiturile cu unt sărat. Ei bine, pentru că e decembrie și toată lumea se gândește la tot felul de delicii de Crăciun, mi-am propus să pregătesc o „buturugă” franțuzească (sau mai degrabă germanică) specifică mesei de Crăciun. E o treabă migăloasă, dar nu atât de complicată încât să nu reușească, dacă aveți și ceva timp la dispoziție.

Ingrediente ruladă: 

  • 4 ouă
  • 140 g zahăr fin
  • 60 g făină
  • 40 g amidon din porumb
  • 3 g bicarbonat de sodiu
  • 50 g unt topit

Preparare ruladă:

Preîncălziţi cuptorul la 180 °C. Separaţi gălbenuşurile de albuş. Bateţi gălbenuşurile cu zahărul până când amestecul se deschide la culoare. Adăugaţi făina, amidonul de porumb, bicarbonatul de sodiu şi untul topit.

Bateţi albuşurile spumă tare (adăugaţi un praf de sare). Încorporaţi-le puţin câte puţin în amestec, folosind o spatulă. După omogenizare, amestecul se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin unt.

Coaceți blatul timp de 10 minute, la 180 °C. După ce s-a copt, răsturnați blatul pe o coală de hârtie de copt ușor umezită și dezlipți cu grijă hârtia de copt de pe partea cealaltă. Rulați aluatul ușor, cât timp este cald, folosind coala de hârtie. Lăsați-l să se răcească în formă rulată.

20161214_220313

Ingrediente cremă de caramel şi unt sărat:

  • 150 g zahăr
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 100 g unt
  • 1/2 linguriță sare grunjoasă

Preparare cremă:

Zahărul se caramelizează la foc mediu. După ce s-a topit complet, luaţi oala de pe foc, adăugaţi frişca lichidă şi amestecaţi până la omogenizare. Puneţi din nou oala pe foc şi amestecaţi cu o lingură de lemn, până când caramelul se dizolvă complet în frişca lichidă.

Luaţi crema de pe foc, adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi sarea şi amestecaţi până la omogenizare. Lăsaţi crema de caramel să se răcească, apoi daţi-o la frigider pentru câteva ore.

Ingrediente glazură de ciocolată:

  • 140 g frişcă lichidă
  • 140 g ciocolată neagră
  • 70 g zahăr fin
  • 110 g unt moale

Încălziți ușor frișca într-o oală la foc mic. Adăugați ciocolata ruptă în bucăți și zahărul. După ce se topește complet ciocolata, luați oala de pe foc. Adăugați untul și amestecați-l până se topește complet.

Ingrediente figurine din lapte praf (opţionale):

  • lapte praf
  • miere
  • colorant alimentar verde şi roşu
  • opțional, puțină ciocolată albă sau fulgi de cocos

Din miere și lapte praf se face o pastă elastică, asemănătoare plastilinei. Cantitățile nu sunt fixe, porniți, să zicem, de la 100 g miere și adăugați lapte praf până când obțineți consistența dorită. Cantitatea totală se împarte în 3 (sau în mai multe, depinde câte culori veți folosi la figurine). Colorantul (fiecare culoare în parte) se amestecă în pastă și se frământă pasta până când culoarea e distribuită uniform.

Se modelează figurinele dorite pentru decorarea ruladei.

Asamblare

Umpleți rulada cu crema de caramel și unt care a stat la frigider (îndepărtați hârtia de copt folosită la rulat). Acoperiți rulada cu crema de ciocolată în partea superioară și pe lateral, distribuind glazura într-un strat generos, cu ajutorul unui cuțit cu lama lată. Forma finală a ruladei trebuie să simuleze o buturugă tăiată. Puteți folosi o furculiță pentru a trasa linii care să imite scoarța copacilor.

Decorați buturuga cu figurinele modelate din pastă de lapte praf. Puteți rade puțină ciocolată albă pentru a imita fulgii de zăpadă, puteți adăuga lumânări sau figurine din plastic în formă de Moș Crăciun/brăduți, bombonele colorate, omuleți din turtă dulce, figurine din ciocolată etc. Modalitățile de finisare sunt infinite, iar idei găsiți o mulțime la o simplă căutare Google după Bûche de Noël sau Yule Log Cake.

Poftă bună!

Anunțuri

Un gând despre “Bûche de Noël cu caramel şi unt sărat

  1. Pingback: Decembrie în Bretania – Fereastra deschisă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s