Glasgow, un oraș vibrant

După un prim contact cu Scoția, din păcate, foarte scurt, am rămas cu gândul că trebuie să revin. M-am bucurat când Wizz Air a adăugat primul zbor direct către Glasgow (prima dată am zburat în Dublin și de acolo în Glasgow) și am profitat de prețurile accesibile la bilete în perioada primăverii pentru a revedea Scoția mai pe îndelete. Deși mă temeam că va ploua non-stop, am avut noroc de vreme bună, fără vreun strop de ploaie și cu mult soare. Cu toate acestea, dacă plecați în Scoția în perioada primăverii sau toamna (care sunt și anotimpurile cele mai indicate pentru a vizita, peisajul fiind foarte frumos), vă sfătuiesc să vă echipați corespunzător, cu haine și încălțăminte impermeabile sau cu pelerină de ploaie (deși este ceva mai incomod). Luați în calcul și faptul că vântul este, de obicei, foarte puternic, chiar și când temperaturile sunt mai ridicate.

Din aeroportul din Glasgow, pentru a ajunge spre centrul orașului (George Square, Queen Street Station sau Buchannan Station), luați naveta din partea stângă a ieșirii din aeroport. Linia First 500 Glasgow Shuttle pleacă din aeroport din 10 în 10 minute și oprește, de asemenea, în stațiile Glasgow Central Train Station și Glasgow Queen Street. Linia First 747 AirLink pleacă din aeroport către centrul orașului prin Renfrew, Braehead, Partick, Kelvingrove Art Gallery and Museum și Charing Cross, fiind ideală pentru vizitarea atracțiilor turistice. Biletele se pot cumpăra online sau de la șofer, cu cash sau card de credit/debit. Un bilet dus-întors costă £9.50. Tot din aeroport, mai puteți lua linia McGill’s 757  din Paisley Gilmour Street Train Station, Stance 7, către Renfrewshire, Ayrshire și sudul Scoției. De asemenea, linia Citylink 915 (pentru Highlands) pleacă de la Stance 9 către Skye (via Loch Lomond și Fort William).

În Glasgow simți imediat vibrațiile orașului, care poate fi uneori gălăgios și aglomerat, iar alteori aproape pustiu.

Începuturile sale sunt plasate în secolul VI, când se presupune că Sfântul Mungo și-a construit o biserică în locul unde se află acum Catedrala din Glasgow.

Construit în jurul râului Clyde, Glasgow este un oraș plăcut, cu multe clădiri interesante și o atmosferă vibrantă. În afara atracțiilor istorice, există destul de multe activități pe care le puteți încerca, dacă timpul vă permite. Acest articol enumeră câteva dintre ele. Ceva ce mi s-a părut interesant, dar nu am apucat să testez, este teatrul cinetic Sharmanka, cu figurine realizate din piese vechi, sincronizate pe muzică și lumini pentru a oferi un spectacol deosebit.

Atmosfera pe străzile din centru este adesea animată de diferiți performeri. Dacă aveți noroc, poate îi prindeți pe scoțienii de la Clanadonia (poză dreapta).

Principalele atracții și locuri interesante din Glasgow:

Catedrala din Glasgow a fost construită spre sfârşitul secolului XII, în stil gotic scoţian, pe locul unde se crede că a fost îngropat Sfântul Mungo.

Sf. Mungo (pe numele său adevărat, Kentigern) a fost un apostol al Regatului Strathclyde la sfârşitul secolului VI şi este fondatorul şi patronul oraşului Glasgow. Se spune că a săvârşit patru miracole în Glasgow, amintite de versurile următoare: „Here is the bird that never flew / Here is the tree that never grew / Here is the bell that never rang / Here is the fish that never swam.”

1. Pasărea – Mungo a readus la viață o pasăre care fusese ucisă de colegii lui de clasă.
2. Copacul – când, fiind însărcinat să supravegheze focul în mănăstirea în care a crescut, a adormit și focul s-a stins, Mungo a reaprins focul cu o ramură de alun.
3. Clopotul – Mungo a adus cu el un clopot miraculos din Roma; se spune că era folosit la slujba religioasă și înmormântări. Clopotul original nu mai există, cel care este expus azi datează din anii 1640.
4. Peştele – se referă la povestea reginei Languoreth din Strathclyde, suspectată de a fi fost infidelă de către soţul ei. Regele i-a cerut să-i arate un anumit inel, pretinzând că ea l-ar fi oferit amantului ei (de fapt, regale îl aruncase în Râul Clyde). Regina a apelat la Mungo pentru a-şi salva viața, iar acesta a dat ordin unui mesager să prindă un peşte în râu. Când peştele a fost tăiat, inelul a fost găsit în măruntaiele sale, astfel regina putându-şi apăra reputaţia.

Lui Mungo i se datorează mottoul orașului, Lord let Glasgow flourish (through the preaching of thy word and praising thy name)” (Doamne, ajută Glasgow să înflorească prin predicarea cuvântului Tău și slăvirea numelui Tău.)

În cripta Catedralei puteţi vedea mormântul Sfântului Mungo.

Necropola din Glasgow este un cimitir victorian ce cuprinde 50.000 de morminte şi aproximativ 3500 de monumente, fondat în 1832. Cei înmormântaţi aici sunt catolici, protestanţi, evrei, luterani etc. Câteva dintre monumentele memoriale mai interesante: coloana ridicată în memoria lui John Knox (conducătorul Reformei Protestante), statuia lui Charles Tennant (important om de afaceri), mausoleul Houldsworth. Toate persoanele îngropate în cimitir sunt înregistrate în arhivele Mitchell Library.

Piața George Square, este astfel numită în cinstea regelui George III şi este întemeiată în 1781. În prezent, aici se află clădirea consiliului oraşului şi mai multe monumente (niciunul dintre acestea nefiind, însă, dedicat regelui George III): statuile lui Robert Burns, James Watt, Sir Robert Peel şi Sir Walter Scott. Glasgow City Chambers din George Square este sediul Consiliului orașului.

Joyceline Square este locul unde se organizează în prezent Glasgow Fair (Târgul din Glasgow) şi, până în 1865, a fost locul execuţiilor publice. Se spune că cei condamnaţi erau spânzuraţi cu spatele la tribunal şi cu faţa spre monumentul lui Nelson din Glasgow Green. Arcul Joyceline Gate (sau McLennan Arch) poate fi admirat la intrarea în parcul Glasgow Green, în faţa clădirii tribunalului (High Court of Justiciary).

Blythswood Hill. Această zonă este centrul geografic al oraşului. Câteva repere notabile din această zonă ar fi St. Vincent Street Church (construită în 1859, probabil cea mai importantă clădire eclesiastică din oraş, după Catedrală), Blythswood Square (un mic parc), St. Stephen’s Renfield Church (1849–1852), King’s Theatre (1904), St Columba Church of Scotland, Elgin Place Church.

Cartierul Merchant City este cunoscut sub acest nume din anii 1980, reprezentând, de fapt, zona Glasgow Cross sau „Trongate”. Denumirea de Merchant City are legătură cu negustorii de tutun, zahăr și ceai, care au început să își construiască aici depozitele și locuințele prin anii 1750. În prezent, cartierul este promovat ca zonă rezidențială, de cumpărături și relaxare, similar zonei Covent Garden din Londra.

Glasgow Cross este o intersecție care păstrează câteva elemente din orașul vechi. În trecut, era cunoscută drept Mercat Cross (crucea pieței) pentru că aici se afla crucea care marca piața (specifică piețelor scoțiene), care se ținea în aer liber la intersecția a patru străzi: Trongate spre vest (numită așa după balanța – “tron” – folosită la cântăritul mărfurilor, Gallowgait spre est, strada de la Mercat Cross până la Biserica Metropolitană către nord (numită mai târziu High Street) și Walkergait către sud (numită astfel după dărăcitorii – “waulkers“ în engleză – care albeau lâna), numită ulterior Salt Market. Crucea pieței pe care o puteți vedea astăzi (monumentul cu inorog) nu este cea originală, fiind construită în 1929.

Reperul principal, Tolbooth Steeple, este un turn cu ceas, care a făcut cândva parte din clădirea Tolbooth, fost sediu al secretariatului primăriei, al camerei de consiliu și al închisorii, construită în perioada 1626-27 și demolată în 1921.

Tolbooth Steeple

Tron Steeple este turnul din partea de sud a zonei Trongate, la vest de Glasgow Cross. Turnul a fost adăugat în 1637 unei biserici (St Mary’s Church) datând din 1540 și care a pierit într-un incendiu în 1793. Biserica a fost reconstruită ulterior ca o structură separată, încorporată în complexul Tron Theatre.

Merchants’ Steeple (1665) al fostei Merchants’ House, acum parte din clădirea Briggait, este un turn care a fost încorporat în piața de pește a orașului, la momentul extinderii acesteia în 1886. Clădirea Briggait adăpostește în prezent ateliere ale mai multor artiști. Fațada din Clyde street a fostei piețe de pește este interesantă din punct de vedere arhitectural.

Briggait Tower

Merchant Square (Candleriggs St) datează din anii 1800 și este localizată în zona vechii piețe de fructe a orașului din cartierul Merchant City. Clădirea găzduiește mai multe baruri, restaurante, galerii și magazine.

Alte clădiri interesante din Glasgow:

Hutchesons’ Hall (158 Ingram St) a fost inițial Hutchesons’ Hospital, un spital construit în 1660. Acesta a fost demolat în 1795. Proprietarii pământului din Ingram St au dispus construirea unui nou spital în 1805, iar statuile vechii clădiri, reprezentându-i pe cei doi frați Hutchesons, fondatorii spitalului, se găsesc acum pe fațada clădirii noi (sunt cele mai vechi statui-portret din oraș și erau inițial vopsite în culori vii și amplasate în spatele clădirii).

74
Sursa: librapix.com

St Andrew’s Cathedral (90 Dunlop St) este o catedrală romano-catolică construită la începutul sec. XIX, cu mari eforturi (construcția realizată pe timpul zilei era distrusă noaptea de sabotori).

38.Glasgow
St Andrew’s Cathedral, reflectată în clădirea Arhidiecezei din Glasgow

Clădirea veche a stației de metrou St Enoch, construită în 1896 în stil iacobit, adăpostește în prezent o cafenea. Noua stație de metrou este accesibilă prin intrarea cu cupolă modernă din fața clădirii vechi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sursa: Wikipedia

Royal Exchange Square (Queen Street) este cunoscută pentru clădirea Gallery of Modern Art, având în față statuia Ducelui de Wellington cu un con de trafic pe cap. Inițial o glumă a unor tineri, statuia cu conul de trafic a devenit în prezent un simbol al umorului locuitorilor din Glasgow. Deși uneori conul este dat jos, acesta reapare destul de repede pe capul statuii.

St George’s Tron Church din Nelson Mandela Place a fost deschisă pentru prima dată în 1808 (St. George’s Parish Church). Este cea mai veche clădire din zonă și marchează capătul West George Street.

Clădirea Glasgow Stock Exchange (Bursa de Valori) din Nelson Mandela Place a fost construită în 1875-77 în stil gotic venețian (posibil, după modelul Royal Courts of Justice din Londra).

Clădirea Glasgow Central Station se remarcă mai ales prin podul din fontă cu pereți de sticlă dinspre Argyle St., supranumit Hielanman’s Umbrella (umbrela munteanului scoțian), deoarece era folosit drept loc de întâlnire de scoțienii din zona de munte (Highlands) veniți în vizită.

Central Station 1

The People’s Palace & Winter Gardens din parcul Glasgow Green este un muzeu care expune istoria orașului din 1750 până în prezent.

Park District, Park Circus. În drum spre Kelvingrove Park și atracțiile din jur, probabil veți trece prin zona Park District, ce face parte dintr-o dezvoltare proiectată de Charles Wilson în anii 1850. Clădirea publică principală a cartierului, Free Church College (cunoscută ulterior ca Trinity College) a fost proiectată în 1856.

Turnul alb al Park Church rămâne un reper local după ce clădirea bisericii a fost demolată cu foarte mare grijă în 1968/ 1969.

Kelvingrove Park, din apropierea muzeului, este locul preferat al pasionaților de skateboard, cricket, bowling, yoga sau gimnastică aerobică. Cel mai mare monument din parc este Stewart Memorial Fountain, construită în memoria Lordului Provost Robert Stewart, care a ajutat la alimentarea orașului cu apă din Loch Katrine. Statuia din vârf este o reprezentare a personajului Lady of the Lake din poemul cu același nume de Walter Scott.

Kelvingrove Art Gallery and Museum  este unul dintre muzeele gratuite din Glasgow și cel mai vizitat muzeu din Marea Britanie, din afara Londrei. Clădirea este construită în stil baroc spaniol.

89.Kelvingrove_Art_Gallery

University of Glasgow, ca vechime, este a doua din Scoția după St Andrews. Campusul din Gilmorehill datează din 1895 și poate fi văzut în depărtare din Kelvingrove Park.

83.University_of_Glasgow

Dacă aveți timp, merită să vedeți de aproape clădirea (peste râul Kelvin, aproximativ vis-a-vis de muzeul Kelvingrove) și să vizitați Hunterian Museum, cu intrare gratuită. Muzeul face parte din Universitate și este cel mai vechi muzeu public din Scoția (1807). Există spații diferite pentru colecțiile de artă, anatomie, zoologie, cărți și manuscrise (mai multe detalii în link). University of Glasgow Memorial Chapel a fost construită în 1929, fiind dedicată foștilor studenți și membri ai personalului Universității care și-au pierdut viețile în Primul și al II-lea Război Mondial.

Wellington Church (77 Southpark Ave), remarcabilă prin porticul cu coloane corintice, datează din 1884 și se află în vecinătatea Universității.

Unde mâncăm în Glasgow?

Zona Merchant City este renumită pentru restaurantele sale, așa că puteți încerca să intrați într-unul din restaurantele de acolo, de exemplu, City Merchant (meniul zilei costă în jur de £12.00, meniul à la carte e ceva mai scump), Arisaig (meniul zilei la £15.00), Hutchesons sau Blackfriars Bar.

De asemenea, puteți încerca unul dintre pub-urile din zona centrală, cum ar fi Sloans (cel mai vechi pub din Glasgow, îl găsiți ascuns pe un gang în care se ajunge din Argyle Street), The Howlin’ Wolf sau The Butterfly & The Pig (e recomandat să comandați din Tearooms Menu sau din High Tea Menu și puteți face rezervare de pe site-ul lor) din Bath Street, The Pot Still (doar pentru băuturi, în special varietăți de whisky) sau Rufus T Firefly din Hope Street sau Where The Monkey Sleeps din W Regent Street.

0.Howlin_Wolf
Burger Sweet Home Glasgow (cu topping de haggis) la Howlin’ Wolf

În zona Trongate, un pub autentic (și, din întâmplare, irlandez 🙂 și destul de vechi, frecventat mai ales de localnici, este The Tollbooth Bar. Dacă vă plac locurile de genul și nu aveți pretenții legate de decor (sau chiar preferați mobilierul cu istorie și atmosfera non-turistică), pub-ul chiar merită o vizită.

Citește și…

Edinburgh, cel mai bântuit oraș din Europa

În munții Scoției

4 gânduri despre „Glasgow, un oraș vibrant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s