Plimbări prin Alsacia

Aflată în nord-estul Franței, la granița cu Germania și Elveția, în regiunea Alsaciei se simte influența germană atât în accentul localnicilor, cât și în bucătărie, toponimie și arhitectură. Satele și orașele alsaciene se remarcă prin culorile pastelate ale caselor, în nuanțe de roșu, verde și galben și prin arhitectura specifică (maison a colombages).

Bucătăria rămâne fidelă rețetelor originale, iar viile alsaciene sunt renumite în toată lumea, atât pentru calitatea strugurilor, cât și pentru farmecul pe care îl dau regiunii. În preajma Crăciunului, orașele Alsaciei capătă un farmec deosebit, localnicii întrecându-se în decorarea clădirilor. În piețele principale se organizează târguri de Crăciun ca în povești, ce atrag turiști din toate colțurile lumii.

Din București, puteți ajunge în Alsacia luând avionul până în Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg (un aeroport din zona de graniță a Franței cu Elveția și Germania), care are legături prin mai multe servicii de transport (autobuzul 11 către gara din Saint Louis sau 50 către gara din Basel, navete către Freiburg sau Strasbourg) către diferite destinații interesante din punct de vedere turistic din cele trei țări).

Itinerarul propus (minimum 3 zile, recomandat 5 zile): Bucureşti – Aerport Basel-Mulhouse-Freiburg (zbor Wizzair) – Gara St. Louis – Colmar (1 zi) – Freiburg im Breisgau (2 zile) – Strasbourg (2 zile) – Aerport Basel-Mulhouse-Freiburg – retur Bucureşti

De la aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg, luați autobuzul Distribus – linia 11 (circulă în intervalul 05:20 -23:35) către gara St. Louis, de unde se poate lua trenul spre diverse destinații (în acest caz, Colmar). Pe site-ul TER Alsace puteți vedea liniile deservite de această gară (Horaires et travaux) și puteți calcula prețul unui bilet sau cumpăra bilete online.

Colmar, oraşul de pe drumul vinului

De pe site-ul Colmar Tourisme puteți descărca şi imprima harta orașului cu principalele atracții turistice, precum și broșura hotelurilor, restaurantelor şi adreselor practice.

IMG_1164

Clădirea gării din Colmar

Cunoscut drept „cel mai alsacian oraș din Alsacia” și a treia comună ca mărime din regiunea Alsacia, Colmar se remarcă prin centrul vechi foarte bine păstrat, prin numeroasele repere arhitecturale și prin muzeele sale. Colmar este, de asemenea, punctul de plecare pentru cei care vor să parcurgă „drumul vinului” în Alsacia. În plus, amatorii de piețe de Crăciun vor descoperi aici o lume de poveste care îi va mulțumi pe deplin, de la atmosfera generală a locului la decorurile caselor, magazinelor și restaurantelor și la aromele și culorile îmbietoare din vitrine și galantare.

Veți putea observa la tot pasul grija pentru detaliu și reperele care dau acestui oraș un aer intim.

 

Ce vedem în Colmar?

Cartierul tăbăcarilor (rue des Tanneurs) este compus din case din sec. XVII-XVIII ce au aparținut familiilor tăbăcarilor. La etajul caselor se uscau pieile de animale.

IMG_1042

La Maison des Tetes (19 Rue des Têtes) este o clădire din perioada Renașterii germane, a cărei fațadă e decorată cu 106 capete sau măști grotești. Frontonul este decorat cu volute și are în vârf statuia unui dogar, semnată Auguste Bartholdi.

Koïfhus (fosta clădire a vămii) din Place de l’Ancienne Douane este o clădire din sec. XV care a servit drept clădire publică, magistratură, teatru, bancă, Camera de Comerț și Industrie, scoală catolică de băieți și scoală israelită. În prezent este folosită pentru desfășurarea de activități publice.

Cartierul vânzătorilor de pește (Quai de la Poissonnerie) este locul în care trăiau cei mai mulți pescari și vâslași din Colmar. În 1706, un incendiu a distrus peste 40 de case.

Mica Veneţie (Quai de la Poissonnerie) este numele dat cursului râului Lauch din Colmar, din cauza căsuțelor înșirate de ambele parți ale râului.

Casa Pfister (11 rue des Marchands) este o casă din sec. XVI cu trăsături atât medievale, cât și renascentiste. Este decorată cu picturi murale reprezentând scene biblice și seculare.

Biserica Dominicană (Place des Dominicains) datează din prima jumătate a sec. XIV.  Clădirea adăpostește în prezent celebra pictură religioasă „Vierge au buisson de roses” (Madonna între trandafiri) realizată de Martin Schongauer și se poate vizita contra taxă.

Casa Schongauer (36 rue des Marchands) sau „casa cu lebădă” datează de la sfârșitul secolului XV și a găzduit atelierul artistului Martin Schongauer. Cele mai vechi elemente sunt cele dinspre Str. Schongauer: două porți, dintre care una este compusă dintr-un arc în formă de acoladă decorat cu frunze, având în vârf un ornament floral. Familia pictorului Schongauer a locuit în casa de vis-a-vis, cunoscută drept „Maison à la Viole”.

‘Catherinettes’ (8 Rue Kléber) sau mănăstirea surorilor din ordinul Sfintei Ecaterina din Alexandria a fost întemeiată în sec. XIV. În prezent, în clădire se află o școală, o sală de festivități și sediul administrativ al Oficiului de Turism. Doar clopotnița elegantă, complet restaurată, mai amintește de fosta mănăstire.

IMG_0971

Biserica colegială Saint Martin (Place de la Cathédrale) este un exemplu important de arhitectură gotică alsaciană. Construită între 1235-1365, biserica și-a pierdut cadrul și toate acoperișurile într-un incendiu. Turnul în formă de felinar ce îi conferă forma caracteristică datează din 1575.

Sinagoga (3 rue de la Cigogne) datează din sec. XIX și reprezintă scaunul Consistoriului Evreiesc și al Marelui Rabinat din regiunea Haut-Rhin.

Fosta casă a gărzilor (Place de la Cathédrale) a fost construită pe locul fostei capele Saint-Jacques, ce adăpostea la subsol un osuar. Loja este un exemplu superb de arhitectură renascentistă. Clădirea a fost folosită inițial ca palat al justiției, apoi ca loc de anunțare a condamnărilor, ca sediu militar și ca sediul al politiei.

Statuia Libertății din Colmar (Route de Strasbourg) a fost ridicată drept replică a Statuii Libertății pentru a comemora împlinirea a 100 de ani de la moartea sculptorului Auguste Bartholdi, născut în Colmar.

Turnul de apă (Avenue Raymond Poincarré) are 53 m, este construit în stil neogotic și este situat într-unul din punctele cele mai înalte din oraș.

Casa cu arcade (fostul prezbiteriu protestant) din 11 Grand Rue este o clădire proiectată de Albert Schmidt, în stil renascentist german.

IMG_1057

Sediul breslei plugarilor (rue de l’Ange) se remarcă prin poarta construită în stil renascentist târziu.

colmar-poc3aale_des_laboureurs_28129

Sursa: Wikimedia

Monumentul Generalului Rapp (Place Rapp) este primul monument public realizat de Bartholdi și a fost expus inițial pe Champs Elysées în Paris. Statuia a fost distrusă de naziști în 1940 și reconstruită după război.

IMG_1146

Fântâna Bruat (Bartholdi, 1864) din Parc du Champ de Mars a fost inițial construită în onoarea Amiralului Armand-Joseph Bruat, născut în Colmar. Fântâna reprezenta alegorii ale celor patru continente. Și această construcție a fost distrusă de naziști în 1940. Statuia de bronz ce împodobea fântâna a fost restaurată și așezată pe o nouă fântână.

IMG_1162

Fântâna Schwendi (Place de l’ancienne Douane) realizată de Bartholdi are în centru statuia de bronz a lui Lazare de Schwendi. Conform unei legende, generalul Schwendi, cunoscut pentru victoriile împotriva Imperiului Otoman din anii 1560, a adus în Alsacia din campaniile sale în Ungaria strugurii de Tokai.

IMG_1031

Fântâna Roesselmann este o altă creație a lui Bartholdi, care îl reprezintă pe judecătorul Jean Roesselmann, considerat un erou local.

IMG_1118

Muzeul Unterlinden (Place Unterlinden) este unul dintre cele mai populare muzee din Franța și conține, printre altele, faimoasa pictură de altar Issenheim pictată de Grünewald (1512 -1516).

IMG_0941

Caruselul din 1900 din Place Rapp este cel mai mare carusel din lemn din Franța și are pictate scene din Colmar din perioada 1900.

Unde mâncăm în Colmar?

La recomandarea recepționerului de la hotelul unde ne-am cazat, am mâncat în Colmar la restaurantul Le Bistrot des Copains (există unul și în Strasbourg). În comparație cu alte restaurante franceze pe care le-am mai încercat, nu a fost neapărat excelent, dar prețurile sunt accesibile și mâncarea este destul de gustoasă și în cantități mari. În plus, este unul dintre restaurantele deschise până târziu (comenzile se iau până la ora 10 seara).

Mai puteți încerca restaurantele Winstub, cu specific predominant tradițional (încearcă să recreeze stilul de viață alsacian), care au un raport calitate-preț bun și sunt adesea găzduite în clădiri vechi cu decor interesant.

Freiburg im Breisgau, orașul cel mai însorit din Germania

Din Colmar puteți ajunge în orașul german Freiburg („orașul liber”) cu autobuzul pe linia 1076 (autobuzele staționează în apropierea gării din Colmar, în partea stângă; atenție, orarul autobuzelor este diferit în timpul săptămânii / sâmbăta / duminica+sărbători legale).

Puteți cumpăra un bilet obișnuit până în gara din Breisach, de unde luați imediat trenul spre Freiburg (ambele bilete se pot achiziționa de la șoferul autobuzului în Colmar, costând în total puțin peste 10 euro).

De asemenea, dacă doriți să folosiți transportul în comun în Freiburg/Colmar, puteți cumpăra un bilet-abonament RegioElsass pentru o persoană sau un grup de 5 persoane, valabil 24h în întreaga rețea RVF (Regio-Verkehrsverbundes Freiburg) – autobuzele dintre Breisach și Colmar, trenurile către Freiburg, tramvaiele și autobuzele din Freiburg etc. (planul complet al rețelei RVF e disponibil aici). Informații în limba franceză și germană despre acest bilet se găsesc în acest PDF, însă prețurile nu sunt actualizate, corecte sunt cele de pe pagina web https://www.rvf.de/Regioelsassticket.php.

Biletele pot fi achiziționate în autobuzele 1076 (Kunegel și Südbadenbus), în KundenCenter al companiei Südbadenbus din gara Freiburg sau la distribuitoarele automate ale companiei DB Bahn.

De la gara din Freiburg, tramvaiele 1, 3 și 5 merg către centrul orașului. Planul liniilor de tramvai e disponibil aici, iar harta centrului vechi poate fi accesată aici.

Ce vedem în Freiburg?

Dacă ajungeți în Freiburg venind dintr-un oraș mai mic, cum e Colmar, veți simți imediat trecerea de la străduțele liniștite la agitația specifică unui oraș universitar, chiar dacă se află la poalele munților. Totodată, arhitectura se schimbă, culorile predominante ale clădirilor sunt maro, alb și verde, iar casele au un aer ușor modern.

Aspectul orașului are și o explicație. Întregul oraș a suferit daune masive în urma unui raid aerian din 1944, după care s-a hotărât reconstruirea sa urmând planul medieval al străzilor și încercându-se păstrarea dimensiunilor și aspectului medieval al orașului vechi. Doar câteva dintre cele mai importante clădiri vechi au fost reconstruite așa cum arătau inițial, celelalte fiind gândite ca interpretări moderne ale orașului medieval.

Cartierele orașului

 • Altstadt (orașul vechi) este zona cea mai plăcută pentru plimbări și cea mai turistică.
 • Weihre se află la sud de centrul orașului, peste râu. Este un cartier cu clădiri mai vechi și cu puține magazine și restaurante.
 • Stühlinger este de partea cealaltă a căii ferate și este zona studențească. Aici veți găsi multe cafenele mici cu mâncare bună.
 • Gunterstal este la capătul liniei verzi, cum mergeți spre sud. Este aproape un sat de sine stătător, cu propriul său farmec.

Freiburg Münster este catedrala orașului Freiburg im Breisgau, a cărei construcție a început în 1200 în stil romanesc și a continuat în 1230 în stil gotic. Turnul este singurul turn gotic din Germania terminat în Evul Mediu și a supraviețuit în mod miraculos bombardamentelor din 1944. Turnul are 16 clopote, cel mai vechi datând din 1258.

Primăria veche a orașului a fost constituită din mai multe case vechi, între 1557 și 1559. Din 2007 găzduiește centrul de informații pentru turiști.

IMG_1176

Primăria nouă a fost finalizată în perioada 1896 – 1901, prin modificarea unei case renascentiste semi-detașate. Timp de mulți ani a servit drept Kollegiengebäude (clădire universitară); clopotul turnului din noua aripă centrală sună în fiecare zi de 12 ori la ora prânzului.

Historisches Kaufhaus (casa istorică a comercianților) a fost construită între 1520 și 1532 de Lienhart Müller pentru administrația municipală a piețelor. Emblemele și statuile de pe fațada principală ilustrează un omagiu adus casei Habsburg.

IMG_1207

Schwabentor (poarta Swabiei) este cea mai recentă dintre cele două porți rămase ale orașului din zidul medieval defensiv al orașului.

freiburg_schwabentor

Sursa: Wikimedia

De la Schwabentor puteți lua liftul sau urca scările către dealul Schlossberg. Dealul este o extensie a munților Pădurea Neagră și este terasat.  La primul nivel se găsește o berărie și de aici aveți o priveliște frumoasă a orașului.  De la al doilea nivel (Kannonenplatz) puteți admira, de asemenea, priveliști frumoase de pe băncuțele instalate sub copaci. Mai sus se găsește un turn-foișor în care se poate urca.

Martinstor (poarta Saint-Martin) este poarta cea mai veche a orașului.

IMG_1216

Breisacher Tor (poarta Breisacher) de la colțul Rempartstraße cu Gartenstraße este singura poartă care a supraviețuit din întreaga fortificație construită în stil baroc în timpul ocupației franceze din 1677.

Freiburg Bächle (mici canale). Se presupune că aceste canale erau folosite inițial la alimentarea cu apă sanitară și industrială și la evacuarea apelor uzate. În prezent, ele contribuie la atmosfera plăcută din centrul orașului. Există o legendă care spune că vizitatorii care calcă într-un Bächle se vor căsători cu un localnic sau o localnică (o altă variantă a legendei, similară legendei Fântânei Trevi din Roma, spune că cei ce calcă în canale vor reveni într-o zi în Freiburg).

IMG_1197

Augustiner Museum (Augustinerpl.) este găzduit într-o fostă mănăstire augustiniană și conține o colecție de sculpturi gotice și alte artefacte interesante.

Haus zum Walfisch (casa balenei) din Franziskanerstrasse se remarcă prin balconul de factură gotică târzie, ornamentat cu doi gargui.

haus_zum_walfisch

Sursa: Wikimedia

Piața de legume și fructe din Münsterplatz (Piața Catedralei) este organizată zilnic (cu excepția zilelor de duminică), de dimineață până aproape de prânz. Puteți cumpăra fructe și legume, vinuri, obiecte lucrate manual, flori, ceaiuri etc. În jurul pieței se găsesc standuri cu cârnați germani tradiționali, dar și multe restaurante.

Markthalle (Kaiser-Joseph-Str. 233) este un food court cu multe vitrine cu alimente și mese, unde se poate mânca relativ ieftin. În timpul prânzului devine foarte aglomerat, așa că este recomandat să sosiți mai devreme.

Mozaicurile din Freiburg, care se găsesc la tot pasul, au avut în trecut un scop practic: erau simboluri ale magazinelor și erau folosite pentru a găsi mai ușor comercianții doriți. În prezent tradiția este continuată de proprietarii magazinelor, restaurantelor sau hotelurilor, mai mult ca o atracție turistică.

Dacă vă place să descoperiți străduțe cu farmec, în Freiburg puteți încerca să vă plimbați pe Gerberau, Salzstrasse, Eschlozstrasse sau Konviktstrasse.

Unde mâncăm:

 • Flammkuchen: la Art Cafe și Cafe Legere (Niemenstraße)
 • Currywurst: la Mensa Drei (Niemensstraße 7);
 • Șnițel: la Tacheles (Grünwälderstr.17);
 • Standurile cu cârnați și alte tipuri de fast-food din piața Catedralei
 • Markethalle (Kaiser-Joseph-Str. 233) – bucătăriile lumii

Berării și pub-uri:

 • Hausbrauerei Feierling (Gerberau 46) – bere nefiltrată Inselhopf produsă local de microberăria Hausbrauerei Feierling;
 • Schlappen (Löwenstraße 2) – pub cu prețuri studențești (bere de import, absint, whisky și mâncare de pub);
 • O’Kellys (Milchstraße 1) – Irish pub

Strasbourg, capitala Alsaciei și capitală europeană

Din Freiburg im Breisgau se poate ajunge în Strasbourg prin mai multe mijloace:

 • trenul este cea mai scumpă opțiune, un bilet costând în jur de €20. Intrați pe site-ul DB Bahn pentru a calcula valoarea unui bilet.
 • puteți cumpăra bilete de autobuz pe site-urile MEiNFERNBUS și FLiXBUS (aici un review despre compania germană care operează cursele); deși pe site-ul lor scrie că nu puteți plăti cu card de debit decât dacă este emis de o bancă din Germania, puteți folosi carduri de debit europene. De asemenea, puteți plăti cu card de credit sau printr-un cont PayPal. Prețurile sunt mici (€6-9 pe distanța Freiburg – Strasbourg) și condițiile foarte bune (autobuze curate, confortabile, WiFi gratuit, punctualitate). Autobuzele pleacă din gara Freiburg, sub pod (nu opresc întotdeauna la același peron, pentru Strasbourg este autobuzul 011).
 • din stația Freiburg Pressehaus: Am Radacker, puteți lua autobuzele ADAC Postbus către stația Strasbourg Place de l’Étoile. Un bilet cumpărat online în avans costă €5.

Strasbourg sau Straßburg („orașul (de la intersecția) străzilor”) este o destinație populară în special datorită centrului istoric, care poate fi explorat pe jos sau pe bicicletă (se pot închiria biciclete din stațiile vélhop’, din rue du Maire Kuss (în fața gării) sau din rue des Bouchers; în zilele din timpul săptămânii, așteptați-vă să vedeți bicicliști pretutindeni în oraș, indiferent de vreme sau de oră).

Un tur audio interactiv al Strasburgului este disponibil în limba franceză pe site-ul izi.travel.

 

Ce vedem în Strasbourg?

Orașul este un important centru economic, dar și universitar, Universitatea din Strasbourg fiind a doua ca mărime din Franța.

Strasbourg este în ansamblul său un oraș plăcut, ce invită la plimbare pe străduțele din zona centrului vechi (de la Biserica Saint-Paul până în Petite France), în parcuri sau de-a lungul râului Ill.

Dacă în timpul săptămânii veți descoperi un oraș plin de energie, duminica veți avea surpriza să nu găsiți mai nimic deschis, cu excepția câtorva restaurante și cafenele din centrul istoric și a magazinelor de tip Carrefour Express.

Grand Île este cartierul istoric, în care veți găsi cele mai multe atracții turistice:

 • Cathédrale de Notre Dame, construită în sec. XII-XV, este cea mai înaltă catedrală din Franța (turnul are 142 m). În apropiere (place du Château) se află Musée de l’Oeuvre Notre Dame (un muzeu de artă medievală religioasă asociat catedralei).

Dacă vizitați catedrala la ora prânzului, veți putea admira și asculta ceasul astronomic al catedralei, vechi de 300 de ani. Dacă priviți în sus stând în fața ceasului, veți putea vedea statuia arhitectului ceasului.

IMG_1342

 • Maison Kammerzell (sec. XV) se află în partea stângă în fața catedralei (Place de la Cathédrale) și datează din sec. XVI. Decorațiunile fațadei sunt inspirate din Biblie, din antichitatea greacă și romană și din evul mediu.

IMG_1332

 • Eglise Saint-Thomas (rue Martin Luther) este o biserică protestantă în stil gotic alsacian. Găzduiește mausoleul Mareșalului de Saxe, considerat o reală operă de artă funerară barocă de sec. XVIII.
 • Palais Rohan este un palat construit după anexarea orașului de francezi (1681) și găzduiește Muzeul de Arte Fine, Muzeul Arheologic și Muzeul de Arte Aplicate.

IMG_1382

 • Clădirea Operei în stil baroc (lângă stația de tramvai Broglie) este sediul L’Opera National du Rhin.
 • Musée Alsacien (23-25 quai Saint-Nicolas) este un muzeu a cărui expoziție ilustrează viața locuitorilor Alsaciei în secolele XIII – XIX (costume, camere mobilate, jucării, unelte, obiecte religioase). Intrarea costă €6,5.
 • Musée zoologique este un muzeu unde puteți admira diverse cadre naturale și animale locale.
 • Muzeul Istoric (2 Rue du Vieux Marché aux Poissons) prezintă istoria orașului din perioada medievală timpurie până la întemeierea Uniunii Europene.

IMG_1366

 • Château Vodou (4 rue de Koenigshoffen) este un muzeu care adăpostește cea mai mare colecție privată de obiecte vodoo din vestul Africii.
 • Ancienne Douane (vechea vamă) din 1 rue du Vieux-Marché-aux-Poissons datează din sec. XIV (clădirea vămii + depozite). A fost afectată de bombardamentele din 1944.

IMG_1361

 • Casa egipteană din Rue Rapp datează din 1905 și este o combinație de Art Nouveau și orientalism.
 • Biserica protestantă Saint-Pierre-le-Jeune (3 Rue de la Nuée Bleue) a fost întemeiată în sec. VII (capelă merovingiană). În sec. XI, capela a fost transformată în biserică romanică, iar în sec. XIII și XIV, în biserică de factură gotică. Arcada este compusă din trei galerii romanice din sec. XI și o galerie gotică din sec. XVI.
 • Place du Marché-aux-Cochons-de-Lait (piața purcelușilor de lapte) de lângă Maison de l’Oeuvre Notre-Dame își datorează numele vechii piețe unde se vindeau purcei de lapte pentru gătit.
 • Place Saint-Étienne este o mică piață pitorească în care se află, alături de mai multe căsuțe tradiționale, fosta casă a matematicianului Paul Émile Appell (în prezent, cămin FEC) și Biserica Saint-Étienne (Sf. Ștefan).

IMG_1393

 • Place Gutenberg are în centru statuia din sec. XIX dedicată faimosului Gutenberg, născut la Strasbourg, care a inventat tiparul. În sud-estul pieței se află cea mai frumoasă clădire renascentistă din Alsacia, inițial clădire a primăriei (Hôtel de Ville), în prezent sediul Camerei Comerțului (aici se află și un birou de informații pentru turiști.
 • Pont du Corbeau. În Evul Mediu, Pont du Corbeau era locul execuțiilor publice, cunoscut drept „pont des supplices” (podul supliciilor). Condamnații la moarte erau ținuți o vreme în cuști suspendate pe pod, pentru a fi ocărâți de trecători. Apoi, erau scufundați treptat în râul Ill, închiși într-un coș (ulterior, legați de o placă), în funcție de gravitatea faptei comise. Cum râul se afla la ieșirea canalizării orașului, în el se vărsau toate deșeurile menajere ale orașului. În cele din urmă, condamnații erau scufundați complet în apa murdară (pedeapsă cu moartea prin înecare). Dacă izbuteau să se elibereze, singura șansă de supraviețuire era să înoate prin apa murdară până la mal, însă foarte puțini știau să înoate.

IMG_1362

 • Marché aux Puces (piața de vechituri) din rue de Vieil-Hôpital este deschisă în zilele de miercuri și sâmbătă, dându-vă ocazia să cumpărați diverse obiecte vechi la prețuri mici.
 • Petit France este cartierul dintre râuri, din partea de sud a Grand Île. Aici veți găsi străduțe încântătoare și clădiri cu jumătatea superioară din lemn (maison a colombages), asemănătoare celor din Colmar.

Cartierul European se află în partea de nord și include Palais de l’Europe (sediul Consiliului Europei), Tribunalul European al Drepturilor Omului și Parlamentul European.

În cartierul Neustadt (orașul nou) veți găsi mai multe puncte de interes:

 • Place de la République este o intersecție centrală înconjurată de clădiri publice în stil neoclasic.
 • Clădirea observatorului astronomic din campusul Universității din Strasbourg a fost construită între 1876 și 1880 în stil neorenascentist.

IMG_1240

 • Parcul Orangerie (de unde începe cartierul Neustadt) este un frumos parc clasic ce găzduiește o mică grădină zoologică gratuită.
 • Grande synagogue de la Paix (Avenue de la Paix) este o clădire construită după al Doilea Război Mondial, când sinagoga originală a fost distrusă.
 • Biserica Saint-Paul de Strasbourg (luterană) de la intersecția docurilor Zorn și Mullenheim este construită la sfârșitul sec. XIX, în stil gotic.

IMG_1315

Cartierul Krutenau este una dintre cele mai pline de viață zone ale orașului, combinând farmecul orașului vechi cu restaurantele și magazinele moderne și galeriile de artă. În acest cartier locuiau în trecut pescarii și vâslașii.

Magazine

Puteți cumpăra produse locale (inclusiv vinuri și mărci de bere locale) din cele trei magazine NORMA, un lanț German ieftin, pe care le găsiți:

 • în apropierea gării centrale (la intersecția rue St Michel cu rue Ste Marguerite);
 • în 79 Grand’Rue lângă centrul Grand Île;
 • în 27 rue des Frères lângă Catedrală.

Magazinele COOPAlsace și PointCOOP se găsesc peste tot în oraș și au, de asemenea, produse locale (în special vinuri) la prețuri bune.

Restaurante tradiționale

 • A l’ancienne douane din rue de la Douane, lângă catedrală (restaurant mare, nu necesită rezervare, prețurile sunt medii)
 • Au petit bois vert, 1 Quai de la Bruche, în Petite France, pentru tarte flam și alte specialități alsaciene (nu necesită rezervare, prețurile sunt medii)
 • Kirn (restaurant), 17-19 rue du 22 novembre (l Place Kleber) se află la etajul unui magazin cu specialități alsaciene.
 • Au Dauphin, 13 place de la Cathédrale pentru choucroute aux trois poissons sau choucroute garnie.
 • Le Sanglier, rue du Sanglier în cartierul Carré d’Or, lângă Catedrală este un restaurant mic cu decor tradițional. Pt. Baeckoffe, trebuie să informați restaurantul cu 24h înainte.
 • Winstub La Vigne,14, rue de Sébastopol are prețuri mai mici, choucroute garnie și baeckoffe costând sub €15.

Restaurante ieftine

 • Au Brasseur, 22, rue des Veaux, restaurant și microberărie.
 • Chez Patrick, Avenue des Voges (sandvișuri în baghetă, cafea bună)
 • Flams, rue des Frères lângă Catedrală (tarte flam și vinuri)
 • L’Epicerie, 6, rue du Vieux Seigle (tartine)
 • La Gallia, quai du Maire Dietrich lângă stația de tramvai Gallia (linia C) este cel mai vechi restaurant universitar din Franța, construit de germani (sec. XIX).
 • L’atelier d’Grand Père, 11 rue Sainte Barbe, este un mic restaurant studențesc, deschis inclusiv duminică seara, în care puteți încerca mâncăruri de tipul salatelor, quiche, burgeri, dar și deserturi franțuzești.

Transport Strasbourg – St. Louis

Pentru a ajunge din Strasbourg înapoi în gara St. Louis, cea mai rapidă și accesibilă variantă este trenul. Prețurile biletelor pentru trenurile TGV variază destul de mult și aproape întotdeauna vor fi mai ieftine dacă sunt achiziționate online. Puteți cumpăra bilete de site-ul Voyages-SNCF.com, după care trebuie să ridicați personal biletele fizice (cu numărul rezervării, plus cardul cu PIN cu care le-ați cumpărat – trebuie să fie valabil la momentul ridicării biletelor), de la automatele de bilete sau de la ghișeele gărilor de pe teritoriul Franței. Ridicarea biletelor în alte puncte SNCF din afara Franței se taxează cu 10 euro. Conform condițiilor generale de călătorie cu trenul în Franța, bagajele personale trebuie să fie etichetate clar cu numele proprietarului, altfel pot fi confiscate și distruse.

Călătoria cu trenul din Strasbourg în St. Louis durează 1h:09, așa că este bine să calculați cu exactitate cu cât timp înainte puteți pleca pentru a vă sincroniza cu naveta către aeroport din St. Louis și a ajunge la timp la aeroport. Țineți cont și de faptul că aeroportul este destul de mare și poate dura 10-15 minute să ajungeți la poartă după ce ați trecut de controale.

Bucătăria alsaciană

Așa cum era de așteptat, bucătăria alsaciană are puternice influențe germane. Conform unui proverb alsacian, „En Allemagne, c’est beaucoup, mais ce n’est pas bon. En France, c’est bon, mais ce n’est pas beaucoup. En Alsace, c’est bon et c’est beaucoup.” (În Germania, mâncarea e multă, dar nu este bună. În Franța, mâncarea este bună, dar nu suficient de multă. În Alsacia, mâncarea este și bună și multă).

Cele mai gustoase și cunoscute preparate alsaciene sunt:

Baeckeoffe („cuptorul brutarului”) este o tocană din cartofi, ceapă, carne de miel, vită și porc care au stat la marinat peste noapte în vin alb alsacian și boabe de ienupăr, după care au fost gătite la foc domol într-o oală de lut cu capac, bine sigilată. Tocana mai poate conține praz, morcov, usturoi, cimbru, pătrunjel și măghiran.  În mod tradițional, femeile pregăteau oala sâmbătă seara și o lăsau la brutar, care o punea în cuptorul brutăriei duminică de dimineață, să fiarbă cât timp toată lumea se afla la biserică (slujbele în cadrul Bisericii Luterane durau mai multe ore).

Choucroute d’Alsace (varza acră alsaciană) se obține prin fermentarea naturală (lactică) a frunzelor de varză tăiate fâșii și lăsate în vase de fermentare împreună cu sarea necesară pentru conservare. Se folosește în preparate precum „choucroute garnie” (varză garnisită cu mai multe tipuri de carne – afumată sau neafumată, jumări, cârnați tradiționali, tobă etc.) sau „choucroute de poissons” (cu unul sau mai multe tipuri de pește afumat sau proaspăt, fructe de mare etc.) sau ca salată însoțitoare.

Tarte flambée sau flammenkuche/flamm („tartă flambată”) este o plăcintă asemănătoare cu pizza, cu excepția faptului că nu se folosește sos de roșii, ci cremă de brânză pentru acoperirea blatului. Cea tradițională este preparată cu brânză albă proaspătă (cremoasă), ceapă rondele și „lardons” (cubulețe de șuncă de porc afumată), dar pot exista diverse variante.

Pain d’épices alsacien este turta dulce, de obicei sub forma unei prăjituri asemănătoare checului, aromatizată cu suc de portocale, scorțișoară, ghimbir și cuișoare și presărată cu bucăți de zahăr.

Berea alsaciană

IMG_1388

Amatorii de bere vor avea poate o surpriză când vor încerca berea în Alsacia. Indiferent dacă e vorba de mărci locale sau internaționale, veți observa că berea produsă/vândută în zonă este ușor parfumată și (mai mult sau mai puțin) dulce.

În Strasbourg, întrebând un vânzător ce bere locală ne-ar recomanda, am aflat despre marca Meteor, una dintre ultimele mărci independente (majoritatea sunt preluate de companii internaționale).

 

 

Reclame

Un gând despre “Plimbări prin Alsacia

 1. Pingback: Din Veneția Alpilor până în paradisul alpiniștilor | Fereastra deschisă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s