Tom Kha Gai

Tom Kha Gai este o supă de pui (Gai) gătit (Tom) în lapte de cocos în care au fiert în prealabil galangal (Kha), lemongrass şi frunze de kaffir lime. Galangalul este o plantă din familia ghimbirului (foarte asemănător la gust cu acesta, dar cu o aromă mai apropiată de a piperului). În reţeta de Tom Kha Gai, puteţi substitui galangalul cu ghimbirul, obţinând un rezultat la fel de gustos. La noi îl puteţi găsi (ce-i drept, destul de greu) în varianta uscată (pudră) şi chiar rădăcină la unele magazine de mirodenii sau plafaruri (Ki Life din Piaţa Amzei, Dragonul Roşu).

Lemongrass se găseşte în mai toate supermarketurile şi se poate folosi în varianta verde (Cora, Auchan) sau uscată (mărunţit – Mega Image, raionul de condimente). După fierbere, nu trebuie consumat (frunzele au textura de iarbă uscată şi nu se înmoaie prin fierbere, sunt folosite doar pentru a da aromă).

Kaffir lime este un lămâi cu fructe asemănătoare lămâilor verzi, dar cu coaja creaţă. Fructul are un suc foarte acru şi nu se consumă, dar frunzele se folosesc în diferite reţete asiatice. Acest ingredient poate fi omis sau înlocuit cu frunze de lămâi obişnuite sau cu coajă rasă de lime.

Ingrediente (4 persoane)

IMG_1570

 • 4 căni de apă sau de stock (apă în care au fiert în prealabil carne + legume)
 • o cutie de lapte de nuca de cocos (400 ml)
 • o bucată de ghimbir sau galangal proaspăt, de cca. 3 cm, curățată și tăiată felii subțiri
 • 150-200g ciuperci-pai (de ex., Enoki sau Shimeji, se pot înlocui cu Pleurotus sau Champigon mai micuțe; eu am găsit ciuperci în saramură la raionul de produse asiatice din Carrefour, dar se găsesc de multe ori și proaspete în supermarketuri)
 • 300-400 g pui (piept sau pulpe dezosate și fără piele, tăiate fâșii mai subțiri)
 • 2 linguri sos de pește (se găsește în orice supermarket)
 • 1-2 ardei iuți, curățați de sâmburi (atenție, ghimbirul este deja picant, dacă nu mâncați de obicei foarte picant, puteți omite ardeiul iute)
 • 6 frunze de kaffir lime sau coaja rasă de la o lămâie verde
 • sucul de la o lămâie verde (e mai aromat și mai puțin acru ca cel al lămâilor obișnuite)
 • 1-2 tije de lemongrass (sau 2 lingurițe de lemongrass uscat)
 • câteva crenguțe de coriandru verde pentru ornat

Preparare

Puneți laptele de cocos, apa, lemongrass-ul, frunzele de kaffir lime/coaja de lime rasă şi ghimbirul la fiert într-o oală mai mare timp de 3-5 minute sau până când apa începe să clocotească.
Dupa 2-3 minute de fiert, dați focul la mediu şi adăugaţi fâşiile de pui şi sosul de peste. Lăsați să fiarbă cca. 10 minute.
Adăugaţi sucul de lime, ardeii şi ciupercile şi lăsați supa pe foc fără capac, pentru cel putin 5 minute.
Serviţi supa ornată cu frunze de coriandru proaspăt. Nu consumaţi ghimbirul şi lemongrass-ul din supă, separaţi-le înainte de servire.

Gustul supei (şi aspectul) e destul de apropiat de cel al ciorbei de burtă sau à la grecque, lipsind însă fără grăsimile asociate acestora și adăugându-se aromele parfumate de lămâie verde şi ghimbir. Este o supă picantă, aromată, foarte potrivită pentru a te încălzi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s