În capitala Irlandei

Cred că mi-am dorit să ajung în Insulele Britanice încă de prin școala generală, însă mai ales prin facultate, după ce am citit ceva legende celtice și puțină mitologie nordică, am fost convinsă că trebuie să ajung fie în Irlanda, fie în Scoția (între noi fie vorba, Anglia nu mi s-a părut la fel de atrăgătoare, n-aș putea zice de ce). 

Dorința s-a materializat până la urmă în primăvara lui 2015, într-un maraton de 8 zile compus din mai multe zboruri și trecând rapid prin mai multe locuri.

Din București am luat avion către Dublin, din Dublin am zburat în Glasgow, din Glasgow am luat un autobuz către Edinburgh, de acolo am zburat în Londra, iar din Londra, am revenit în București (tot cu avionul). A fost foarte obositor și sigur n-aș mai repeta, dar a fost și foarte frumos.

Articolul acesta este însă despre Dublin, Glasgow și Edinburgh sunt detaliate în alte postări, iar despre Londra nu prea am ce să povestesc, am fost mai mult în trecere.

Așadar, punct de plecare, Dublin. Din aeroport către centrul oraşului puteţi lua fie unul dintre autobuzele-navetă Aircoach 700 sau Airlink 747, care costă 6 euro/drum sau 10 euro dus-întors, fie Dublin Bus ruta 16 A, care, teoretic, ar trebui să coste €3.30. Nu am încercat varianta cu ruta 16A pentru că parea puţin mai complicat.

În Dublin am petrecut doar 2 zile, nici acelea întregi, așa că n-am apucat să văd tot ce aveam în plan, nici să fotografiez multe dintre locurile cele mai interesante. Am încercat, totuși, să scriu câte ceva despre fiecare dintre ele, la capitolul de atracții turistice.

Cazarea în Dublin

În primul rând, aş vrea să subliniez că, înainte de a rezerva hostelul, am citit peste tot cum că cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să te cazezi prin Temple Bar, sau să mănânci în Temple Bar, sau să ai orice de-a face cu Temple Bar. Motivele ar fi fost preţurile exorbitante din pub-uri (cartierul cel mai turistic), bătăile în stradă de care ar fi trebuit să ne împiedicăm la fiecare pas, gălăgia înfiorătoare, înghesuiala turiştilor. Deşi parţial adevărate aceste avertismente, din punctul meu de vedere, ele nu sunt suficiente pentru a te face să ocoleşti Temple Bar (cartierul, nu barul).

De altfel, cazarea noastră a fost la un hostel fix din centrul său și nu pot spune că am regretat. Sigur, cartierul e mai gălăgios, dar am vazut mai mulţi scandalagii sâmbătă dimineaţa în centrul vechi al Bucureştiului decât în Temple Bar. În fine, poate am avut noroc…

Ce am vizitat în Dublin?

Dublin este un oraș destul de sobru din punct de vedere al arhitecturii și, alături de vremea veșnic mohorâtă, pare să invite mai degrabă în interioarele confortabile ale multelor pub-uri, decât la plimbare și admirat opere de arhitectură.

Asemenea par a fi și oamenii, destul de prietenoși și deschiși, dar păstrând o oarecare distanță. Ceva ce am apreciat în Dublin a fost atitudinea aproape nepăsătoare față de elementul turistic-comercial și posibilitatea de a mă bucura de oraș fără a fi agasată la tot pasul de vânzători insistenți. Localnicii par să aibă și ei o atitudine de nepăsare, ca și cum ar spune, „dacă îți place, bine, dacă nu, e problema ta, eu n-am să fac niciun efort să te conving”.

Pub-uri 🙂

Dacă și voi vă simțiți confortabil în decorul unui pub irlandez, cu pereți care spun zeci de povești prin obiectele agățate pe fiecare centimetru pătrat, cu mobilierul din lemn vechi, geamurile fumurii sau colorate, cu mâncarea delicioasă (și departe de a fi sănătoasă) și berea servită în pahare speciale, în funcție de tipul de bere, în Dublin veți avea de unde alege. Nu rataţi The Long Hall, L Mulligan Grocer, The Stag’s Head, The Cobblestone, Palace Bar, O’Donoghue’s sau The Storehouse. Multe dintre acestea au seri speciale cu muzică tradițională irlandeză sau dansatori. Încercați să identificați pub-urile mai puțin comerciale, care au ca invitați artiști locali, pentru o experiență autentică.

Cel mai vechi pub din Irlanda, The Brazen Head (1198) a fost o dezamăgire totală, în ciuda faptului că decorul arată foarte interesant. Mâncarea a fost destul de proastă și servirea a durat peste o oră. Merită să vă opriți doar dacă nu sunteți înfometați. Un articol draguț despre pub-urile din Dublin și despre cum să te porți într-un pub îl găsiți aici.

Atracții turistice

Castelul din Dublin (care e mai degrabă un complex de clădiri) nu mi s-a părut prea deosebit, deşi grădina din mijloc este chiar plăcută.

dublin-castle-map
Sursa: http://www.cre.ie

Cea mai mare parte a castelului datează din sec. XVIII, deși a existat un castel în acest loc încă din vremea regelui Ioan (John) al Angliei, după invazia normandă. Castelul a fost până 1922 sediul administrației Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii în Irlanda.

Dubh Linn Gardens

St. Werburgh’s Church, biserica încorporată în complexul castelului, datează din secolul XIX (inclusiv o parte din interior). Și din întâmplare, peste drum se află Leo Burdock, cel mai vechi magazin de fish & chips din Dublin (1913).

Vis-a-vis de castel veți observa cu siguranță Christ Church Cathedral, cea mai veche catedrală medievală a orașului, cu o istorie bogată (începând din perioadă vikingă, când au fost puse bazele primei catedrale pe acest loc).

Iar ceva mai jos de castel se găsește a doua catedrală ca vechime din Dublin, St Patrick’s Cathedral (fondată la 1191).

De cealaltă parte a râului, dacă traversați pe O’Donnovan Rossa Bridge, ajungeți rapid la clădirea Four Courts, în prezent sediul Curții Supreme, al Înaltei Curți și al Circuit Court. Clădirea datează de la începutul sec. XIX și este construită în stil neoclasic.

Trinity College este singurul colegiu ce constituie Universitatea din Dublin. Aceasta face parte din cele șapte universități antice ale Marii Britanii și Irlandei, fiind cea mai veche universitate din Irlanda. Unul dintre obiectivele turistice ale Dublinului este biblioteca universității, care conține faimosul manuscris Book of Kells (numită și Cartea lui Columba, este o Evanghelie scrisă în latină de călugări celți în jurul anului 800 și decorată cu ilustrații) și alte manuscrise antice. Intrarea în curtea Trinity College se face gratuit, însă pentru a vizita biblioteca trebuie să plătiți 11 euro. Curtea interioară este superbă, mai ales primăvara, când înfloresc copacii.

În apropierea Trinity College se află și clădirea College Green, folosită de Bank of Ireland, fost sediu al Parlamentului irlandez dinainte de 1800.

Din zona College Green, puteți ajunge cu ușurință la Saint Andrew’s Church, fostă biserică de secolul XIX transformată în centru de informare turistică. În fața acestuia puteți admira statuia lui Molly Malone, o negustoreasă de pește fictivă dintr-un cunoscut cântec irlandez (numit „Molly Malone”, „Cockles and Mussels” sau „In Dublin’s Fair City”), devenit imnul neoficial al Dublinului.

20190531_211937

Famine Memorial (Memorialul Foametei) şi World Poverty Stone se găsesc în zona Custom House Quay, în apropierea clădirii vămii. Memorialul Foametei este compus din câteva statui ce reprezintă irlandezii forțați să emigreze în timpul Marii Foamete Irlandeze din sec. XIX. World Poverty Stone este o placă comemorativă ce marchează Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei.

La câțiva pași mai în față de Famine Memorial, o corabie vă va atrage atenția prin faptul că pare destul de veche. Este o replică a vasului Jeanie Johnston, construit în Canada în 1847, care a dus mai mulți emigranți din Irlanda în America de Nord, fără ca vreunul dintre aceștia să își piardă viața (mulțumită căpitanului, care niciodată nu supraîncărca vasul, precum și prezenței unui medic la bord). Copia vasului original funcționează ca vas pentru instruirea navigatorilor (atunci când este în larg), precum și ca muuzeu de istorie despre emigranții din secolul XIX și locație pentru evenimente corporate (când este ancorată).

Clădirea vechii vămi din Dublin datează din secolul XVIII și o veți remarca cu ușurință pe malul nordic al râului Liffey, datorită dimensiunilor și faptului că se află printre puținele clădiri cu arhitectură remarcabilă.

dublin_ireland_2012_metroscenes-com_23
Sursa: metroscenes.com

Ce nu am vizitat în Dublin, dar mi-ar fi plăcut:

 • Grădina botanică – este la 3 km de Dublin, se poate ajunge cu autobuzul, liniile 4, 9 sau 83.
 • Kilmainham Gaol (închisoare de la 1976) este situată la 3,5 km de Dublin; puteți ajunge acolo cu autobuzele 69, 79 din stația Aston Quay Dublin 2; 13 și 40 din O’Connell St. Dublin 1 sau College Green Dublin 2.
 • Parcul Phoenix, unul dintre cele mai mari parcuri îngrădite din Europa, incluzând grădina zoologică, reședința președintelui (Áras an Uachtaráin) și cea a ambasadorului SUA (Deerfield Residence), precum și mai multe monumente.
 • Muzeul National de Arheologie (intrare liberă!) cuprinde colecții interesante de obiecte antice, exponate de istorie naturală, artă decorativă, expoziții despre viața rurală.
 • Biserica St Michan’s (pe Church St) este construită pe locul unei capele scandinave de la 1095. Deși este în mare parte reconstituită, rămâne singura biserică parohială de pe partea de nord a râului Liffey construită pe o fundație vikingă. Probabil și mai interesante sunt mumiile din cripta bisericii, bine conservate datorită pereților din calcar. Biserica și cripta sunt accesibile turiștilor sâmbăta.
 • Pentru împătimiții celor două băuturi care definesc Irlanda cel mai bine, whisky-ul irlandez și berea neagră, există posibilitatea de a vizita Old Jameson Distillery sau Guinness Storehouse, în prețul biletelor intrând, firește, degustările.

Plimbare de o zi din Dublin: Dalkey

Dalkey este o suburbie a Dublinului, în Evul Mediu fiind unul dintre porturile importante. Numele vine de la Dalkey Island, o insulă din apropiere ce nu este locuită decât de foci și de capre sălbatice. Dacă ajungeți în Dublin, vă recomand (insistent chiar) să luați trenul către Dalkey, preferabil o zi întreagă (pentru mine a fost highlight-ul experienței Dublin).

Un bilet de tren costă în jur de 3,5 euro din stația Dublin Connoly și drumul durează doar 30 de minute. Există și autobuze care merg în Dalkey, însa nu am încercat această opțiune. Puteți alege cea mai bună variantă de transport cu ajutorul plannerului de pe site-ul Transport for Ireland.

Așa cum am aflat și de la un barman din Dublin, Dalkey este un fel de cartier al bogătașilor, lucru care se și vede din străzile cu case mari, cu grădini frumoase și mașini luxoase parcate în față. Este însă un lux de bun gust și în ton cu arhitectura veche a orașului, astfel încât e o plăcere să te plimbi pe aceste străzi.

 

Ce puteți face în Dalkey?

Aveți aici o propunere de tur al orașului, cu o mică hartă care include atracțiile principale. Și planul turistic de mai jos vă poate ajuta să vă faceți o idee, deși nu e tocmai o hartă pe care să vă puteți baza.

discover-dalkey-map-1150x767
Sursa: http://www.visitdublin.com

În primul rând, puteți merge la complexul Dalkey Castle & Heritage Center, care se compune dintr-un mic castel fortificat, St Begnet’s Church cu cimitirul său, Heritage Centre şi Writers Gallery.

330367774_dalkeynew1
Sursa: Panoramio

Dalkey Castle (cunoscut și drept Goat Castle) face parte dintre cele şapte case fortificate din Dalkey, ce serveau în Evul Mediu (când Dalkey era port al Dublinului) la depozitarea mărfurilor. Cealaltă fortăreaţă rămasă, Archibald’s Castle, se găsește peste drum de Goat Castle, imediat după biserica Church of the Assumption.

Biserica St Begnet este dedicată Sfintei Begnet, patroana insulei Dalkey. Se presupune că zona din jurul bisericii a fost folosită ca cimitir începând din sec. XIII. Cea mai veche parte din biserica de piatră datează din sec. X şi se crede că o biserică de lemn ar fi existat aici încă din secolele VI-VII.

În Writers Gallery puteţi citi despre scriitorii şi artiştii cunoscuţi care au avut legătură cu Dalkey din trecut până în zilele noastre (George Bernard Shaw, James Joyce, Samuel Beckett şi chiar Bono de la U2). În Heritage Center puteţi afla mai multe despre istoria localităţii, pornind din perioada creştină timpurie, trecând prin perioada vikingă, medievală, victoriană şi ajungând până în prezent. În preţul biletului (adulţi: 8,5 euro) intră vizitarea întregului complex, sub formă de tur organizat, cu ghid şi actori costumaţi în personaje medievale (atenție, trebuie să faceți programare în avans pentru a participa la tur).

Insula Dalkey, care se pare că a fost locuită încă din sec. IV, păstrează ruinele unei biserici din sec. VII, dedicată tot Sfintei Begnet, un turn Martello din sec. XIX, construit cu scop defensiv în timpul razboaielor napoleoniene și o fostă fântână sacră, asociată tot cu Sfânta Begnet. Din câte am citit, din aprilie până în octombrie se poate ajunge pe insulă apelând la serviciile barcagiilor din zonă (contra cost).

Porturile Bullock Harbour și Colliemore Harbour sunt două locuri perfecte pentru a admira marea și a intra în contact cu viața locală (în special Bullock). Există chiar și un magazin de unde puteți cumpăra pește proaspăt.

Bullock a fost inițial un mic sat pescăresc, iar Bullock Tower din apropierea portului datează din sec. XII și a fost construit de călugării cistercieni pentru a apăra așezarea de atacuri.

James Joyce Tower, un alt turn Martello, se găsește în apropiere de Bullock Harbour și găzduiește în prezent un muzeu dedicat vieței și operei lui James Joyce.

De la James Joyce Tower sunteţi doar la un pas de plaja Sandycove Beach şi foarte aproape de Dún Laoghaire, o altă suburbie a Dublinului.

În partea opusă a oraşului aveţi Sorrento Park, în care puteţi urca până în punctul de belvedere pentru a admira insula Dalkey şi zona din jur.

Aproape de acesta se găseşte mult mai marele Dalkey Hill, cu Killiney Hill Park. Până în vârful dealului faceţi cam 20 de minute. Punctele de interes din parc sunt Dalkey Quarry (fosta carieră de piatră) şi Dalkey Obelisk din punctul cel mai înalt. De sus, în zilele senine puteţi vedea munţii din Ţara Galilor.

Din zona dealului, puteţi coborî la plaja White Rock. Locul este foarte pitoresc, inclusiv priveliştea văzută de sus (înainte de a coborî pe scările care leagă plaja de şoseaua ce duce spre vârful dealului).

Iar la Hawk Cliff există scări care vă aduc foarte aproape de stâncile de care se lovesc valuri puternice.

Ceva mai sus de Colliemore Harbour, la 86 Colliemore Road, puteți vizita Biddy’s Cottage, o căsuță irlandeză autentică, decorată cu diferite obiecte interesante (fiecare cu istoria lui) și cu o proprietară pe măsură.

Dintre pub-urile cu renume din Dalkey, o să numesc doar Finnegan’s of Dalkey (unul dintre locurile preferate de Bono, care tot acolo a luat prânzul cu soţii Obama), The Magpie Inn (unde m-am și oprit la o bere bună după ce am colindat porturile și plaja) şi The Guinea Pig, toate în centru şi bine cotate.

P.S. Când am ajuns în Dalkey, ploua atât de tare încât era imposibil să te plimbi prin oraș, cu toate pelerinele de ploaie din dotare. Noroc că am găsit Idlewilde Café, o cafenea drăguță și foarte primitoare, unde am comandat ceva cald de băut și carrot cake. E tot în zona pub-urilor de care am scris mai sus.

Alte idei de mini-excursii din Dublin:

 • Dún Laoghaire (aflat în imediata vecinătate a orășelului Dalkey)
 • Kilkenny, la 1,5h de Dublin cu dublincoach (care ajunge și în Cork, un alt oraș interesant de vizitat), buseireann sau tren – Irish Rail (aici detalii despre toate variantele de transport spre Kilkenny); dacă alegeți să rămâneți în Kilkenny una sau 2 nopți, mai puteți vizita Thomastown, Inistioge, Graiguenamanagh, mici sate/orășele fermecătoare
 • Athlone: călătorie de aproximativ 1,5 h, folosind aceleași mijloace de transport enumerate mai sus
 • Galway (se ajunge cu autobuzul – citylink, gobus – sau cu trenul, care e și varianta cea mai ieftină); călătoria durează în jur de 2,5h – ceea ce înseamnă că e mai dificil să ajungeți din Dublin și să vă întoarceți în aceeași zi (dar nu imposibil)
 • Limerick: la aproape 3h de Dublin, merită o plimbare până acolo, eventual cu cazare peste noapte, pentru că sunt multe de văzut

 

7 gânduri despre „În capitala Irlandei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s