Negresă fără zahăr sau făină

(Tot din ciclul experimente de prăjituri pentru oameni care încearcă să mănânce sănătos 😀 )

Am tot căutat şi încercat reţete de negresă care să nu folosească zahăr şi, pe cât posibil, nici făină.

Una dintre încercări a dat rezultate foarte bune, apropiindu-se mult de textura de negresă obişnuită.

Ingrediente:

  • 2 ouă mari
  • 15-20 curmale fără sâmburi, care au stat la înmuiat cel puţin o oră / 2 banane mari, bine coapte
  • 1 linguriţă praf de copt + 1 praf de sare
  • 2 linguri făină de cocos / migdale / nuci măcinate
  • 3-4 linguri cacao sau carob (pudră de roşcove)
  • 4 linguri ulei de cocos sau 50 g unt plus ulei/unt pentru uns tava
  • 2 linguri merişor/stafide/goji uscate sau o ceşcuţă fructe roşii proaspete sau congelate (cu afine iese foarte bună, la fel de bine merg vişinele congelate)
  • opţional: 1/2 linguriţă scorţişoară sau cuişoare, 1 lingură rădăcină de ghimbir rasă

Preparare:

Dacă folosiţi unt, începeţi prin a bate untul (lăsat să se înmoaie) la mixer, până devine aerat (1-2 minute). Apoi încorporaţi ouăle, unul câte unul, praful de copt şi praful de sare.

Dacă folosiţi ulei de cocos, mai întâi bateţi ouăle împreună cu praful de copt şi un praf de sare. Din cauză că lipseşte zahărul, nu veţi obţine o spumă atât de afânată. Adăugaţi şi uleiul şi mixaţi în continuare.

Curmalele sau bananele se mixează la blender. Dacă folosiţi banane, ţineţi cont de faptul că prăjitura va avea un pronunţat gust de banane (eu prefer varianta cu curmale, care sunt dulci, dar neutre ca aromă).

Pasta de fructe se adaugă peste ouăle bătute şi se amestecă în continuare cu mixerul. Veţi obţine o pastă cu o consistenţă de piure. Acum puteţi adăuga pudra de cacao, apoi făina de cocos/nuci şi condimentele, dacă folosiţi. Amestecaţi în continuare.

Dacă doriţi să adăugaţi fructe uscate, încorporaţi-le în aluat înainte de a da la cuptor prăjitura. Dacă folosiţi fructe proaspete, turnaţi aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu ulei sau unt, apoi presăraţi pe deasupra fructele. Împingeţi fiecare fruct până la jumătatea aluatului, astfel încât să fie vizibil la suprafaţa prăjiturii.

Daţi negresa la cuptorul încins la 180 grade, timp de cca. 30 minute. Verificaţi-o din când în când. Ţineţi cont de faptul că aceasta nu va creşte vizibil şi va avea o textură cremoasă, umedă (cu excepţia cazurilor când se arde 🙂 )

Anunțuri

2 gânduri despre “Negresă fără zahăr sau făină

  1. Pingback: Brioşe cu afine (fără făină/zahăr) – Fereastra deschisă

  2. Pingback: Brioşe cu afine (fără făină/zahăr) – Fereastra deschisă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s