Friar’s Omelette (rețetă scoțiană)

Friar’s Omelette (Omleta călugăruluieste o reţetă foarte simplă şi foarte gustoasă, care vine din bucătăria tradiţională (veche) scoţiană. Se aseamănă cu o plăcintă de mere sau cu o tartă crumble și este un desert foarte potrivit pentru zilele friguroase.

Cel mai adesea se prepară cu mere, însă există și variante cu alte fructe, în special rubarbă, prune (fără sâmburi) sau mure. Poate fi însoțită de cremă de vanilie („custard” sau „crème anglaise”) sau de înghețată de vanilie.

Ingrediente:

  • 4 mere curățate de coajă și de sâmburi
  • 150 g pesmet (se poate înlocui cu fulgi de ovăz/nucă măcinată)
  • 75-100 g zahăr brun (ajustați în funcție de cât de dulci sunt merele)
  • 25 g unt + unt pentru uns tava
  • 3 ouă
  • sucul și coaja rasă de la jumătate de lămâie/ limetta
  • opțional, 1/2 linguriță scorțișoară + cuișoare

Preparare:

Curățați merele și tăiați-le felii. Așezați feliile într-o cratiță împreună cu untul, zahărul, sucul și coaja de lămâie și condimentele și gătiți-le la foc mediu până când se înmoaie. După ce merele s-au înmuiat, luați cratița de pe foc și lăsați-o să se răcească.

Ungeți cu unt un vas pentru cuptor (puțin adânc) și presărați jumătate din cantitatea de pesmet pe fundul vasului. După ce merele s-au răcit, adăugați peste ele ouăle bătute bine și turnați amestecul de mere și ou în vasul cu pesmet. Adăugați deasupra restul cantității de pesmet. Presărați bucățele de unt pe deasupra, din loc în loc. Puteți presăra și puțin zahăr brun.

Dați vasul la cuptor timp de cca. 15 minute, sau până când „omleta” devine aurie-brună. Se consumă caldă, preferabil însoțită de cremă de vanilie. Poftă bună!

20161008_121525

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s