Ciocolată neagră de casă

După ce am încercat rețeta asta, am realizat că pot face ciocolată de casă fără zahăr și unt, mai precis, că pot obține o ciocolată neagră mai delicioasă decât cea din comerț (și probabil mai sănătoasă) fără eforturi prea mari.

Am încercat două variante de ciocolată neagră, una cu ulei de cocos (care se solidifică sub 24 de grade) și una cu unt de cacao. Avantaje și dezavantaje au ambele ingrediente: uleiul de cocos e mai ieftin și se găsește mai ușor, dar ciocolata trebuie ținută permanent la rece, să nu se topească; untul de cacao dă o ciocolată mai gustoasă și mai ușor de păstrat, dar costă mai mult și nu prea îl găsești pe toate drumurile. Nu am încercat cu unt de cocos, dar cred că ar merge la fel de bine. Le puteți comanda pe toate trei de aici sau de aici.

Ingrediente (pentru aproximativ 200 g de ciocolată cu nuci/fructe uscate):

  • 75 ml ulei de cocos sau 100 g unt de cacao
  • 50 – 75 g cacao
  • 3-4 linguri de miere
  • 1/4 cană semințe/diferite nuci/fructe uscate (după preferință)
  • 1/2 linguriță scorțișoară sau cuișoare măcinate (dacă vă place aroma)

Preparare:

Semințele/nucile se prăjesc puțin într-o tigaie sau la cuptor (sau se folosesc crude, pentru a -și păstra calitățile nutritive).

Se pregătește forma în care veți turna ciocolata, de exemplu o tavă mai mică (aproximativ 15 x 10 cm) tapetată cu hârtie de copt sau o formă de hârtie de tipul celor pentru cozonaci, sau pur și simplu o coală de hârtie de copt cu marginile îndoite în sus (în acest caz, e indicat să așezați coala pe un tocător sau pe alt suport, pentru a o putea transfera cu ușurință la frigider). Firește, puteți turna ciocolata și în diverse forme pentru bomboane de ciocolată.

Se presară nucile și fructele uscate cât mai uniform pe toată suprafața tăvii/hârtiei de copt.

Dacă folosiți ulei de cocos…

Se amestecă uleiul de cocos cu mierea și cu scorțișoara (sau cu alte condimente, după gust). Se adaugă treptat cacaua, câte puțin, amestecând continuu, până când amestecul devine destul consistent (o cremă fluidă și lucioasă). La 75 ml de ulei e nevoie de cca. 75 g cacao.

Crema obținută se toarnă peste nucile presărate pe foaia de copt și se distribuie uniform cu o spatulă. Se dă ciocolata la frigider. Uleiul de cocos se întărește destul de rapid, așa încât veți putea consuma ciocolata după mai puțin de o oră.

Dacă folosiți unt de cacao…

Untul de cacao se topește pe baie de abur. Acesta se lichefiază destul de repede, fără a se înfierbânta (va fi doar foarte puțin călduț), astfel încât nu va fi nicio problemă să adăugați mierea imediat după ce l-ați luat de pe foc. După ce ați amestecat mierea, procedura e aceeași (se adaugă cacaua și celelalte condimente sau arome, apoi se toarnă peste nucile presărate pe hârtie de copt). Cantitatea de cacao necesară la 100 g unt de cacao este de cca. 50 g (depinde și cât de „amăruie” doriți să fie ciocolata).

După ce se întărește suficient la frigider, ciocolata poate fi tăiată bucăți și consumată.

Atenție! Produs testat pe colegi, rude și prieteni. Poate provoca dependență!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s